Barbunyanın faydaları nelerdir? Barbunya hangi hastalıkları önlüyor? Barbunya zararlı mı?

Tam bir protein ve lif zengini olan barbunya bağışıklıktan tutunda sindirim sistemindeki birçok hastalığın yaşanmasını engeller. Kırımızı et tüketemeyenler içinde ideal bir besindir. B vitamin kompleksi de içeren barbunya hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik. Ancak aşırı tüketildiğinde de migren gibi hastalıkları artırır. Peki Barbunyanın faydaları nelerdir? Barbunya hangi hastalıkları önlüyor?

Görünüş olarak fasulyeye benzeyen ancak tat olarak tamamen farklı olan barbunya İtalya, İspanya, Türkiye ve Yunanistan'da çokça tüketilir. İlk kez Antik Yunan'da yetiştirilen ve geliştirilen barbunya Roma fasulyesi olarak da adlandırılır. Lif bakımından zengin olan bu besin diyet uzmanlarının hastalarına hazırladıkları listelerde yer alır. Yağ oranı az, protein bakımından ise zengindir. Bir tabak barbunya vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde 50'sini karşılar. Bu bakımdan et tüketmeyi sevmeyen kişiler için de oldukça ideal bir besindir. Baklagiller ailesinden olan barbunya özellikle kış aylarında sıkla tüketilir. Yapılan araştırmalarda emzirme ve hamilelik dönemlerindeki kadınların sıklıkla tüketmesi gereken besinler arasında yer alır. Meksika gibi dünya mutfağını oluşturan ülkelerde sıklıkla tüketilen barbunya düz mor renkte bulunur. Cranberry olarak geçen bu fasulye ile ülkemizde yetiştirilen barbunya ayı tada ve besin değerlerine sahiptir. Görüntü olarak fasulyeye çok benziyor. Ancak besin değerleri fasulyeden daha yüksektir. 

BARBUNYANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Yapılan araştırmalarda barbunyanın kanser hücrelerinin oluşumunun engellediği ortaya çıkarılmıştır. Özellikle kolon kanserinde etkili olan barbunyayı uzmanlar ailesinde kanser öyküsü olan kişilerin tüketmesi gerektiğini vurguluyor. 

- Kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur. İçerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde özellikle damarlardaki iltihaplanmayı sıfıra indirir. Böylece inme ve kalp krizi gibi ciddi problemlerin yaşanma oranını azaltır. 

Barbunyanın faydaları

Barbunyanın faydaları

Beyin sağlığı için vücudun günlük en az yüzde 70 B1 vitaminine ihtiyacı var. Bu vitamin beyinin konsantre gücünü artırarak hafızayı güçlendirir. Bu bakımdan hamilelik ve ergenlik dönemlerinde tüketilmesi tavsiye edilen besinlerin ilk sırasında yer alır.

- Barbunya hem protein hem de demir bakımından zengin olduğundan et yemeyenler için ideal bir besin kaynağıdır. Doğumu yaklaşan veya adet dönemindeki kadınların da tüketmesi tavsiye edilir. 

barbunyanın faydaları

barbunyanın faydaları

- Manganez güçlü bir antioksidandır. Bu madde aynı zamanda vücuda enerji verir. Bu iki özelliğe sahip olan barbunya vücudun gün boyu enerjik ve dinç olmasını destekler. Hücrelerin enerji üretmesini de sağlayarak yaşlanma gibi durumları azaltır.

- Yeterli miktarda tüketildiğinde sindirim sistemindeki lif oranını artırarak zayıflamaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra mide ve bağırsakların toksin tutmasını önleyerek idrar yolu ile atar. 

meksika barbunyası

meksika barbunyası

- Vitamin deposu olan barbunya kemik gelişime katkı sağlar. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik hastalıklarının riskini azaltır. Genetik ya da sonradan görülen romatizmaya da iyi gelir. 

- Güçlü antioksidan özelliği sadece enerji sağlamaz aynı zamanda böbreklerde oluşan kum ve taş oluşumunu önler. Oluşmuş olan kum taşın ise kısa sürede ağrısız bir şekilde vücuttan atmaya yardımcı olur. 

İyi pişirilmeden barbunya tüketilmemelidir. Aksi halde toksinlenir.

İyi pişirilmeden barbunya tüketilmemelidir. Aksi halde toksinlenir.

- Yüksek miktarda demir içeren barbunya, hamilelik döneminde de tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle anne karnındaki bebeğin gelişimini destekler. Ayrıca folat içeren barbunya hamilelik dönemindeki kadınlara ek gıda sağlar. Doğum kusurlarını azaltır. DNA'nın hatasız gelişimine yardımcı olur.

- Tırnakların kırılmasını önler. Cilt sağlığını güçlendirir. Hücreleri yenileyerek pürüzsüz bir cildin oluşmasını destekler.

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA NASIL YAPILIR? işte en basit tarifi ile...

barbunya hangi hastalıkları önlüyor

barbunya hangi hastalıkları önlüyor

- Yüksek lif sayesinde erken doygunluk hissi verir. Ayrıca kalorisi düşük olduğundan zayıflamak isteyenlerin diyet listelerinin ilk sıralarında yer alır. 

- Yaşlanmayı geciktirmenin yanı sıra cilt içinde ideal bir besindir. Hem tüketilerek hem de maskeleri yapılarak kullanılan barbunya dermis tabakasının pürüzsüzleşmesini sağlar.

BARBUNYANIN ZARARI VAR MIDIR?

İyice pişirilmediğinde içeriğindeki organik asitler toksinlenir. Zehirlenmeye zemin hazırlar. Bunun yanı sıra vücuttaki iltihap ve ödemi artırarak gut ve migren hastalıklarına neden olur. Aşırı tüketildiğinde sindirimi hızlandırarak hazımsızlık, şişkinlik ve gaz sıkışması yaşanabilir.

barbunyanın besin değerleri

barbunyanın besin değerleri

Raşit Bağzıbağlı koleksiyonundan sonbahar davet elbiseleri! Raşit Bağzıbağlı kimdir?

İLİŞKİLİ HABER

Raşit Bağzıbağlı koleksiyonundan sonbahar davet elbiseleri! Raşit Bağzıbağlı kimdir?

BİR YORUM YAPIN 3

Misafir 5 yıl önce

:) galiba...

Toplam 1 beğeni

murtaza 5 yıl önce

Bu sene barbunya fazla galiba

Toplam 3 beğeni

erc 5 yıl önce

etli patatesli sulu pişir, üzerine yerken az limon sık. elhamdulillah çok güzel

Toplam 7 Beğeni