Salatalığın faydaları nelerdir? Salatalık suyu içmek! 1 hafta boyunca salatalık yerseniz...

Sıvı bakımından diğer besinlere oranla en zengini olan salatalık, vücudun ihtiyacı olan toksin atma ve hücreleri yenilemede de oldukça etkilidir. Uzmanların özellikle mevsim geçişlerinde tüketiminin artırılmasını önerdiği salatalık, vücut ısını da kontrol eder. A vitamini bakımından zengin olan salatalığa dair merak edilen her şeyi derledik. Peki Salatalığın faydaları nelerdir? 1 hafta boyunca salatalık yerseniz...

Serinletici ve rahatlatıcı etkisinin yanı sıra içerdiği mineraller sayesinde tüketilen favori sebzelerden biri salatalıktır. Hıyar olarak da bilinen salatalığın insan sağlığına saymakla bitmeyen faydaları vardır. Bunların başında vücudun sıvı oranını dengeleme gelir. Hindistan'da yetiştirilen burada yüzyıllar önce tüm dünyaya yayılan salatalık tıbbı ve kozmetik alanlarda kullanılmıştır. Bol sulak alanlarda rahatça yetişen salatalık, bazik su özelliğine sahip nadir besinlerde. Bu bazik su maddesi içerdiği antioksidan sayesinde bakterileri yok eder. Pantotenik asit kaynağı olan salatalık bakır, potasyum, manganez, C vitamini, magnezyum, biotin ve B1 vitaminlerini barındırır. Aynı zamanda  fosfor ve folik asit bakımından zengin olan salatalık konusunda bazı uzmanlar uyarıda bulunur. Besin değeri yüksek olmadığından yan etkilerinin de olacağı mevcuttur. 

salatalık

salatalık

SALATALIK SUYU NE İŞE YARAR?

Yüksek oranda demir bulunduran salatalık, kansızlık hastalığı için mucize bir besindir. Kandaki hücre sayısını artırarak tüm vücuttaki organların işlevselliğini artırır. Aynı zamanda kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini yenileyerek kabızlığın yaşanmasının önüne geçer. Diyet yapmak isteyenler için idealdir. Böbreklerin fonksiyonlarını hızlandırır. Ancak kesinlikle aşırı tüketilmemelidir. Çünkü saç dökülmesine yol açabilir. 

salatalık suyu kabızlığı önler

salatalık suyu kabızlığı önler

SALATALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?

- Yüzde 95 oranda sudan oluşan salatalık toksin atmada oldukça etkilidir. Özellikle diyet listelerinin ilk sıralarında yer alan salatalık kilo vermede de yardımcı olur. Uzmanlar kıştan ilkbahara geçerken tüketilmesini tavsiye ettiği besinler arasındadır. Vücudun sıvı oranını dengeleyerek, vücudu mevsim değişikliğine hazırlar.

- İçeriği çözücü asitler sayesinde diş aralarındaki enfeksiyonu ve tükürükteki bakterileri yok eder. Böylece ağız kokusuna neden olan durumları azaltır. Salatılık aynı zamanda mide asidini ve sıvısını dengeleyerek yanma ekşime gibi şikayetlerin yaşanmasını önler.

- Kemik ve kaslarda biriken toksinler zamanla tendonlara zara verir. Bu da şiddetli kemik ve kas ağrılarına neden olur. Salatalık içerdiği silis maddesi sayesinde kemik ve kas dokularını yenileyerek deforme olmalarını engeller.

salatalığın faydaları

salatalığın faydaları

- Vücudun hastalıklara karşı günlük B ve C vitamini alması gerekir. İki adet salatalık vücudun günlük ihtiyacı olan bu vitaminleri sağlayabilir. 

En etkili idrar söktürücüdür. Sindirim problemlerinin yaşanmasını önlemede etkili olan salatalık, zengin lif içeriği bakımından şişlik ve kabızlığı engeller. Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını destekler. Böylece enfeksiyon kapma oranını azaltır.

- Mevsim geçişlerinde vücudun sıvı dengesini sağlayarak ısı oranını ayarlar. Terleme gibi günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen durumların yaşanmamasını sağlar. Ayrıca tırnak ve saç bakımından da etkilidir. Saç derisindeki hücreleri kuvvetlendirmede etkili olan salatalık tırnakların kırılmasını engeller.

salatalık yan etkileri

salatalık yan etkileri

SALATALIK YEMENİN YAN ETKİLERİ

- Kabuğundaki yüksek toksinler zehirlenmeye sebebiyet verir. Uzmanlar özellikle tadı acımsı olan salatalıkların cilt alerjilerine neden olabileceği konusunda uyarıyor. 

- Çekirdeğinde bulunan cucurbitin adı verilen madde idrar söktürücü özelliğine sahiptir. Ancak salatalık aşırı tüketildiğinde vücuttan daha fazla sıvı atmaya neden olur.

- C vitaminine sahip salatalık antioksidan özellik gösterir. Fakat bir hafta boyunca çok fazla tüketilen salatalığın bu özelliği oksidan etkisi göstermeye başlar. Bu da vücuttaki serbest radikallerin çoğalmasına sebebiyet verir. 

salatalık

salatalık

- Potasyum oranı yüksek besinlerden biri olan salatalık çok tüketildiğinde böbreklerin hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishal ve karın ağrısı gibi rahatsızlıkların riskini arttırabilir.

- Salatalık vücuttaki sıvı oranını yükselttiğinde diğer organlara olduğu gibi kalbe de zarar verebilir. Kan oranındaki sıvıyı artıran salatalık kalbin fazla kan pompalamasına neden olur. Bu da baş ağrısı ve nefes almada zorluk çekme gibi belirtilerle kendini gösterir.

- Yapılan araştırmalarda polen, karpuz, papatya çayı, muz ve ayçekirdeğine alerjisi olan kişilerin salatalığa da alerjileri olduğu ortaya çıkmıştır. Fakat kişilerde salatalığın yaptığı alerji etkileri ilk başlarda gözle görülmez. İlerleyen zamanlarda cilt döküntüleri, ağız içi yaralar ve göz kızarıklıkları ile ilerlemeye başlar.

salatalık besin değeri

salatalık besin değeri

Zayıflamak için salata diyeti listesi! Düşük kalorili doyurucu salata tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

Zayıflamak için salata diyeti listesi! Düşük kalorili doyurucu salata tarifleri

BİR YORUM YAPIN 8

Azerbaycan 3 yıl önce

super bilgi tesekkur

Rukiye 3 yıl önce

Faydalı bilgiler veriyorsunuz teşekkürler

Toplam 1 beğeni

mevsim 5 yıl önce

bu mevsimde yemeyin faydadan daha çok zarar görürsünüz

Toplam 1 beğeni

nerdeeski 5 yıl önce

kilosu kaç para haberi yok

Toplam 3 beğeni

Gülsüm 3 yıl önce

Kaç para

Toplam 1 Beğeni

demir 5 yıl önce

salatalık kolesistokin hormonu salgılayarak doygunluk hissi verir. salatalık yediğinizde aşagı yukarı su içmiş gibi olursunuz ama yemek yemiş gibi doyma hissi verir.

Yorumların Tümünü Okuyun