Kanserli hücrelerin çoğalmasını engelliyor: Körinin faydaları nelerdir? Köri ne işe yarar?

Son zamanlarda popüler olan köri sosu Hindistan mutfağının vazgeçilmez lezzetidir. Özellikle makarna, tavuk ve et yemeklerinde sıkça kullanılır. Zerdeçal, demirhindi, sumak ve zencefil gibi birçok baharat tozunun bir araya gelmesi ile oluşan köri vücutta hücrelerin deforme olmasını engeller. Körinin faydaları nelerdir?

Güneydoğu Asya mutfağının en baş baharatlarından biri olan köri, zerdeçal, zencefil ve sumak gibi birçok baharatın karışımından oluşur. Yapılan kazı çalışmalarında bilim insanları 1300'lü yıllardaki bir iskeletin dişinde köri keşfedilmiştir. Ülkemizde son 10 yıldır popüler hale gelen köri baharatı, tavuk ve makarna yemeklerinde kullanılır. Yoğun bir tadı olan köri aynı zamanda insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Yapılan araştırmalarda vücuda giren köri, 24 saat içerisinde mutasyona uğramaya meyilli hücreleri temizleyerek tümör oluşumunu azaltır. Toksinlerden hızla arındıran köri, karaciğer ve akciğer hastalıklarını önler.

  • Köri; kimyon, sumak, biber, zerdeçal, kişniş, kakule, zencefil, hint cevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber tozunun karışımıdır. Aynı zamanda köri ağacının yaprağının tozu da karışıma katılır. Kullanıldığı yemeğe kendi rengini verir. 
  • İçerisindekiler sayesinde güçlü bir antioksidan olan köri, kanserli hücrelerin çoğalmasını önler. 

köri zerdeçal ve sumak temelli hazırlanan bir sostur

köri zerdeçal ve sumak temelli hazırlanan bir sostur

KÖRİ NASIL HAZIRLANIR?

Kimyon, sumak, biber, zerdeçal, karanfil, kişniş, kakule, zencefil, demirhindi, hint ceviz, acı kırmızı biber, köri yaprağı karıştırılarak elde edilir. Körinin hazırlanması için temel madde sumak, zerdeçal ve köri yaprağıdır. Köri yaprağı, köri ağaçlarından elde edilir. Aromatik bir koku ve tadı olan köri, aromalı bir tadı olur. Köri ağcı turunçgiller ailesine ait bir türdür. Bu yaprak limon ile dövülür. İçine sumak ve zerdeçal eklenir. İyice dövülerek bir kaba koyulur. Toz haline getirildikten sonra bir iki gün sonra kullanılır. 

KÖRİNİN FAYDALARI NELERDİR?

- Köri içerdiği binbir çeşit baharat sayesinde eklem iltihaplarına iyi gelir. Bunun yanı sıra özellikle ileri yaşları tehdit eden alzheimer ve unutkanlık hastalıklarını önleyerek beyinin hafızasını güçlendirir. 

- Hem zencefil hem de zerdeçal içeren bu baharat sindirim hastalıklarına birebir fayda sağlar. Mide duvarını güçlendiren köri, ülser ve reflü gibi hastalıklarını iyileştirir. Mide fonksiyonlarını artırır. Sindirim sistemini güçlendirerek hastalıkların yaşanmasını önler. Ancak güçlü besinlerin bir araya getirilerek hazırlanmasından dolayı tüketmeden önce bir danışmana başvurulması gerekir. 

körinin faydaları

körinin faydaları

- Yapılan araştırmalarda körinin kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği tespit edilmiştir. Özellikle prostat ve meme kanseri gibi yaygın kanser hastalıklarının önüne geçer. Çok güçlü bir karışım olduğundan mutasyona meyilli hücrelerin sağlığını korur.

- En bilinen özelliği ise sigaranın neden olduğu tahribatı azaltmasıdır. İçerdiği krosin maddesi sayesinde akciğer ve boğazdaki zararlı toksinleri idrar yolu ile atar. Özellikle sigara kullananların tüketmesi tavsiye edilir. 

köri ne işe yarar

köri ne işe yarar

- Eski çağlardan bu yana bu baharat karışımı karaciğerin yenilenmesi için kullanılan en etkili doğal ilaçtır. Kan oranını artırdığından vücudun fonksiyonlarını yeniler. Bu sayede karaciğerin ihtiyacı olan işleyişi gerçekleştirir.

- Uzun süre tok tutan köri kilo vermek isteyenler için en ideal baharattır. Metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki yağı hızla yakmaya yarar. Ancak uzmanlar aşırı tüketildiğinde karın şişkinliğine ve gaz sıkışmasına neden olabileceğinin de altını çiziyor.

köri hangi baharatlardan yapılır

köri hangi baharatlardan yapılır

- Bir baharat karışımı olan köri, alternatif tıpta yemeklerle beraber suyun içine katılıp tüketilmesi tavsiye edilir. Böylece bağışıklık sitemini güçlendirir ve vücudun enerjisini artırır.

- Yağlı ve karbonhidratlı yemeklerden sonra yaşanan gaz sıkışması gibi rahatsızlıkları rahatlatmada da oldukça etkili bir baharattır. Her besin gibi aşırıdan kaçmakta fayda var. 

köri ne işe yarar

köri ne işe yarar

KÖRİ NE İŞE YARAR?

Köri, yemeklere lezzet katmanın yanı sıra güzelliğinde sırrıdır. Zeytinyağı ile karıştırılıp cilde sürüldüğünde parlaklık ve canlılık verir. Bunun yanı sıra saça da maskesi yapılabilen köri, sökülme kepeklenmeye de iyi gelir. Bunun yanı sıra sıcak suyun içerisine katılarak tüketildiğinde boğaz enfeksiyonlarının yaygınlaşmasını önler. Kas ve kemikleri güçlendirir. 

köri besin değeri

köri besin değeri

1 günde 2 kilo eriten garanti diyet! Günde 1 kilo nasıl kilo verilir?

İLİŞKİLİ HABER

1 günde 2 kilo eriten garanti diyet! Günde 1 kilo nasıl kilo verilir?

BİR YORUM YAPIN 5

yorumcu baba 3 yıl önce

köri körine saldırmayın buna da, hindistan mı en az 5 kere düşün derim...

Toplam 3 beğeni

Hamdi 3 yıl önce

Hindistanla alakası yok. Hindistanlılar baharatlı yemekleri daha çok tercih ettiklerinden köri hint mutfağında büyük oranda kullanılır. Ben de köriyi etli yemeklerde ve pilavlarda (hem bulgur hem pirinç pilavında) kullanıyorum. Mümkün olduğunca köri karışımını kendiniz hazırlamaya çalışın. İçerdiği baharatların her biri ayrı fayda deposu.

Toplam 0 Beğeni

ılmay 4 yıl önce

O zaman doktora gitmeye gerek yok. Köri yaterli :)

Toplam 1 beğeni

Cevzi İYİOĞLİ 4 yıl önce

Küriye bak hele lo. Ne işler beceri. Gidek alak yemeklere gatak. Konserden gurtılak.

Toplam 4 beğeni

arif 4 yıl önce

Vay arkadaş, neymiş bu köri. bin derde deva dedikleri bu olsa gerek!! ? ;)

Toplam 3 beğeni