Yer fıstığının faydaları nelerdir? Günde bir avuç yer fıstığı tüketirseniz...

Kullanımı Persler ve Romalılara dayanan yer fıstığı tüketimi en çok tercih edilen kuruyemişlerden biridir. Aynı zamanda ezilip sürülebilir hale de getirilir. İçeriğindeki sağlıklı yağ metabolizmanın işleyişini etkiler. Enerji deposu olan yer fıstığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Yer fıstığının faydaları nelerdir?

Yer fıstığının kalorisi yüksek olmasına rağmen kilo almaya neden olamaz. Çünkü içerdiği kalori enerjiye dönüşür. Bu bakımından nadir yiyeceklerden biridir. Yaz kış bulunmasına rağmen kışın daha fazla tüketilen yer fıstığı, sağlığa faydası olan pantotenik adlı bir asit içermektedir. Ayrıca potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko sağlığa faydası olan bu mineraller açısından da oldukça zengindir. Vücuda giren bakterilerle savaşmak için bağışıklığın güçlü olması gerekir. Yer fıstığı bu bakımdan oldukça fayda sağlar. Bağışıklığı güçlendirerek kanserli hücrelerle bile savaşmasını destekler. Aynı zamanda düşük oranda kolesterol içerdiğinden kalp ve damar hastalıklarının riskini de azaltır.

yer fıstığının faydaları

yer fıstığının faydaları

YER FISTIĞININ FAYDALARI NELEDİR? 

- Oleic yağ gibi doymamış yağ asidi sayesinde damar sağlığını korur. Tıkanmaya neden olmaz. Ayrıca kan düzeyini dengede tutar. 

- Vücudun sağlıkla gelişmesi için protein ve amino asit maddeleri ihtiyacı vardır. Bu maddeleri kendiliğinden üretemediğinden ek takviye gerekir. Yer fıstığı bu ek besin takviyesinde yumurta ve beyaz etten sonra en etkili olandır. Günde bir avuç yer fıstığı tüketerek vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde 30 karşılanmış olunur. 

Yer fıstığı ezmesi

Yer fıstığı ezmesi

- Cildin en çok ihtiyacı olan vitamin ise E vitaminidir. Yer fıstığı içerdiği E vitamini sayesinde cildin deforme olmasına neden olan bakterilere karşı savaş açar. Akne ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin yaşanmasını engeller. Ayrıca bazı araştırmalarda egzama ve sedef gibi ciddi hastalıkları da engellendiği ortaya çıkarılmıştır. E vitamini sayesinde cildin yanı sıra saçlara da fayda sağlar. Saçların dökülmesini önleyerek daha parlak ve canlı görünmesini destekler.

- Başka bir araştırmada ise yer fıstığını hamilelik zamanında tüketildiğinde bebeklerindeki meydana gelme ihtimali olan nöral sorunların yüzde 60'ını azaltığı görülmüştür. 

yer fıstığı hangi hastalıklara iyi gelir

yer fıstığı hangi hastalıklara iyi gelir

- Bazı yörelerde yer fıstığı kabukları kaynatılarak tüketilir. Bu su içerdiği biochanin maddesini 4 kat fazla artırır. Bu madde vücuttaki tüm bakteri ve zararlı hücreleri idrar yolu ile söküp atar. Ayrıca yer fıstığı suyu yaraların iyileşmesinde ve ağrıların şiddetini azaltmada kullanılır. 

- Yapılan araştırmalarda balla karıştırılarak elde edilen yer fıstığı ezmesi kilo vermede yardımcı olur. Haftada 3 defa tüketerek obezite riskini de azaltır.

yer fıstığı alerjiye neden olur

yer fıstığı alerjiye neden olur

YER FISTIĞI ALERJİSİ!

Güçlü bir vitamin ve mineral deposu olmasına rağmen bazı insanlarda yer fıstığı alerjiye neden olur.  Aflatoksin adında bir küf maddesini üreten yer fıstığı ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Bu da öncelikle iştah kaybına sonra sıklıkla tekrar eden baş ağısı ve vücut yorgunluğuna yol açar. Özellikle sıcak havalarda bu etki hızla ilerler ve terleme göz içinin sararması gibi durumlar yapar. En yaygın gıda zehirlenmesine neden olan yer fıstığı, bazılarında boğaz kaşıntısı ve nefes darlığı gibi belirtilerle görülürken bazılarında ise cilt kaşıntısı olarak meydana gelir. 

yer fıstığı besin değerleri

yer fıstığı besin değerleri

 

Hamileler ciğer yiyebilir mi? Hamilelikte sakatat tüketimi nasıl olmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Hamileler ciğer yiyebilir mi? Hamilelikte sakatat tüketimi nasıl olmalı?
Pudrada kanser yapıcı asbest tehlikesi devam ediyor! Asbest nedir ve Asbest zararları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Pudrada kanser yapıcı asbest tehlikesi devam ediyor! Asbest nedir ve Asbest zararları nelerdir?
Kayropraktik tedavi nedir? Kayropraktik tedavi hangi hastalara uygulanır?

İLİŞKİLİ HABER

Kayropraktik tedavi nedir? Kayropraktik tedavi hangi hastalara uygulanır?

BİR YORUM YAPIN 2

Xenos 3 yıl önce

Biraz sallamışsınız, araştırmalar falan ama olsun. Fıstık iyidir.

Toplam 9 beğeni

serkan 3 yıl önce

bilimde sallama olmaz dogru yazmış fıstk enerji verir her besinde insanlara yararlı maddeler var muz da limonda fındıkta fıstıkta her şeyde yarar var

Toplam 0 Beğeni