Fındığın faydaları nelerdir? Fındık kabuğu ve yağı ne işe yarar? Çiğ fındıktan yerseniz...

Ülkemizde Karadeniz topraklarında yaşayan insanların yarısından fazlasının geçim kaynağı olan fındık E vitamini bakımından zengindir. Yüzyıllardır tüketilen fındık kozmetik ve ilaç sektöründe ham madde olarak kullanılır. Zengin değerlere sahip olan fındık hakkında her şeyi sizler için araştırdık. Peki Fındığın faydaları nelerdir? Yağından kabuğuna ve çiğ haline kadar çeşitli şekilde tüketilebilir.

Yüksek yağış isteyen fındığın doğada birçok çeşidi vardır. İçeriğinde doymamış yağ asitleri, fito kimyasallar, lif ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi minerallerde içermektedir. Ancak aşırı derece de tüketilen fındık, kilo almaya neden olabilir. Ayrıca bazı kimseler de mide ağrısı, ciltte kaşıntı, boğazın tahrişi gibi belirtilerle alerji yapar. Ülkemizde fındık üretimini yapan başta Giresun olmak üzere Ordu, Trabzon, Rize ve Artvin gibi şehirler gelir. Bilim literatüsünde "Betulaceae" olarak bilinir. Huşgiller ailesine ait olan "Corylus" cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinde yetişir. Mart ve Nisan aylarında yeşermeye başlar. Bazı çiftçiler bu hallerini toplar. Bazıları ise daha da olgunlaşmasını bekler. 

Beyaz çikolatanın zararları nelerdir? Beyaz çikolata gerçek çikolata mı?İLİŞKİLİ HABERBeyaz çikolatanın zararları nelerdir? Beyaz çikolata gerçek çikolata mı?

  • Kalp krizinden kandaki şekeri dengelemeye kadar birçok faydası olan çiğ fındık günde bir avuç tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan enerjinin yüzde 100'ünü sağlar.
     
  • Bunun yanı sıra çiğ fındık cilt ve sindirim içinde oldukça faydalıdır.
     
  •  İşlem görmemiş çiğ fındıkta aynı zamanda protein, antioksidan, karbonhidrat, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin, pantotenik ve çinko da bulunur.

fındık yüksek derece de E vitamini içerir

fındık yüksek derece de E vitamini içerir

FINDIĞIN FAYDALARI NELERDİR? 

  • - Yapılan araştırmalarda çiğ fındığın damar duvarlarını koruyarak tıkanmayı önlediği ve bunun sonucunda da kalp damar hastalıklarını engellediği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda içeriği E vitamini sayesinde kalp krizi riskini azalttığı ortaya çıkarılmıştır.
     
  • - Sindirimin daha sağlıklı işlemesi için lif kaynağına ihtiyacı var. Böylece midede öğütme daha kolay gerçekleşir. Bağırsakların daha iyi çalışması sonucunda ishal ve kabız gibi yaşam kalitesini düşüren hastalıkların yanı sıra kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının da yaşanma ihtimalini azaltır. Lif sadece sindirimi değil, aynı zamanda kan şekerini de dengeleyerek diyabet riskini ortadan kaldırır.
     
  • - Yüksek antioksidan sayesinde vücuttaki zararlı hücreleri atıp diğer hücrelerin sağlığını koruyarak yaşlanmayı azaltır. Aynı zamanda vücuda giren UVA / UVB gibi zararlı ışınların ortaya çıkarma ihtimali olan deri hastalıklarının riskini düşürür. Çiğ fındık cildin parlaklığını ve canlılığını da sağlayarak yeniden daha dinç ve genç görünüm kazandırır.
     
  • - Eklem ve kemiklerde azalan kalsiyum şiddetli ağrılara neden olur. Kramp gibi sağlık sorunları da bu gibi durumlar sonucu ortaya çıkar. Özellikle kas yorgunluğu ve adet dönemlerindeki belirli bölgelerdeki ağrıları azaltmak için magnezyum takviyesi yapılmalıdır. Uzmanlar bu gibi sorunların yaşanmaması için günde bir avuç çiğ fındık öneriyor.
     
  • - Güçlü antioksidan olduğundan sadece vücuttaki hücreleri yenilemez. DNA'sı bozulmuş ve tümörlü hücrelerin sayısını da azaltarak kanser riskini azaltır.
     
  • - B6 vitamini bakımından zengin olan çiğ fındık, beyindeki sinirleri harekete geçirir. Bu sinir sinyallerinin düzgün çalışması sonucunda stres ve depresyon gibi rahatsızlıkların yaşanma ihtimalini düşürür. Aynı zamanda bu sinyaller vücut hareketlerinin daha sağlıklı faaliyet göstermesini sağlar.
     
  • - Yüksek oranda doymamış yağa sahip olan çiğ fındık, günde bir avuç tüketildiğinde uzun süre tok tutar. Aynı zamanda vücuttaki yağlarının da yakılmasını destekler. 

fındık yağı özellikle kuru cilt ve saç için inanılmaz fayda sağlar

fındık yağı özellikle kuru cilt ve saç için inanılmaz fayda sağlar

FINDIK YAĞI NE İŞE YARAR?

Corylus yani fındık ağacının bir meyvesi olan fındık, sıkıldıkça içinden saf yağ akıtılır. Güçlü bir E vitamini olan fındık yağı, özellikle saç köklerini güçlendirerek kurumasını ve dökülmesini önler. Bunun yanı sıra cildin pH derecesini dengeler. Esnekliğini koruyarak yaşlanmayı geciktirir. Yapılan bazı kozmetik deneylerinde fındık yağının sivilce ve akne oluşumunu önlediği tespit edilmiştir. Fakat fındık yağını denemeden önce mutlaka bir uzmana danışınız. Aksi halde herkesin cilt tipi aynı olmadığından farklı reaksiyon verebilir. 

fındık besin değeri

fındık besin değeri

FINDIK KABUĞU NE İŞE YARAR?

Fındık kabuğu hakkında hemen hemen kimsenin bilmediği bir gerçek var. O da inanılmaz faydalar içerdiğidir. Kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyen Paclitaxel ve diğer taxanes türevleri barındırır. Bu maddeler sayesinde kanser ilaçlarının yapımına da fındık kabuğu ham madde olarak eklenir. Aynı zamanda E vitamini içeren fındık kabupu kaynatılarak cilt bakım ürünlerine eklenir. Erken yaşlanmayı önleyen fındık kabuğu ihtiyaç olan A ve C vitaminlerinin yüzde 70'ini kolaylıkla karşılar. Fındık kabuğu kaynatılıp suyu tüketildiğinde bağırsak florasını da dengeler. Kan değerlerini dengeleyerek kalp ve damar hastalıklarını önler. fındık kabuğu ne işe yarar

fındık kabuğu ne işe yarar

DÖVÜLMÜŞ ÇİĞ FINDIKTAN BİR AVUÇ YERSENİZ...

Karanfil çayının faydaları nelerdir? Karanfil çayı nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Karanfil çayının faydaları nelerdir? Karanfil çayı nasıl yapılır?

BİR YORUM YAPIN 3

mehmet 2 yıl önce

sigaraya para vereceğine böyle sağlıklı şeylere para verin pişman olmazsınız

Toplam 1 beğeni

Ekber 4 yıl önce

Günde bir avuç fındık nüfus 4 kişi 200gram fındık demek fiyatını tavsiye edenler söylesin

Toplam 9 beğeni

osmanlı 3 yıl önce

1 paket sigaradan ucuz demek.

Toplam 12 Beğeni