Crush sendromu nedir? Enkaz altında kalanlara neden su verilmez?

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında ölüm ve can kayıplarının bir bir açıklandığı zamanda ezilme yani crush sendromu da gün yüzüne çıktı. Enkazdan kurtarıldıktan sonra kişide görülen crush sendromu ölümcül etkiye sahip olabiliyor. Peki, crush sendromu nedir?

Vücudun bir kısmının ya da tamamının ezilmesi sonucunda ortaya çıkan Crush sendromu, şok, böbrek yetmezliği, kalp ve solunum yetmezliği durumuna Crush sendromu denir. İş ve trafik kazaları, darbeler, karın altında kalmak gibi sebeplerle gündeme gelse de en sık ve yaygın nedenlerinden biri de deprem nedeniyle göçük altında kalındığında ortaya çıkmaktadır. 1909 yılında meydana gelen Messina depreminde göçük altından sağ bir şekilde çıkarılan insanların, Crush sendromu geçirdiği bildirilmiştir. Fay hatları üzerinde bulunan ülkemizde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem sonucunda 10 ilin de etkilendiği depremde birçok can kaybı yaşandı.

Crush sendromu

Crush sendromu

CRUSH SENDROMU NEDİR?

Vücudun belli bölümlerinde ya da tamamında meydana gelen ezilme ve baskılar sonucunda gelişen kas ödemi, şişlik ya da solunum yetmezliği durumuna Crush sendromu denir. Deprem sonrasında sağ olarak kurtulan kişilerde halsizlik, kas şişmesi ve kahverengi idrarla belirti gözüktüğü ve kısa süre sonra hastanede öldüğü gözlendi.

Depremde yaşanan Crush sendromu

Depremde yaşanan Crush sendromu

EZİLME (CRUSH) TEDAVİSİ NEDİR?

Crush sendromu geçiren durumlarda ilk başvurulan yöntem kandaki sıvı oranını artırmaktır. Potasyum değerinin düşürülmesi ve fasiotomi yaygın bir dönemdir. Diyaliz ise daha az yaygın olan bir tedavi yöntemidir.

Deprem sonrası geceyi araçta geçirenlere uzmanlardan önlemler

İLİŞKİLİ HABER

Deprem sonrası geceyi araçta geçirenlere uzmanlardan önlemler
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0