Punch nakışı nedir ve Punch nakış işi nasıl yapılır? Punch nakış işi adım adım yapılışı

Son zamanların en popüler nakış işleri arasında yer alan punch iğnesi diğer adıyla Panç nakışı kumaş üzerine kendi özel iğnesi ile 3 boyut etkisi yaratan bir işleme tekniği olarak bilinir. Son zamanlarda trend olmaya başlayan ilkelden moderne dönüştürülen panç yaparken kullanabileceğiniz çok fazla desen ve kit var. Punch nedir nasıl yapılır? Punch yaparken kullanılan malzemeler nelerdir?

Punch tekniği, yüzlerce hatta belki de binlerce yıl öncesinden beri kullanılan ve son dönemde popülerliği artan bir işleme tekniğidir. Punch dilimize panç olarak yerleşmiştir. Bu uygulanan punch tekniğinde kumaş üzerinde dikiş yapmak yerine, delme iğnesi iğneyi yüzeyde tutarken ipliği kumaşa doğru iterek yapılır. Zımba iğnesi işlemenin sonucu, halı yapımıyla bağlantısını gösteren ilmeklerden yapılmış son derece dokulu ve görsel anlamda muhteşem bir tasarımdır. Herhangi bir örgü tekniğindeki gibi bu teknik de iyi sonuç almak için biraz pratik kazanmak gereklidir. Ama doğru hareketli ve ritmi bulduktan sonra, hızlı bir şekilde ilerleyebilir ve kısa sürede güzel sonuçlar alarak panç nakış modelini bitirebilirsiniz. Son zamanlarda evde geçirilen süreleri daha eğlenceli hale getiren punch işinin adım adım yapılışı:

En kolay ponpon nasıl yapılır? Evde kolayca örgü ponponu yapımı...İLİŞKİLİ HABEREn kolay ponpon nasıl yapılır? Evde kolayca örgü ponponu yapımı...

Punç nakış işi nedir, nasıl yapılır

Punç nakış işi nedir, nasıl yapılır

PUNCH NAKIŞ İŞİ NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

Punch iğne nakışı , yüzey nakışı ile aynı araç gereçlerin çoğunu kullanır, ancak bazı özel sarf malzemelerine de ihtiyacınız olacaktır. Bunlardan bazılarını yerel tuhafiyelerde yada internet üzerinden bulabilirsiniz.

Delme İğnesi

Delme iğnesi , normal bir iğneye benzemektedir ve içinde bir delik bulunan metal bir uca sahiptir. Ancak bu iğnenin içinden iplik veya ipliğin geçtiği bir kanal mevcuttur. Delme iğnesi ile çalışırken kavramınızı kolaylaştıran bir sapı bulunmaktadır. Bu aletler, nakış ipliğinden hacimli ipliğe kadar çeşitli kalınlıklara uyum sağlamak adına farklı boyutlarda imal edilmektedir. İnce dikiş için kalem boyutlarında bir delme iğnesi işinizi görür.

Amigurumi Mickey Mouse anahtarlıklar nasıl yapılır?  Mickey minnie detaylı anahtarlık yapımıİLİŞKİLİ HABERAmigurumi Mickey Mouse anahtarlıklar nasıl yapılır? Mickey minnie detaylı anahtarlık yapımı

Kumaş

Panç nakışında kullanılan en yaygın kumaş keşiş bezidir. Bu evenweave kumaş farklı çeşitlerde gelir ve bazılarında çalışmak oldukça kolaydır. Kumaş olarak keten ve çuval bezleri ile de çalışabilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken detay kumaş örgüsünün boyutunun iğne ve iplik boyutlarıyla bütünlük sağlamasıdır. İnce iplikler için daha ince örgü ve daha kalın iplikler içinde daha kaba örgü kullanmanız önerilir.

Çember

Standart nakış kasnakları kumaşı hafifçe gerdikleri sürece zımba iğnesi için oldukça kullanışlı olur. Özellikle çok fazla yumruk iğnesi yapmayı planlıyorsanız , kumaşınızı daha sıkı tutan halı çivileri veya tutucu şeritleri olan bir çerçeveye sahip olmanız size avantaj sağlar. Son olarak da çemberde ahşap bir çerçeveye ferilmiş kumaşı bağlamak için bir zımba tabancasına ihtiyacınız olacaktır.

Amigurimi saç nasıl yapılır Amigurimi saç yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERAmigurimi saç nasıl yapılır Amigurimi saç yapmanın püf noktaları

Diğer Malzemeler:

 Makas ve kumaşa deseni aktarmak ve işaretlemek için bir yola ihtiyacınız olacaktır.

Punch nasıl yapılır

Punch nasıl yapılır

Desenler

Delme iğnesi için bir desen seçerken dikkat etmelisiniz çünkü tüm nakış desenleri diğerlerinin yanı sıra işe yaramaz. Zımba iğnesi için tasarlanmış desenleri aramak yararınıza olacaktır, ancak bazı standart desenleri de kullanabileceğinizi unutmayın. Zımba iğnesi için uygun olan çoğu kumaş , biri deseni izlemek ve takip etmek için çok kalın gelmektedir. Demir aktarma kalemleri iyi çalışır, ancak bildiğiniz aktarma yöntemi en iyi yöntemdir. Ayrıca tasarımınızı ince uçlu kalıcı bir kalemle serbestçe de yapabilmeniz mümkün.

Delme iğnesi desenleri kumaşın arkasına gitme durumu olduğu için, tasarım her zaman ön tarafta ters olarak çevrilmesi gerekir. Deseni işaretlerken bunu dikkate almayı unutmayın.

Punch nakışı adım adım yapılışı

Punch nakışı adım adım yapılışı

Kumaşı gerdirin

Deseninizi bir kasnağa veya bir çerçeveye gerilmiş bir şekilde kumaşınızı yerleştirin. Kumaşı tambur gibi çok sıkı yapmanız önemlidir. Bu, iğne ile tutarlı ve düzenli bir şekilde delme işlemini kolaylaştırır. Eğer kumaş ile çalışırken gevşeme oluşursa tekrardan sıkmayı unutmayın.

Punch nakış için malzemeler

Punch nakış için malzemeler

Delgeç İğne İpliği

Delme iğnesine iplik takmak için satıcı veya üreticinin önerdiği talimatları uygulamanızı öneririz. Çoğu alet, ipliği arkadan , aletten ve daha sonra iğnenin gözünden veya ucundan geçirir. Yukarıda da gösterdiğimiz alet, sapın ve metal ucun bir yarısına sahiptir ve böylece ipliği kolayca kaydırabilirsiniz. Sıkıca çekildiğinde iplik içeride gizlenir.

punç işi en kolay nasıl yapılır

punç işi en kolay nasıl yapılır

İĞNE NASIL DELİNİR?

İğneye 2 inç boyutunda bir iplik içinden geçirin. Çalışırken bazı iğneler iğneyi belirli bir yöne baktırılması gereklidir. İğneyi desen çizgisindeki kumaşın içinden itin. Dikişlerin tutarlı olması için iğneyi her zaman sonuna kadar batırmanız gerekmektedir. İğneyi ancak iğnenin ucu kumaş yüzeyine ulaşıncaya kadar geri çekin.

Bir sonraki dikiş için iğneyi yerleştireceğiniz yer boyunca hareket ettirirken iğneyi kumaşa yakın tutmanız gerekiyor. İğneyi tekrar içeri doğru batırarak işlemleri tekrarlayın.

Çalışma yaptığınız taraf işin yanlış tarafı olarak kabul edilir. Ters çevirdiğinizde sağ tarafta ilmekleri göreceksiniz. İlk başta seyrek görünseler de daha fazlasını ekledikçe ve alanları doldurdukça artacaktır.

Bazı desenler, çalışma tarafını işin sağ tarafı olarak tutarken diğerleri ise iki tarafı da birleştirerek iki farklı doku elde eder.

Delgeç iğnesinin bir bölümünü bitirmek için, son dikişi parmağınızla tutun ve ardından iğneyi 1-2 cm uzağa çekin. Çektiğiniz ip ucundan kesebilirsiniz. Unutmayın hiçbir şey düğümlemenize veya sabitlemenize ihtiyaç yoktur. Bazı hanımlar arka tarafını daha sıkı olması adın yapıştırıcı ile yapıştırır böylece ipler sökülmez ve dışarı çekilmez, fakat yapıştırmanız her hangi bir tamir durumunda size çok büyük engel çıkarır unutmayın.

Delme iğnesi tamamlandıktan sonra , ilmeklerin tasarımda pürüzsüz bir kenar bırakmadığını göreceksiniz. Döngüleri hareket ettirmek için parmaklarınızı veya bir makas kullanabilirsiniz, böylece tasarımı istediğiniz şekle getirebilirsiniz.

punch modelleri

punch modelleri

Zımba iğnesini kasnaktan çıkardığınızda ve kumar artık gerilmediğinde, ipliği yerinde sıkı tutun. Artık yumruk iğnesi ile bir yastık haline getirebilir yada evinizin bir köşesine asmak üzere son işlemi yapabilirsiniz.

İşte bu kadar...

Gözenek nedir ve nasıl kapatılır? Gözenek sıkılaştıran doğal maske tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

Gözenek nedir ve nasıl kapatılır? Gözenek sıkılaştıran doğal maske tarifleri
Kışlık en kullanışlı ve şık bot modelleri hangisi 2021? En trend kışlık bot modelleri

İLİŞKİLİ HABER

Kışlık en kullanışlı ve şık bot modelleri hangisi 2021? En trend kışlık bot modelleri
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

merve 2 yıl önce

kaliteli bir içerik çok beğendim. Elinize sağlık