Şok haşlama tekniği nedir? Sebzeler nasıl şoklanır

Son zamanlarda Masterchef'le birlikte çok sık duymaya başladığımız mutfak terimlerinden biri de şok haşlama tekniğidir. Özellikle çiğ yeşil sebzeler için kullanılan bu yöntem, renklerinin soluk ve cansız olmasın da ve sebzelerin gerçek renginin ortaya çıkmasını sağlayan çok etkili bir tekniktir. Peki şok haşlama tekniği nedir, sebzeler nasıl şoklanır? Detaylar haberimizde:

Şok haşlama tekniği, genellikle sebzeler için haşlama ve şoklama tekniği ile yapılan bu işlem bir tür pişirme yöntemidir. Özellikle çiğ yeşil sebzeler için kullanılan bu yöntem, renklerinin soluk ve cansız olmasın da ve sebzelerin gerçek renginin ortaya çıkmasın da sağlamaktadır. Sebzelere şoklama yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri sebzelerin gerektiğinden fazla pişirmemenizdir. Eğer sebzeleri gerekenden fazla haşlarsanız sebzelerin içinde bulunan asit ve enzimlerini öldürür ve pigmentlerinin suya akmasına, bu da sebzelerin renginin donuk ve matlaşmasına neden olursunuz. Bu  yüzden şoklama tekniğinde sebzelerin rengini kaybetmeden çok çabuk pişirmeniz önerilir. Sebzeler nasıl şoklanır, öğrenmek için haberimizin içeriğine bakabilirsiniz.

Şok haşlama tekniği nedir

Şok haşlama tekniği nedir

ŞOK HAŞLAMA TEKNİĞİ NEDİR?

Şok haşlama sebzelerinizi tam istediğiniz seviyede yumuşatarak yemeye ve sotelemeye hazır hâle getirir. Şok haşlama yöntemi sebzelerdeki acılığı alır ve özellikle yeşillikleri daha sonra kullanmak için dondurmayı düşünenler için çok uygun bir yöntemdir.

Sebzeler nasıl şoklanır

Sebzeler nasıl şoklanır

ŞOK HAŞLAMA TEKNİĞİYLE SEBZELER NASIL ŞOKLANIR?

Şok haşlama yapmak için, bol su ve yeteri kadar tuz kullanmak yeterlidir. İlk olarak büyükçe bir tenceredeki suyu hızlı bir şekilde kaynama noktasına getirdikten sonra, sebzeleri ve yeşillikleri suya katıp, çok az karıştırın. Birkaç dakika sonra sebzelerinizin ya da yeşilliklerin yumuşadığını ve parlak bir renge ulaştığını göreceksiniz. Sebzeler rengini kaybetmeden ve istediğiniz yumuşaklığa geldiğinde tencereden çıkarmanız gerekiyor.

Daha sonra şoklanan sebzeleri buzlu su dolu kaba koymanız gerekiyor. Bu yapacağınız işlem sebzelerin pişme sürecini durdurup, onların rengini korumasını sağlar. Ardından sebzeleri bir süzgeçin içine aktarıp üstünden bir dakikadan az bir süre boyunca soğuk su geçirin. Sebzeler biraz ılıyınca kullanıma hazırdır.

SEBZE                 ŞOKLAMA SÜRESİ
Enginar 7 dakika
Kuşkonmaz 3 dakika
Brokoli 5 dakika
Brüksel Lahanası 4 dakika
Lahana 1,5 dakika
Doğranmış havuç 2 dakika
Karnabahar 3 dakika
Mısır taneleri 4 dakika
Patlıcan 4 dakika
Doğranmış soğan 15-20 saniye
Doğranmış biber 2 dakika
Bamya 3 dakika
Sakızkabağı 3 dakika
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0