Mide küçültme ameliyatı hakkında tüm bilinmeyenler

Diyet ve egzersizle kilo vereyenlerin başvurduğu son nokta mide küçültme ameliyatıdır. Peki mide küçültme ameliyatı kimlere yapılır?

Mide küçültme ameliyatı olan kişiler için gerekli olan ön koşullarını Obezite ve Metabolik Cerrah Prof. Dr. Halil Çoşkun anlattı.

Mide küçültme ameliyatının ön koşulları 

Mide küçültmek isteyen kişilerin en az 3 yıldır devam eden obezite rahatsızlığı olması gerekir. Aynı zamanda vücut kitle indeksinin 40 kg/m2'nin üzerinde olması veya 35-40kg/m2 arasında olması gerekir. 

Ameliyat olmak isteyen kişilerin kronik hastalığının olup olmaması dikkat edilen konulardandır. Kişinin ilaç ve alkol bağımlısı olmaması gerekir ve kabul edilebilen ameliyat riskinin içinde olması gerekir.

Ameliyat olacak kişilerin 18-65 yaş arasında olması gerekir. Ama bazı istisnai durumlarda bu seviyenin altına ya da üstüne çıkılabilir.

Mide ameliyatı nasıl yapılır?

Mide küçültme ameliyatında midenin yaklaşık yüzde 80-85'i dikey olarak çıkartılır ve 150-200 ml arasında bir tüp mide oluşturulur.

Bu ameliyatta kilo vermeyi sağlayan etkenlerden birisi mide hacminin ufaltılmasından kaynaklı kilo kaybıdır. İkincisi ise, açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin hormonunun seviyesinin azlatılmasından kaynaklı tokluk hissinin hissedilmesidir.

Tüp mide ameliyatında laparoskopik ve robotik yöntemler kullanılır. Bu yöntem sayesinde karnın içerisine CO2 gazı verilip şişirildikten sonra 4-5 farklı noktadan delikler açılarak özel aletler ile giriş yapılırak ameliyat gerçekleştirilir.

Açılan bu delikler çok küçüktür ve ameliyat sonrası ağrı olmaz. İyilişme süreci de ağrısız ve hızlıdır. Bu sebepten dolayı hastalar kısa bir süre sonra günlük hayatına geri dönebilir.

Vücut ne kadar kilo kaybeder?

Ameliyat olan kişiler 1-2 yıl içerisinde kilolarının yüzde 65-75'ini kaybeder. Mideye uyum sağlayan kişiler daha da fazla kilo verebilir. 

İyilişme evresi hastanın kararlılığıyla birlikte çok kısa sürede gerçekleşir. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0