Ramazan'da gastrit ve reflüye dikkat!

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Cengiz Pata reflü ve gastrit hastaları için önerilerde bulundu.

Dr. Cengiz Pata reflü ve ülseri olanların isterlerse oruç tutabileceğini ama şikayetleri belirginse gastroenteroloji hekimine başvurmaları gerektiğini söylüyor. Dr. Pata, reflü ve gastrit için şu önerileri sıraladı:

 Yaz aylarında günlük sıvı ihtiyacı 2-4 litre arasında daha da artar. Sıvı ihtiyacını karşılamak için tüketilmesi gereken ana içecek sudur. 

İftar sofrasında çorba, cacık ve komposto gibi sıvı-elektrolit oranı yüksek besinler tüketilmeli, soda, ayran gibi içeceklerin aralıklı olarak içilmeli.

- iftarla yatak arasında geçen sürede en az 2 litre, sahurda ise 1 litre su veya sulu gıda alınmalı.

- Boş mideye birden ve aşırı miktarda besin girmesi özellikle reflü ve gastriti olan hastalarda yakınmalara yol açabilir. Bu nedenle iftara çorba veya su gibi sıvı besinlerle başlanmalı ve 5-10 dakika gibi bir bekleme süresinden sonra az yağlı veya tercihen yağsız et veya sebze yemeği veya salata ile devam edilmeli.

- Özellikle reflü hastalarında mide boşalmasını geciktiren kızartmalar gibi aşırı yağlı yiyecekler ve karbonhidrattan zengin hamur işi gıdaların alımı reflü yakınmalarında artışa neden olacaktır. 

- İrritabl bağırsak sendromu ve reflüsü olanların iftar sırasında besinleri iyi çiğneyerek yutmaları, yemek yedikten sonra sırt üstü yatmamaları ve sindirimi kolay sulu, lifli, zeytinyağlı besinleri seçmeli.

- Sahurda da yağlı kızartmalar, hamur işi beslenmekten kaçınılmalı ve sahurdan sonra hmen uyumak yerine mide boşalması için 1-2 saat süre geçtikten sonra uyumalı. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0