Lüfer balığının faydaları nelerdir? Lüfer balığı nasıl tüketilir?

Balıkların babası olarak bilinen lüfer balığı, tam bir B12 kaynağıdır. Vücut sağlığı için inanılmaz faydası olan lüfer balığı hakkında merak edilenleri sizler için derledik. İçeriğinde ayrıca yüksek oranda fosfat ve çinko da barındırır. Soğuk havaların en iyi besinidir. Yorgunluk ve konsantre eksikliği gibi sağlık sorunlarını bitirir. Peki Lüfer balığının faydaları nelerdir? Lüfer balığı nasıl tüketilir?

Bilimsel sınıflandırmada Pomatomus saltatrix olarak geçen Lüfer balığı, soğuk havalarda tüketilmesi gereken en faydalı balıktır. 28 cm'e kadar uzunluğu olan lüfer balığı ortalama 125 ile 333 gram ağırlığında olur. En büyük lüfer balıklarına Kofona ve Sırtıkara denir. Açık gümüş renginde olan Lüfer balığının sırtı koyudur. Büyüdükçe bu koyuluk artar. Karın kısmı da oldukça parlaktır. Balıkların babası olarak adlandırılır. Karadeniz, Akdeniz Marmara ce Atlas Okyanus'unda havaların soğumasıyla ortaya çıkar. Sürüler halinde dolaşılır. Bu yüzden bu mevsimde avlanması daha fazladır. Omega-3 yağ asitleri bakımından diğer balıklara oranla zengin olduğundan lezzeti çok iyidir. Tam bir B12 vitamin kaynağı olan Lüfer balığı, vücudun ihtiyacı olan B12'nin yüzde 160'ını rahatlıkla karşılar. 

Lüfer balığı nasıl temizlenir? Lüfer ayıklama yöntemleri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERLüfer balığı nasıl temizlenir? Lüfer ayıklama yöntemleri nelerdir?

lüfer balığının en fazla ızgarası tercih edilir

lüfer balığının en fazla ızgarası tercih edilir

LÜFER BALIĞININ FAYDALARI NELERDİR?

  • İçerdiği B12 vitamini sayesinde vücuttaki oksijen oranını artırır. Güçlü bir çözelti olan B12 vitamini kan içerisinde zararlı hücrelerin birikmesini önler. 
     
  • Metabolizmayı düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Yağlı olan bir besin olmasına rağmen sindirimi kolaylaştırdığından kilo vermede yardımcı olur. Ayrıca uzun süreli tok tutar.
     
  • Magnezyum maddesi sayesinde kan akışını normalleştirerek kalbin ritmini dengeler. Böylece kalp ritim bozukluğu ya da panik adak hastalarının tüketilmesi tavsiye edilir. 
     
  • Özellikle kış aylarında hantallaşan beyin ve vücut içinde birebirdir. Yorgunluğu gideren lüfer balığı, ayrıca beynin fonksiyonlarını hızlandırdığından konsantre gücünü artırır.
     
  • Potasyum ve antioksidan içeren lüfer balığı vücutta serbest radikalerin dolaşmasını önler. Hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçer. Kanserli hastalıkların yaşanmamasını sağlar. 
     
  • Hızlı doku iyileştirdiğinden yaşlanmayı geciktirir. Yaraları iyileştirir. Uzmanlar kış aylarında özellikle hafta da en az bir en fazla iki kez tüketilmesini tavsiye eder. 

Balık yemenin faydaları nelerdir? Balıkta bulunan Omega-3 yağ asidinin vücuttaki görevleri...İLİŞKİLİ HABERBalık yemenin faydaları nelerdir? Balıkta bulunan Omega-3 yağ asidinin vücuttaki görevleri...

LÜFER BALIĞI NASIL TÜKETİLİR?

Genellikle ızgarada tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca defne yapraklarıyla beraber sos yapılıp fırına da verilebilir. Bunun yanı sıra büyük olduğundan eti fazladır. Tavuk eti gibi kesilip kılçıklarından ayrılıp kızartılıp salataya eklenerek de diyet yemeği yapılabilir. 

lüfer balığı besin değeri

lüfer balığı besin değeri

BİR YORUM YAPIN 1

Mustafa38 4 ay önce

300-400 gramlık bir lüfer balığı fiyatı 170-180 TLcivarlarında. Temizlenince 200 gram ancak kalıyor. Bu kadar parayı kaç kişi verebilecek ki?