Kadınlar pantolonla namaz kılabilir mı? Namazda çorap giymek şart mı? Yarım tunikle namaz...

İslamiyet'te kadınların el, yüz ve ayakları dışında kalan bölgeler avret olarak kabul edilir. Tesettüre girmeyi emreden İslamiyet'te örtünmenin şeklini örfe bırakmıştır. Peki kadınlar pantolonla namaz kılabilir mi? Namazda çorap giymek şart mı? Diyanetin açıklamasıyla işte detaylar...

Allah (c.c)'un kulları üzerinde farz kıldığı namaz ibadetinin, dini inancımızda çok ayrı bir yerinin ve öneminin olduğunu vurgulayan Peygamber Efendimiz (SAV), bir hadis-i şerifinde "Namaz dinin direğidir, kim onu terk ederse dinini yıkmıştır." (Acluni, Keşful Hafa, II/31) buyurmaktadır. Buluğ çağına ermiş, aklı yerinde her Müslümanın günde 5 defa kılması zorunlu olan namaz ibadeti, huşu içerisinde ve yavaşça kılınması büyük önem taşır. Kişinin öldükten sonra Allah (c.c) tarafından ilk hesaba çekileceği konu ''namaz'' olduğu için eksiksiz ve takvalı bir şekilde ibadeti gerçekleştirmek gerekir. Maddi ve manevi sıkıntıların ilacı olan namaz ile kişinin dünya hayatına aldanmaması ve Allah (c.c) ile yakın olması sağlanabilir. İbni Abbas (r.a.)'un rivayetlerine göre Efendimiz (SAV), namazın önemini ifade eden bir diğer hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor:

"Namaz îmanın ölçeğidir. Kim o ölçeği tam doldurursa mükâfatını da tam alır." (Beyhaki, Şuabul İman). Bu nedenle Allah (c.c)'un rızasını kazanabilmek için takvalı ve ihlaslı bir şekilde namazı eksiksiz kılmak çok önemlidir. Müslümanlara günde 5 vakit farz kılınan namaz esnasında kul, Allah ile buluşur, konuşur, O'ndan ister. Bu sebeple namaz kılarken kıyafetlerin temiz ve özenli olmasına dikkat edilmesinin yanı sıra kadınlar, vücut hatlarını belli etmeyen kıyafetlerle ibadetlerini yerine getirmeleri gerekir. Peki kadınlar pantolonla namaz kılabilir mi? İşte Diyanetin bu konudaki açılaması...

Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirlerİLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler

NAMAZ KIYAFETİ NASIL OLMALI? NAMAZDA TESETTÜR...

pantolonla namaz kılınır mı

pantolonla namaz kılınır mı

Namazın içindeki farzları 6, dışındaki farzları 6 olmak üzere toplamda 12 farzı bulunan namaz ibadetinde, dışındaki farzlarından bir tanesi olan Setr-i avret, namazda örtülü olması gereken yerleri ifade etmektedir. Kadın ve erkeklerde tesettür özelliği farklı olduğu için kadınların namaz kıyafetlerinde örtmesi gereken yerle ise farklıdır. Namaza başlamadan önce el, yüz ve ayakların haricinde tüm vücudun örtülmesi gerekir. Burada mezhep farklılığına bağlı olarak ayakların avretten sayılması Hanefi mezhebinde geçerli değildir. Dolayısıyla da Hanefi mezhebindeki kadınların ayaklarını çorap giymeden yani ayakları çıplak bir şekilde namaz kılması alimlerden kimilerine göre sadece mekruhtur.

Namaz esnasında giyilmesi zorunlu bir kıyafet yoktur. Ancak namaz için seçilmiş olan kıyafetin iç gösterecek kadar şeffaf, açık renkli olması, vücudun organlarını belli edecek şekilde olması namazı bozar. Seçilen kıyafetin vücut hatlarını belli edecek şekilde dar olmaması zorunludur. Bu özelliklerin bulunduğu bir kıyafetle namaz kılınmışsa o vaktin namazını yeniden eda etmek gerekir. 

Namaz elbisesi nasıl olmalı

Namaz elbisesi nasıl olmalı

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...İLİŞKİLİ HABERAbdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...

Ümmü Seleme Validemiz (r.a.) rivayetlerine göre:

"Yâ Resulallah! Kadın bir entari ve başörtüsü ile namaz kılabilir mi?" diye sordum. Şu cevabı verdiler:

"Bu elbise ayaklarını örtecek derecede uzun ise, evet." (Ebû Dâvud, Salat: 83.)

Alkame bin Ebi Alkame annesinin şöyle söylediği ifade edilmektedir:

"Abdurrahman'ın kızı Hafsa'nın başında, saçını gösterecek şekilde ince bir başörtüsü olduğu halde Hz. Âişe (r.anha)'nin huzuruna girdi. Hz. Âişe (r.anha) başından örtüsünü alarak ikiye katladı, kalınlaştırdı." (Muvatta', Libas:4)

DİYANETİN AÇIKLAMASINA GÖRE...

"İslam dini tesettürü emretmekle birlikte, örtünmenin şekli konusunda ayrıntıya girmemiş, bunu örfe bırakmıştır. Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir.
Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur. Ancak vücut hatlarını ortaya çıkaran dar pantolonla namaz kılmak mekruhtur. Diğer taraftan altını gösterecek şeffaflıkta bir elbise ile namaz kılmak ise caiz değildir (İbn Nüceym, Bahru’r-raik, Daru’l-marife, I, 283)."

PANTOLONLA NAMAZ KILINABİLİR Mİ? NAMAZDA ETEK GİYMEK ZORUNLU MU?

Namaza durulacak olan kişinin altına giydiği pantolonun üzerinde etek ya da benzer tarzı bir örtü varsa namazın kılınabileceği bilinmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, pantolonun kesinlikle dar yani vücuda yapışık olmamasıdır! Bunun dışında neredeyse etek kadar bol bir pantolonla namazın kılınabileceği uygun görülmüştür.

Müslüman kadının namazda dik durduğunda içini göstermeyen uzun ve bollukta bir kıyafet giymesi yeterlidir. Bunun için Müslüman kadınların namazda hem rahat edebileceği hem de işini sağlama alması için bol namaz elbisesi ya da uzun kollu gömlek üzerine etek giymesi idealdir.

YARIM TUNİK İLE NAMAZ KILINIR MI? DİZ BOYU ELBİSE İLE NAMAZ OLUR MU?

tunikle namaz kılınır mı

tunikle namaz kılınır mı

Tesettürlü Müslüman kadınlar için namaz kılarken uzun ve bol elbise giymesi doğru olanıdır. Ancak dışarıdayken ya da bazı şartlar gereği kadının üzerinde dize kadar bol bir tunik altında pantolon varsa namazın kılınabileceği söyleniyor. (Namazın hiçbir koşulda kazaya bırakılmaması için). Eğer vesveseye kapılıp namazın kabul olup olmadığından şüphe duymak istemiyorsa o kişi uygun vaktinde o vaktin namazının yeniden kazasını kılabilir.

Ciltte tavuk derisi görünümü nasıl geçer? Keratosis pilaris nedir? Ciltte tavuk derisi görünümü

İLİŞKİLİ HABER

Ciltte tavuk derisi görünümü nasıl geçer? Keratosis pilaris nedir? Ciltte tavuk derisi görünümü
2022 yılının yaz sezonunda öne çıkan 5 ayakkabı trendi!

İLİŞKİLİ HABER

2022 yılının yaz sezonunda öne çıkan 5 ayakkabı trendi!
Zuhruf Suresi'nin faziletleri nelerdir? Zuhruf Suresi okunuşu ve anlamı

İLİŞKİLİ HABER

Zuhruf Suresi'nin faziletleri nelerdir? Zuhruf Suresi okunuşu ve anlamı

BİR YORUM YAPIN 16

Okur 10 ay önce

Erkekler elbise nasıl niye giyiyor ?

Esma Nur 1 yıl önce

Merhaba ben 12. Sınıfa gidiyorum. Sabahçı olduğum için saat altı buçuk gibi çıkmam gerekiyor. Okulda erkekler için mescid var benim namaz kilmama izin verirler mi bilmiyorum Pantolon giymeden almıyorlar okula. Üstümüzde de forma var kısa ama ben neredeyse dizlerime kadar olan bir hırka giyiyorum etek olmadan namaz kılamaz miyim. Etekle almıyorlar okula örtüsünü hallederim. Ve mecburen lavaboda kilsam namazları kabul olur mu bunları yapmasam yapabileceğim bisey olmuyor. Namazı bırakmak istemiyorum bırakmam da zaten ama içimde bir şüphe var. Namaz kilmak için okula geç gidiyorum hep. Ne yapabilirim

Tepki 1 yıl önce

Karaktersizlikte nirvana ya oynar hale ne zaman geldiniz siz,anlayamadım..!

Toplam 1 beğeni

Aslı 1 yıl önce

Pantolonla kılabilir, ama namazı kabul olmaz boş yere eğilip kalkar spor yapmış olur

Toplam 1 beğeni

Müslümattan... 3 yıl önce

Bence dışarıdaki muhalefetin yapmaya çalıştığını yapıyoruz şu an çünkü kimin ne yapıp yapmaması bence dinen gayet açıktır. Yani diyeceğim o ki bunu yargılamak ya da haşa hükmünü koymak bize düşmez o o kişinin ameli olur ancak . Biz bence bunları yapmamak için mücadele etmeli ve muhalefete kız vermemeliyiz:)

Toplam 2 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun