Yaz Gündönümü nedir, gündönümü ne zaman? Türkiye'de en uzun gündüz ne zaman yaşanacak

21 Haziran Güneş ışınlarının Dünya’nın Kuzey Yarım Küresi üzerinde bulunan Yengeç Dönencesi üzerine yılda bir defa dik geldiği gündür. Bugün gerçekleşecek olan Yaz gündönümüne ilişkin “Yaz Gündönümü nedir, ne zaman? gibi sorular internette en çok merak edilenler arasına girdi. Peki Yaz gündönümü nedir, ne zaman? Yaz gündönümü ile ilgili tüm detayları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

Google yaz dönümünü doodle tasarımıyla hatırlatmasıyla birlikte yaz gündönümüne ilişki birçok detay merak edildi. Google Doodle'un üzerine tıklandığında yaz gün dönümü ile ilgili yer alan haberlere ve görsellere de erişim imkanı sunuyor. Dünya üzerinde yer alan Kuzey Yarım küre'de en uzun gündüzün yaşandığı günlerin kısalmaya başladığı anlamına gelen yaz gündönümü olarak adlandırılır. Yaz gündönümü ile ilgili detaylar...

21 Aralık kış dönümü nedir? En uzun gece bugün mü, kaç saat sürüyor? 21 Aralık kış ekinoksuİLİŞKİLİ HABER21 Aralık kış dönümü nedir? En uzun gece bugün mü, kaç saat sürüyor? 21 Aralık kış ekinoksu

Yaz gündönümü nedir

Yaz gündönümü nedir

YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

 Yaz gündönümü, Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir defa dik geldiği an olarak adlandırılır. "Gün dönümü" kelimesi, temelde "Güneş (sol) duruşu (stitium)" anlamına gelen Latince solstitium kelimesinden gelirken, 21 Haziran’da kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlıyor. Bu tarihte en uzun gündüz, en kısa gece yaşanıyor.

21 haziran yaz gündönümü

21 haziran yaz gündönümü

EN UZUN GÜN KAÇ SAAT SÜRÜYOR?

21 Haziran günü Kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken Güney kutup dairesinde ise en uzun gece yaşanmaktadır. Türkiye'de en uzun gündüz süresi en kuzeyde yer alan Sinop ilimizde yaşanmaktadır. Ülkemizde 21 haziran  günü yaklaşık 15 saat boyunca gündüz yaşanır. 

en uzun gün ne zaman

en uzun gün ne zaman

21 HAZİRAN YAZ GÜNDÖNÜMÜNDE (EN UZUN GÜNDE) NELER OLUR?

- Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla gelir. Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik şekilde gelmektedir.

- 21 Haziran Yaz Gündönümü'nde yılın en uzun günü yaşanır.

- 21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de ise gündüzler uzamaya başlar.

- Aydınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçer. Kuzey Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi'nde 24 saat süreyle gece yaşanır.

- Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.

Yaz Gündönümü için istisnai bir durum olmaktadır. Her yıl 21 Haziran'a denk gelen yaz gündönümü 4 yılda bir de olsa 20 haziran tarihine denk gelir.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0