Acurun faydaları nelerdir? Acurun diğer adı nedir? Kan basıncını dengeleyen mucize besin

Kabakgiller ailesinden olan acur, bir metreye kadar uzanabilir. Yay gibi uzayan acur aynı zamanda düz bir görüntüsü de vardır. Turşuların vazgeçilmezi olan acurun insan sağlığına birçok faydası olduğu biliniyor. Anadolu topraklarında sıklıkla yetiştirilen acurun ülkemizde yaygın bir tüketimi vardır. İdrar yolları iltihaplanmasını önler. Potasyum bakımından zengindir. Peki acurun faydaları nelerdir?

Beyaz, yeşil ve koyu yeşil gibi renklere sahip olan acur, kabakgiller ailesine bağlıdır. Ancak tat olarak salatalığa benzer. İnce uzun bir görünümün yanı sıra bazı çeşitlerine kavun gibi şekil alabilir. Üzerinde girintili çizgiler olan acur oldukça yaygın tüketilir. Kabuğu soyulmadan yıkanarak çiğ halde bile tüketilebilir. Aynı zamanda turşusu yapılan acurun besin değeri de oldukça yüksektir. Yapılan araştırmalara göre Acurun içerdiği maddeler sayesinde nörolojik alt yapılı olan hastalıkların çoğalmasını engeller. İleri yaşlarda görülen alzheimer hastalıklarının önüne geçer. Güneydoğu bölgesinde bu besine genellikle tirozi derler. 

Acur turşusu evde nasıl yapılır? Acur turşusu yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERAcur turşusu evde nasıl yapılır? Acur turşusu yapmanın püf noktaları

acur besin değeri

acur besin değeri

ACUR NEREDE YETİŞİR? ACUR NEYE İYİ GELİR?

Batı ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilen acurun kalorisi oldukça düşüktür. Kışın diyet uygulayanların rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Ağustos ayının sonunda hasadı yapılan acur, Eylül ve Ekim aylarına kadar tezgahlarda bulunur. Sıcak aylarında rahatlıkla büyüyen bu besin bol sulama istemez. Bu yüzden yetiştiriciliği kolaydır. Yüksek potasyum içerdiğinde kandaki potasyum seviyesini düşürerek kan basıncını dengeler. Bu yüzden tam bir kalp dostu besindir. Ayrıca güçlü bir idrar söktürücüdür. 

acur güçlü bir idrar söktürücüdür

acur güçlü bir idrar söktürücüdür

Salatalığın faydaları nelerdir? Salatalık suyu içmek! 1 hafta boyunca salatalık yerseniz... İLİŞKİLİ HABERSalatalığın faydaları nelerdir? Salatalık suyu içmek! 1 hafta boyunca salatalık yerseniz...

ACURUN FAYDALARI NELERDİR? 

  • Mevsim geçişlerinde vücuttaki sıvı değişir. Bu değişim bazı hastalıklara davetiye çıkartır. Uzmanlar bu yüzden hem sıvı tüketimini hem de sıvı bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesini öneriyor. Karpuz ve salatalık gibi acurda bu bakımdan etkili bir besindir. İçeriğinde yüzde 80 oranda su bulunur. Bu da böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlar. 
     
  • Genetiksel, sağlıksız beslenme ve bazı ilaçların ayn etkileri nedeniyle yaşanan idrar yapmada zorlanma gibi durumların yaşanmaması için acurun içerindeki çekirdek kısmı kaynatılıp süzülüp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde hem idrar söktürür hemde idrar yollarında biriken iltihabı vücuttan atar. Mesanede taş ve kum oluşumunun da önüne geçer.
     
  • Taze ve olgunlaşmış acur yaz ve sonbahar aylarında düzenli tüketildiğinde içerdiği potasyum kanın temizlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra kan basıncını dengeler. Böylece inme, felç, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltır. Ayrıca potasyum kötü kolesterol oranını da  düşürerek kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. 
     
  • Acurun yaprağı köpek, böcek ve sivrisinek gibi hayvanların ısırığına iyi gelir. Antibakteriyel özelliği sayesinde ısırığın neden olacağı enfeksiyonu önceden önler. Bazı alternatif tıp kitapların da ormanda çok vakit geçirmek zorunda kalan insanlar hep yanlarına bu yapraklardan alırlarmış. 
     
  • Acur sinir hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bu sayede beyne giden sinyaller güçlenir. İleri yaşlarda ortaya çıkma ihtimali olan unutkanlık gibi ciddi rahatsızlıkların önüne geçer. 
     
  • Vitaminler bakımından zengin olan acur, bağışıklığın güçlenmesini sağlar. Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Uzmanlar özellikle taze halde acurun yılda bir kaç ayda olsa vücudun alması gerektiğini vurguluyor.
     
  • K vitamini çok nadir besinlerde bulunur. Acur K vitamini bakımından oldukça zengindir. K vitamini kemik ve kasların yapısını güçlendirir. Kanı ne çok pıhtılaştırır ne de seyreltir. Bu sayede ciddi hastalıkların yaşanmasını engeller.
     
  • Kalorisi düşük, lif bakımından zengin olan acur, diyet yapmak isteyenler için ideal bir besindir. Turşusu probiyotik bakımından da zengin olduğundan uzmanlar diyet yapmak isteyenlere çiğ halinden ziyade turşusunun tüketilmesini önerir. 

 

BİR YORUM YAPIN 6

adem 1 yıl önce

acurlar yeşil ve kavunun küçük haline benzer dibinde çiçekten gelen halkası vardır bu uzunlar acur değildir

Hyr 1 yıl önce

acuru herkes bilir. siz mardin hıyarını tanıtın.

vay be arkadaş 2 yıl önce

acurun yani kütenin turşusunu seviyorum la ben

tolga 3 yıl önce

potasyum denen sey k vitamini degil potasyumun ta kendisi

Toplam 1 beğeni

AST 3 yıl önce

Yazıda K Vitamininden bahsediliyor ama tabloda veri yok.

Toplam 3 beğeni

Sibel 3 yıl önce

Potasyum denilen şey K vit

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun