Stressiz bir yaşam için 5 adım

Günümüzün en yaygın sorunlarından birisi de strestir. Stres beraberinde pek çok sorunu da getirir.

Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, günlük hayatın bir parçası olan stresle başa çıkmanın tüyolarını anlattı. 

Kendinize güvenin 

Çözümsüzlük duygusuna zayıflık, acizlik ve yetersizlik gibi duygular eşlik eder. Kendinizi sorunlarınızı bile çözmekte aciz, zavallı bir kişi olarak görmekten vazgeçmeniz gerekir. Kendinizi severek değer verin ve güvenin. 

Herkesin yapabileceği hataları, yanlış kararları, vermek isteyip de veremediğiniz tepkileri düşünerek aşırı şekilde kendinizi suçlayarak cezalandırmaya kalkışmayın. 

Sorunlara farklı açıdan bakın

Stres yaratan durumlarda olaylara farklı açılardan bakarak alternatif yollar aramaya çalışın. Mantığınıza uyan ve uygun gördüğünüz yolu seçin. Olaylara daha farklı bakabilme ve olumlu yönleri görebilme alışkanlığını iş hayatı, alışveriş, yolculuğa çıkmak gibi stresli durumlarda edinebilirsiniz. 

Sağlığınız dikkat edin

Fiziksel durumun ruhsal durumu, ruhsal durum da fiziksel durumu etkiler. Bedensel olarak sağlıklı kalmak, stresle baş etmede büyük destek sağlar. Spor gibi aktivitelerle bedeni zinde tutabilirsiniz. Bunun yanı sıra beslenmeye dikkat etmek, uyku saatlerini düzene sokmak, kafein ve alkol kullanımından da uzak durmak gerekir. 

Bir hobi edinin

Kendinizi rahatlatan alanları keşfederek güçlü, istekli ve süreklilik sağlayacak hobilere yönelin. İlgilendiğiniz alan olarak; müzik aleti çalmak, resim yapmak, takı yapmak, maket eşya yapımı ve örgü dikiş gibi faaliyetleri tercih edebilirsiniz. 

Kendinize 5 dakika ayırın

Stres anında şuan çok stresliyim diyerek mevcut durumu pekiştirmek yerine beyninizi boşaltmak için bu yöntemleri deneyebilirsiniz;

- Sessiz bir ortamda oturarak derin bir nefes alın ve vücudunuzun ne hissettiğine odaklanın. 

- Duygularınızda nelerin azalıp çoğaldığını hissetmeye çalışın. 

- Vücudunuza odaklanmayı bırakarak, ne yapmak istediğinizi düşünün.

Tüm bunların ardından vücudunuzda doğal bir rahatlama hissederek stresten kurtulabilirsiniz. 

BİR YORUM YAPIN 0