Avrupa'da kızamık hastalığı tehdidi artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa’ya kızamık hastalığı uyarısında bulundu.

Kızamık hastalığının en çok görüldüğü ülkeler İtalya ve Romanya.Bu yıl Ocak ayında İtalya'da 200 ,Romanya'da 3 bin 400 kızamık hastalığı vakası yaşandı ve 17'si ölümle sonuçlandı.

WHO, son derece bulaşıcı olan kızamık hastalığının seyahatler vesilesiyle çok çabuk yayılabildiğini ve korunmanın son derece zor olduğunu ifade etti. Örgüt, etkili bir korunma için aşı olunmasını tavsiye ediyor.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

Kızamık vakaları aşı uygulamasının giderek azaldığı ülkelerde daha çok görülüyor. Bunlar arasında Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Romanya, İsviçre ve Ukrayna var.

WHO Avrupa bölgesel direktörü Dr. Zsuzsanna Jakab "Salgın olan tüm ülkeleri sınırları içinde kızamık hastalığının yayılmasını engellemek adına acil önlemler almaya ve bunu başarmış ülkelere de yüksek aşılama oranlarını sürdürme çağrısında bulunuyorum" dedi.

Kızamık hastalığı aşı olmamış bebek ve çocuklarda ölümle sonuçlanabiliyor.

Hastalık, doğrudan temas yada hava yoluyla bulaşabiliyor. Hastalık ilk işaretlerini yüksek ateş ve burun akması gibi soğuk algınlığı belirtileriyle gösteriyor.Bir kaç gün sonra ise genelde yüzde ve ensede döküntüler beliriyor ve uzuvlara yayılıyor.

 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0