Masumlar Apartmanı Safiye’nin hastalığı nedir, tedavisi var mı? Obsesif Kompulsif Bozukluk...

Sürekli tekrar eden düşüncelere karşı davranış geliştiren ve koruma kalkanı olarak bu davranışa sığınıyorsanız sizde de ruhsal hastalıklar arasında en yaygın olan obsesif kompulsif bozukluk olabilir. Kişinin sosyal yaşantısını olumsuz etkileyen bu hastalığa dair merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Peki Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir ve belirtileri nelerdir? Obsesif Kompulsif Bozukluğun görülme şekilleri.

Obsesif kompulsif bozukluk hastalığı Masumlar Apartmanı dizisiyle beraber merak konusu oldu. Dizide Safiye karakterindeki bir kadının sürekli temizlik yapması ve temizlik krizlerine girmesi dikkat çekerken, halk arasında takıntı hastalığı olarak da bilinen Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) belirtileri gündeme geldi. Ruhsal sağlık sorunlarının ana temeli olarak görülen obsesif kompulsif bozukluğu eski yıllarda bilim insanları anksiyete bozukluğu türlerinden biri olarak görürdü. Fakat daha sonra obsesif kompulsif'in farklı hastalıklara neden olabilecek temek bir sağlık sorunu olduğu tespit edildi. Obsesif sürekli olarak aynı düşünceyi içinden tekrarlayan ve adete onu takıntı haline getiren insanlara denir. Aynı zamanda bu düşüncelerden kurtulmak içinde herhangi bir davranış şekli geliştirene de kompulsif olarak adlandırılır. Yani bu hastalık türünde kişi hem düşünsel hem de davranış bozukluğa sahiptir. Kişiler korku, kaygı ve tedirgin duygularını içsel olarak sürekli tekrarladığından takıntılı bir ruh haline bürünür. Yaşam rutini gibi olan bu düşünce ve davranışlar sosyal ortamlarda da ayyuka çıkar. Hastalar genellikle sağlık sorunlarının olduğunu kabul etmedikleri için bu durum daha şiddetli hale gelir. İleri zamanlarda tedavi edilmediğinde farklı hastalıklara da davetiye çıkartır. Stres ve pesimist ruh halini azaltmak için farklı davranışlar sergilemeye çalışan hasta kendini zorlar. 

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞUN NEDENLERİ:

Her ruhsal hastalıkta olduğu gibi obsesif kompulsifte de tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalarda vitamin eksikliğine bağlı sinir sisteminde gelişen bazı olumsuz komplikasyonlarda bu tarz hastalıkların yaşanmasına neden olabilir. Sinir sisteminde azalan nöronlar vücudun gerekli yerlerine sinyaller gönderemez bu da beyindeki işleyişi olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra çevresel faktörler örneği bastırılmış duygular, çok sevilen birinin ani ölümü ya da ayrılması, sosyal ortamda sıklıkla değişiklik yaşanması, çocukluk yıllarında yaşanılan ağır travmalar bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. 

mikrop ve kirli takıntılıdırlar

mikrop ve kirli takıntılıdırlar

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞUN BELİRTİLERİ NEDİR?

Belirtiler insansan insana farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak belirtilerden bahsedilirse kişiler hem saplantı hem de kendini zorlayan bir duygu durumuna sahiptir. Kontrolcü olmaları en belirgin özellikleridir. Rahatlamak için yaptıkları davranışları tekrarlarlar. Genellikle duygusal bir ruh halindedir. İstemediği halde olumsuz düşüncelere kapılarak bunlarla savaşır. Bu savaşı herhangi bir yöne çevirmeye çalışır ancak bu savaş arasında ağır bir duygusal çöküş yaşar. Güvensiz ve aşırı şüpheci tavırlarının yanı sıra ya fazla asosyal ya da aşırı sosyaldir. Gençlik yıllarında fazla görülen bu duygu durumu zamanında tedavi edilmediğinde yetişkinlik yıllarında yeniden nüksede bilir. Ayrıca hastalık erkeklere oranla kadınlarda daha fazla vardır. Genel olarak ele alınırsa belirtiler;

- Çevresinin her zaman kirli olduğunu düşünme

- Başına kötü bir şey geleceği korkusu

- Temizlik konusunda aşırıya giden takıntılara sahip olma

- İnsanların dokundukları yerlere ya da eşyalara dokunmaktan kaçınma aynı zamanda insanlara dokunmaktan da hoşlanmama

- Yürüdüğü yerde ya da oturduğu yerde bir şeyleri saymak

- Kapı ve pencereleri sürekli kontrol etme

- Duş almak ya da el ve ayakları yıkama isteğinin tekrarlanması 

- Dağınık yerlerde aşırı duygulara kapılıp ağlama, bağırmak ya da hırçınlaşma gibi farklı duygular hissetmedir.

obsesfi bozukluğu olanlar genellikle temizlik takıntılıdırlar

obsesfi bozukluğu olanlar genellikle temizlik takıntılıdırlar

OBSESİF KOMPULSİF BOZULUĞUN TANISI VE TEDAVİSİ NEDİR? 

Üzerine en fazla araştırma yapılan hastalıklardan biri olsa bile kesin bir test geliştirilememiştir. Uzman doktorun hastanın anlattıklarına bağlı geliştirdiği yöntemler vardır. Hastanın kendindeki farklılıkları keşfetmesiyle ortaya çıkan tanı sonrası davranış terapisi önerilir. Abartılı ve takıntılı düşünceleri azaltmak için kişinin yaşadığı zorluklara yüzleşmesi sağlanır. Bunun yanı sıra beyindeki serotonin hormonun seviyesini yükselterek sinir sisteminin daha rahat çalışması için ilaç tedavisi uygulanır. 

Bin bir derde deva: Kocayemişin (Dağ çileği) faydaları nelerdir? Kocayemiş nasıl yenir?

İLİŞKİLİ HABER

Bin bir derde deva: Kocayemişin (Dağ çileği) faydaları nelerdir? Kocayemiş nasıl yenir?
Pırasa mucizesi! Pırasanın cilde ve saça faydası var mı? Pırasa yüze sürülür mü?

İLİŞKİLİ HABER

Pırasa mucizesi! Pırasanın cilde ve saça faydası var mı? Pırasa yüze sürülür mü?

BİR YORUM YAPIN 1

Mehmet 3 yıl önce

Bende uzun zamandır var, çok zor, bu kadar ilerlemiş değil ama ilerlememesi için beyni zorlamak insanın hayatını zehir ediyor çok yorucu, çalışamıyorum bir de "büyülü düşünce" var OKB'de her ne kadar yaptığının saçma olduğunu bilsen de yaptığın her harekette biri ölecek yada başına bir iş gelecek diye o işi tekrar tekrar yapıyorsun, çok narin düşünceli insanların hastalığı çünkü dünyanın kötülüğü ruhları yaralıyor, bir de Obsesif Kişilik bozukluğu var, yaptıklarının saçma olduğunu da kabul etmiyor, muhtemelen dizideki karakter öyle, Allah korusun. Sınavımız çetin, 40 Yaşına giricem teknoloji uzmanıyım, ingilizcem çok iyi ama çalışamıyorum, evlenemiyorum, dua bekliyorum.

Toplam 1 beğeni