Osman Müftüoğlu yazdı: Antikorlara güvenelim mi?

Birçok vatandaş koronavirüsü atlatıp atlatmadığını merak ettiği için antikor testlerine olan talep arttı. Bununla beraber insanların akıllarında antikorların ne kadar güvenli olup olmadığına dair sorular takıldı. Ayrıca aşı yaptırmayı düşünenlerde antikorların güvenirliğini sorguladı. Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu, köşesinde konuyu böyle ele aldı:

Vücuda giren herhangi bir virüse karşı vücudun sistemsel olarak geliştirdiği koruma kalkanlarından biri antikorlardır. Antikorlar aynı zamanda kişinin uzun bir süre aynı virüsten muzdarip olmasını engeller. Koronavirüs süresinde ise en çok konuşulan durumlardan biri de antikorlar oldu. Virüsün olumsuz etkilerini azaltan ve kanda çoğalan antikorlar hakkında merak edilenleri Osman Müftüoğlu köşesinde işte bu başlıklarla yer verdi:

ANTİKORLARA GÜVENELİM Mİ?

"Bu antikorlar beni ne süreyle korur?” Araştırmaların sonuçları da uzmanların görüşleri de net ve açık değil. Ortak kanaat, hastalığı geçirenlerde antikorların sağladığı korumanın ortalama 3-6 ay sürebileceği. Ekim sonunda yayımlanan bir çalışmada (İzlanda çalışması) COVID-19’dan iyileşenlerin yüzde 90’ında ölçülebilir düzeyde IgG antikorlarının oluştuğu, antikor seviyesinin 2 ay boyunca yükselmeye devam ettiği ve antikor yüksekliğinin en az 4 ay sürdüğü gösterildi. Önemli olan şu: Bilelim ki bu virüse karşı da IgG yapısında antikor oluşturabilmek çok önemli bir savunma gücü. Virüse karşı yeteri kadar IgG antikoru geliştirenler, bedenlerinde kâfi miktarda antikor bulunduğu sürece aynı virüsü kaptıklarında yeniden hastalanmazlar. Ama yine bilelim ki antikor üretme gücü kişiye göre değişebiliyor. Bazı kişiler daha fazla antikor üretebilirken, diğerleri daha az antikor geliştirebiliyor. Netice şudur: Uzmanlar prensip olarak hastalığı geçirenlerin 3 ila 6 ay antikor koruması altında olabileceklerini söylüyor, ardından da şu bilgiyi ekliyor: Antikorlarınıza güvenmeyin, korunmaya devam edin."

ANTİKORUM VAR MASKE TAKMALI MIYIM?

Antikorlar konusunda uzmanların görüşlerini köşesine taşıyan Müftüoğlu, devamında halk arasında yanlış bilinen durumlara da açıklık getirdi. Örneğin antikorları yüksek çıkan kişilerin maske takmamasına yönelik etrafta çıkan söylentilere de "COVID-19’dan iyileşenler yeterince antikor taşıdıkları sürece yeni bir bulaş durumunda kolay kolay yeniden hastalanmazlar. Ama ne var ki bulaş nedeniyle ağız ve burunlarda taşıdıkları virüsleri başkalarına aktarabilirler. Bu nedenle ister hastalığı geçirerek, ister aşılanarak antikor geliştirmiş olalım, “Pandemi bitti düdüğü” çalana kadar maskelerimizi takmaya devam edeceğiz" sözleriyle açıkladı. 

Bu süreç içinde sağlıklı beslenmenin bağışıklık sistemi için gerekli olduğunun altını çizen Müftüoğlu, fast food ve oldukça yüksek kalori yağlı besinlerin sadece virüs için değil genel anlamda sağlığı olumsuz etkilediğini hatırlattı.

İYİLEŞTİM NEDEN TESTİM HALA POZİTİF

Antikorların dışında en çok merak edilen bir diğer konu ise tedavi süreci bitmesine rağmen testin pozitif çıkması oldu. Müftüoğlu, sosyal medyada tartışmalara neden olan bu sonuçlarla ilgili işte şunları yazdı:

"Bugünlerde en çok kafamızı karıştıran, özellikle sosyal medyayı en çok meşgul eden sorulardan biri de başlıktaki sorudur. Bilindiği gibi COVID-19 pratiğinde eğer hastalık normal seyrini gösterirse kişilerin 14 gün içerisinde iyileştikleri kabul ediliyor ve onlara hastalık sonrasında PCR testi yapılmıyor. Ama yine biliniyor ki COVID-19’dan iyileşenlerin bazılarında ikinci haftadan sonra da PCR testi pozitif çıkabiliyor. Uzmanlar bu durumun özellikle hastalığı ağır geçiren ve hastanede tedavi edilen kişilerde saptandığının altını çiziyor. Hastalığı geçiren ama solunum belirtileri taşımaya devam eden, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve benzeri şikâyetleri devam edenlerde ikinci haftadan sonra da testin pozitif çıkma ihtimali artıyor. Diğer taraftan ikinci haftadan sonra PCR testinin pozitif bulunması o kişide mutlaka bulaşıcı virüs mevcudiyeti anlamına da gelmiyor. Etkisiz virüs kalıntıları nedeniyle de testi pozitif çıkabiliyor."

BİR YORUM YAPIN 1

alper 3 yıl önce

10 gündür ömrümden ömür gitti tedbirini alın ben okadr tedbir almama rağmen yakalandım ölümü istiyorsunuz ilk günlerinde