Hac ve Umre yapacaklara enfeksiyon uyarısı!

Hac ve Umre ziyaretini yapmak için Suudi Arabistan'a gidecek olanlar için Sağlık Bakanlığı uyarıda bulundu. Rehber yayınlayan Bakanlık, ziyaretçilerin giderken ve gitmeden yapılması gerekenleri tek tek açıkladı.

Her yıl milyonlarca insan Hac ve Umre ibadetlerini gerçekleştirmek için Mekke Medine'ye yolculuk yapıyor.

hac ve umre

hac ve umre

Kalabalık ortamlarda enfeksiyon kapılmaması için belirli taramalardan geçen ziyaretçilerde tespit edilen ciddi enfeksiyonlarla nedeniyle ülkelerine geri gönderiliyor. Sağlık Bakanlığı bunun önüne geçmek için bir el broşürü yayınladı. 

hac ve umre

hac ve umre

İşte el rehberinde yer alan o uyarılar;

- Oda sıcaklığında veya seyahat sırasında 2 saatten daha uzun süre beklemiş gıdaların tüketilmesinin gıda zehirlenmesine yol açabileceği akılda bulundurulmalıdır. Süt, konserve, balık gibi bozulabilecek gıdalar paket açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.

- Güvenli su içilmelidir (klorlu, pet şişe suyu veya kaynatılıp soğutulmuş su). Pişirilmemiş süt/süt ürünleri ve çiğ et tüketilmemelidir.

- Çiftlik veya hayvanların bulunduğu alanlar ziyaret edilmemeli, ziyaret zorunlu ise hayvanlarla, özellikle develer ile yakın temastan kaçınılmalı, hayvanlara dokunulmamalıdır.

- Kalabalık ortamlarda (tavaf, say, şeytan taşlama gibi) maske kullanılmalı, kirlendikçe ve üretici firma önerisine göre (tercihen 6 saatte bir) düzenli olarak değiştirilmeli, maske çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır.

- Eller sık sık su ve sabunla yıkanmalı veya el antiseptiği kullanılmalıdır.

- Şeker hastalığı, damar hastalığı gibi hastalığı olanlar ayak bakımı ve enfeksiyonlardan korunma konusunda ayrıca dikkatli olmalı ve seyahat öncesi hekiminin önereceği tavsiyelere uymalıdır. İhramlı olmak gibi zorunlu haller dışında çorap giyilmelidir.

- Hac ve umreden döndükten sonra ishal, ateş, öksürük ve nefes almada güçlük vb. şikayetleri olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hastalık belirtilerini anlatırken bir süre önce hac/umre ziyaretinden döndüklerini söylemelidirler.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0