Evde kayısı nasıl kurutulur? Doğal yöntemlerle evde kayısı kurutmanın püf noktaları

Ülkemizde birçok şehirde yetiştirilen kayısı hem yaş hem de kurutulmuş şekilde tüketilen en sağlıklı meyveler arasında yer alıyor. Yaz meyvesi olan ve diyetlerde ara öğün olarak çok tavsiye edilen kayısıyı evde doğal yöntemlerle kolayca kurutabilirsiniz. İşte evde uygulayabileceğiniz kayısı kurutma yöntemleri...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Kayısı ülkemizde bazı yörelerde gün kurusu olarak adlandırılır. Potasyum ve A vitamini açısından oldukça zengin olan kayısı her gün sabah aç karna tüketildiğinde vücutta oluşan hazımsızlığı çok çabuk giderir. Cilde yararları saymakla bitmeyen kayısı aynı zamanda kemikleri güçlendirdiği için bazı çocuklarda oluşan raşitizm tedavisinde kullanılıyor. Yıllardan beri bilinen en eski yöntemlerden biri kayısıyı güneşte kurutma yöntemidir. Güneşin altında suyu gidene kadar bekletip kuruttuktan sonra kayısılar çok az koyu renk oluyor. Kayısıları kurutmanın birkaç yolu bulunuyor. İşte bunlardan bazıları:

Kiraz nasıl kurutulur? Kirazı güneşte kurutma yöntemleri! Kiraz kurusu nasıl yapılırİLİŞKİLİ HABERKiraz nasıl kurutulur? Kirazı güneşte kurutma yöntemleri! Kiraz kurusu nasıl yapılır

EVDE EN KOLAY KAYISI KURUTMA YÖNTEMLERİ

kayısı nasıl kurutulur

kayısı nasıl kurutulur

Kayısıları güneşte kurutma yöntemi:

  • Kayısıların çok sert ya da çok yumuşak olmaması gerekir. Ayrıca aralarında çürük varsa çürükleri ayırıp geri kalan kayısıları güzelce yıkayın.
  • Yıkadığınız kayısıları kurulayın Bir tepsinin içine bez koyup bütün yıkadığınız kayısıları üzerine dizin.
  • Güzelce dizdiğiniz kayısıları 4 gün güneş olan bir yerde koyun. Daha sonra kayısıların üzerine elinizle bastırın eğer az suyu akar durumdaysa kayısıların içinde bulunan çekirdekleri biraz bastırarak çıkarın.
  • Çekirdeklerini çıkardığınız kayısıları rengi dönüp kuruyana kadar yaklaşık 5- 10 gün bekletin.

güneşte kayısı nasıl kurutulur

güneşte kayısı nasıl kurutulur

Kayısıları fırında kurutma yöntemi:

  • Yıkayıp kuruttuğunuz kayısıları ortadan ikiye ayırın. Ayırdığınız kayısıları bir fırın tepsisine dizin.
  • Önceden 70 derecede ısıtılmış fırının koyun ve arada kontrol edip çevirin. Yaklaşık 4- 5 saat boyunca fırında tutun.
  • Kayısılar suyunu fırınınızın verdiği ısıya göre yavaş yavaş kaybedecektir.
  • Hazırladığınız kayısıları soğuma işlemi olduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup hava almaması için ağzını sıkıca bağlayın.

fırında kayısı nasıl kurutulur

fırında kayısı nasıl kurutulur

Kayısıları ipte kurutma yöntemi:

  • Çekirdeklerini ayıklayıp güzelce yıkadığınız kayısıları ortalarından iğne iplik yardımıyla açarak ipe dizin.
  • Güneş alan bir yerde kayısılar kuruyana kadar bekletin.


ipte kayısı kurutma yöntemi

ipte kayısı kurutma yöntemi

Kırmızı dolmalık biberden rocoto relleno tarifi! Rocoto relleno nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Kırmızı dolmalık biberden rocoto relleno tarifi! Rocoto relleno nasıl yapılır?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

ADALET 1 yıl önce

semt pazarları artık sınırları aşmış marketin iki katı fiyatta sebze meyve satıyorlar dahada gitmem soğan markete 4,5 pazarda 8.99 yazmış birde utanmadan patates markette 8 ile 9 lira arası pazar 12,5 lira patlıcan 7 markette pazarda 12 bunlar hesap yapmayı bilmiyor galiba üstelik vergi verdikleri de yok yarısını kaçırıyor hiç olmazsa markette seçerek alıyorum

Toplam 1 beğeni