Kuru domates nasıl yapılır? Domates kurusu yapımı! Evde domates kurutmanın püf noktaları...

Mevsiminde taptaze tükettiğimiz domatesi kışın tüketmek için yaz aylarında alıp evde kurutup kışa hazırlık yapabilirsiniz. Tamamen doğal yollarla kurutabileceğiniz domatesi kuruduktan sonra kış aylarında salatalarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Peki çok güçlü bir antioksidan kaynağı olan domatesi evde nasıl kurutulur? Detaylar haberimizde:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Domatese kırmızı rengini veren karotenoid pigment likopen, çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Domateste bulunan Likopen özelliği domates pişirdiğinizde dilimlediğiniz de ya da kuruttuğunuz da bile daha çok yararının artıyor olmasıdır. Kışlık menemen hazırlığından sonra birde kışlık olarak kurutabileceğiniz domatesleri kış aylarında yemeklere, salatalara, çorbalara ve yapacağınız çiğ köfteye bile katıp gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Kışın sağlıklı bir şekilde tüketebileceğiniz domatesleri kurutmak için en ideal aylardan biri eylül ayıdır. Domatesi kurutmak için dikkat etmeniz gereken en önemli şey domates seçimini doğru yapmaktır. Domates kurutmak için daha çok armut domatesleri tercih etmeniz daha doğru olur Çünkü armut domateslerin içinde daha az su olduğu için daha hızlı kuruma işlemi gerçekleşir. Ayrıca domateslerin orta büyüklükte ve kıpkırmızı olmasına dikkat etmeniz gerekir. İşte domates kurutmanın püf noktaları:

Domates yiyerek nasıl zayıflanır? 3 kilo verdiren domates diyeti İLİŞKİLİ HABERDomates yiyerek nasıl zayıflanır? 3 kilo verdiren domates diyeti

evde domates nasıl kurutulur

evde domates nasıl kurutulur

EVDE DOMATES NASIL KURUTULUR?

Domatesi güneşte kurutma yöntemi:

  • Pazardan orta büyüklükte ve kıpkırmızı seçtiğiniz domatesleri güzelce yıkayın.
  • Daha sonra sap kısımlarını kesip domatesleri ortadan ikiye bölün.
  • İç kısmı yukarı doğru olacak şekilde koyun. Hepsini ortadan ikiye kestikten sonra ızgara ya da tepsiye aralıklı bir şekilde dizin.
  • Daha sonra dizdiğiniz domateslerin üzerine isteğe göre biraz kaya tuzu, biraz şeker, fesleğen ve kekik koyabilirsiniz.

güneşte domates nasıl kurutulur

güneşte domates nasıl kurutulur

  • Bu işlemlerden sonra eğer domateslerin üzerine sinek gelmesini istemiyorsanız tepsinin üstünü ince bir tülbentle örtün ve direk güneşin altına kuruması için bırakın.
  • Bir sonraki gün üstleri kuruyan domatesleri çevirerek alt kısımlarının kuruması için güneşe tekrar koyun.
  • Yaklaşık bir hafta içinde domatesler istediğiniz gibi kuruyacaktır.
  • Daha sonra kuruttuğunuz domatesleri bir buzdolabı poşetinin içine koyup ağzı kapalı bir şekilde saklayabilirsiniz. 

domatesin kurusu nasıl olur

domatesin kurusu nasıl olur

Domatesleri fırında kurutma yöntemi:

  • Domatesleri fırında kurutma işlemini istediğiniz her dönem yapabilirsiniz. Aldığınız domatesleri yıkayıp bıçak yardımıyla ikiye bölün.
  • Bütün hepsini ikiye bölükten sonra fırın ızgarasına yerleştirin.
  • Yerleştirdikten sonra kaya tuzuyla çekirdek olan kısımlarını tuzlama işlemini yapabilirsiniz.
  • Kurutmak için fırının derecesini 150 dereceye ayarlayın. Daha kısık derecede de kurutma işlemini yapabilirsiniz.

fırında domates kurutma

fırında domates kurutma

  • Domatesleri fırında yaklaşık 3 saat kuruyana kadar pişirmeye devam edin. Domatesleri pişirirken kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca domateslerin kararmadan fırında pişirme işlemini yapmanız gerekir.
  • Fırında pişirdiğinizi domatesleri soğuduktan sonra temiz bir kavanoza koyup ağzı kapalı bir şekilde saklayabilir ya da buzdolabı poşetine koyup ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Sosyete aşuresi nasıl yapılır? 10 dakikada mükemmel lezzet sosyete aşuresi

İLİŞKİLİ HABER

Sosyete aşuresi nasıl yapılır? 10 dakikada mükemmel lezzet sosyete aşuresi
Mısır püskülünü sakın çöpe atmayın! Mısır püskülü faydaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Mısır püskülünü sakın çöpe atmayın! Mısır püskülü faydaları nelerdir?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0