Zeytinin faydaları nelerdir? Zeytin yaprağı nasıl tüketilir? Zeytin çekirdeği yutarsanız...

Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmez besini olan zeytin, yağından çekirdeğine yaprağına dalına kadar insan sağlığına inanılmaz faydalar sağlar. Peygamber Efendimiz (sav)'in de tüketilmesini tavsiye ettiği zeytin hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik. Peki zeytinin faydaları nelerdir? Zeytin çekirdeği yutmak ne işe yarar? Zeytin yaprağı nasıl tüketilir?

Hem yeşil hem de siyah olmak üzere iki çeşidinin bulunduğu zeytin, kalsiyum bakımından zengin besinlerden biridir. Aynı zamanda içeriğinde bol miktarda A, D, E ve K vitaminleri bulunur. Bu bakımdan uzmanlar günde beş zeytin yemenin vücudun ihtiyacı olan demirin yüzde 55'ini karşıladığını vurguluyor. Kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan zeytin sarılıktan kansere kadar birçok hastalığın gelişmesini önlüyor. 2000 yıl boyunca yaşayabilen zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinin yanı sıra ağacın kabukları ve yaprakları da oldukça faydalıdır. Olgunlaşmamış hali yeşil, güneşte kaldıkça rengi siyah olur. yüzyıllardır kadınlar hem cilt güzellikleri için hemde sağlıkları için zeytini tüketir. Enerji verdiğinden zeytin eski yıllardaki insanlar için oldukça önemli bir besindi. Nedeni ise o yıllarda ilaç ya da teknolojik bakımlar olmadığından insanlar doğada bulunan en güçlü antioksidan olan besinleri tüketerek hastalıklardan korunurmuş. Zeytin bu besinlerin başında gelir.

PİRİNÇ YUTARAK ZAYIFLAMA YÖNTEMİ İÇİN TIKLAYIN

Siyah zeytin

Siyah zeytin

ZEYTİNİN FAYDALARI NELERDİR? GÜNDE 5 TANE ZEYTİN YERSENİZ NE OLUR?

- İçerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini korur. Böylece günde 5 tane tüketilen zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.

- İçerdiği yüksek demir oranı sayesinde anemi hastalığına yakalanmayı önler. Kolesterolü azaltan zeytin damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarını yaşanmamasını sağlar. 

- Yemeklerden sonra ortaya çıkan şişlik ve gaz sıkışması gibi durumların azalmasında yardımcı olur.

zeytinin faydaları

zeytinin faydaları

- Bağışıklık sistemindeki sağlıklı hücrelerin sayısını artırarak vücudun kanserli hücrelere karşı direncini artırır.

- Besinlerden dolayı azalan trombosit hücrelerin oranlarını dengeleyerek kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. 

- Antioksidan bakımından da zengin olan zeytin, karaciğerde oluşan yağ bezlerinin oluşumunu önler. Ayrıca E vitamini yönünden de zengin olan bu besin cildin daha parlak ve ışıl ışıl görünmesini sağlar. Osmanlı dönemi sultanlarının dillere destan güzelliklerini zeytine borçlu oldukları rivayet edilir. Sadece cilde değil aynı zamanda saç sağlığını da destekler. Özellikle kepeklenme ve matlaşma gibi durumların azalmasını sağlar. 

zeytin neye iyi gelir

zeytin neye iyi gelir

- Yemeklerden önce 5 tane zeytin yiyerek iştahınızın oranını azaltabilirsiniz. Zeytinde bulunan doyamamış yağlar beyne doyma hissini aktarır. Böylece vücut doyduğunu hissettiğinden fazla besin tüketme ihtiyacı duymaz. Zayıflamak isteyen kişiler bu yöntemi deneyebilir.

- Basur tedavisinde etkili olan zeytin basur memelerinin yumuşamasını ve ağrıya veya kanamaya neden olmasını önler. İyi bir ağrı kesici özelliği olduğundan aynı zamanda kemik ve eklem ağrılarının yaşanma riskini de azaltır.

Zeytin Yaprakları

Zeytin Yaprakları

ZEYTİN YAPRAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Yapraklar kurutularak tüketilir. Genellikle çayı yapılır. Bazı yerlerde ise yapraklardan hazırlanan su yemeklere eklenir. Kurutulmuş 10 zeytin yaprağını 2 su bardağı suda kaynatın. Demlendikten sonra tüketebilirsiniz. Eski çağlarda iyileştirici özelliği olduğundan yaraları dezenfekte etmede bu sudan kullanılırmış. Antibakteriyel özelliği olan zeytin yaprağından hazırlanan suyu cilt temizliğinde tonik olarak da değerlendirebilirsiniz. Kış aylarında ise bu yapraklardan hazırlanan su ile üst solunum yolları hastalıklarının riski azaltılabilir. 

Zeytin çekirdeği

Zeytin çekirdeği

ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ YUTMAK NE İŞE YARAR?

Yapılan araştırmalarda zeytinin olduğu kadar zeytin çekirdeğinin de faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Bir bütün olarak yutulabilen zeytin çekirdeğinin insan sağlığına birçok katkısı vardır.

- Yemek sonrası yaşanan mide yanması ve ülser gibi hastalıklara iyi geldiği söylenen zeytin çekirdeği içerdiği omega 3 yaş asitleri ve çözücü asitler sayesinde bilenin temizlenmesini hızlandırır.

- Kabızlık sorunu için zeytin çekirdeği birebir fayda sağlar. Ancak zeytin çekirdeğini toz haline getirip tüketildiğinde daha etkili olduğu uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. 

zeytin çekirdeği

zeytin çekirdeği

- Sindirim sisteminin hızlandırılması da zeytin çekirdeğinin faydaları arasındadır. Özellikle sindirim sisteminde bulunan ağız, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler.

- Uzmanlar zeytin çekirdeğini yutan kişilerde basur gibi makat hastalıklarının riskinin azaldığını vurguluyor.

- Zeytinin içerdiği anti-bakteriyel etkinin iki katı zeytin çekirdeğinde mevcuttur. Uzmanlar özellikle tümörlere neden olan virüslerin etkisinin zeytin çekirdekleri sayesinde azaltılabileceği belirtiyor. Ancak kesin bir çalışma sonucu olmadığından bir uzmana danışmakta fayda var.

NOT: Uygulamadan önce mutlaka bir uzmana başvurun.

Epidural (normal) doğum nedir? Ağrısız doğum nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Epidural (normal) doğum nedir? Ağrısız doğum nasıl yapılır?
Böbrek büyümesi (Hidronefroz) nedir? Böbrek büyümesi neden olur? Böbrek büyümesi belirtileri

İLİŞKİLİ HABER

Böbrek büyümesi (Hidronefroz) nedir? Böbrek büyümesi neden olur? Böbrek büyümesi belirtileri
Tarihin önemli kadınları ve yaşadıkları şehirler

İLİŞKİLİ HABER

Tarihin önemli kadınları ve yaşadıkları şehirler

BİR YORUM YAPIN 15

Orhan 5 yıl önce

bende hep yutuyorum, benim ufaklik elinizi öper oda benden görmüs aynisini yapayim derken bogazinda kaldi, neyse ben fatk ettin sirtina bi yumruk gecirdim cikti ve kurtuldu. diyecegim cocuklarinizi uyarin yapmasinlar

Toplam 8 beğeni

Hasan 4 yıl önce

Çocuğun sıtrına nie vuruyon vicdansız adam gel bul beni

Toplam 1 Beğeni

hyr 5 yıl önce

çekirdek yutmak kalın barsak kanseri yapıyor.

Toplam 4 beğeni

Lale 5 yıl önce

Zeytin çekirdeği yutulmaz çünkü zeytin çekirdeğinde selüloz var ve insan vücudu bunu sindiremez,bağırsak tıkanıklığına sebep olabilir bu tür yazıları paylaşırken lütfen kaynak gosteriniz

Toplam 7 beğeni

Mediterránea 4 yıl önce

Slm Lale hanim Kurani Kerimi okuyorsaniz bulursunuz sifresini. Tesekurederim iyi gunler

Toplam 0 Beğeni

Nurcan 5 yıl önce

evet yutulmaz degilse karninda zeytinagaci büyür, deden bana köyde göstermisti, bir mezarda zeytin agaci vardi, dedem dedi kizim sakin hic borseyin cekirdegini yutma degilse öyle agac büyür, cok korkmustum

Toplam 4 Beğeni

ibrahim 5 yıl önce

Ben her sabah yediğim zeytinlerin çekirdeklerini yutuyorum. Hiçde bir sorun yok

Toplam 4 Beğeni

Hüsmen dayı 5 yıl önce

Ben zeytin satıyorum zeytin yağ daha ekonomik ama markalı natural z.yağ olacak marmara birlik v.s gibi 5 lt 100. 125 tl gibi başka yağ kullamayın.

nurdan 5 yıl önce

günde on zeytin yiyorum demirde kalsiyumda çok az

Toplam 5 beğeni

Yüksel 5 yıl önce

Her şeyde bir ölçü var.On tane değil 5 tane ye. İlaç şifa diye bir kutuyu birden içmiyoruz değil mi?

Toplam 13 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun