79 yıl sonra yeniden ibadete açılıyor! Kariye Camii nerede ve Kariye Camii'sine nasıl gidilir?

İstanbul'un Fatih ilçesinde Bizans döneminde kalan Kariye müzesi, Danıştay kararıyla müze statüsünden çıkarılarak Camii olarak ibadete açılmasına karar verildi. Restorasyonun tamamlanmasının ardından ibadete açılmasına karar verilen Kariye Camii'ndeki çalışmalar tamamlandı ve 23 Şubat'ta Cuma Namazı ile birlikte ibadete açılacak. Peki Kariye Camii nerede, nasıl gidilir? İşte yanıtlar...

İstanbul'da yer alan Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasının ardından Fatih'te bulunan Kariye Camii de müze statüsünden çıkarak ibadethaneye çevrildi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararın ardından Kariye Camii'nin Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesine ve yeniden ibadete açılmasına karar verildi. 79 yıldır müze olarak kullanılan Kariye Camii'ndeki çalışmalar ise geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Yüzde 100 yün, özel tasarım kırmızı halılarla döşenen tarihi cami, 23 Şubat'ta kılınacak Cuma namazının ardından ibadete açılacak. İbadete açılmasıyla birlikte gündeme gelen Kariye Camii'nin 6. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişi bulunuyor.1945 ve 2019 yılları arasında müze ve depo olarak kullanılan Kariye, manastır kompleksine ait bir kilise olarak 14'üncü yüzyılda inşa edildi. İşte Kariye Müzesi hakkında merak edilenler…

Kariye camii nerede, Kariye camisine nasıl gidilir

Kariye camii nerede, Kariye camisine nasıl gidilir

NAMAZ ESNASINDA MOZAİKLER PERDELERLE KAPATILDI

Caminin ibadete açık olacak bölümünde bulunan mozaikler, namaz esansında kapatılacak. Mozaiklerin kapatılması için kullanılacak açılır-kapanır perdelerin bir kısmı monte edildi. Ayrıca birinci narteks bölümünde bulunan mozaiklerin kapatılması için kullanılacak perdeler ve ses sistemi de hazır.

Kariye camii yeniden ibadete açılıyor

Kariye camii yeniden ibadete açılıyor

MİNBER YERLEŞTİRİLDİ, AYAKKABILIK HAZIR

Öte yandan özel yaptırılan minber de girişe göre sağ tarafa yerleştirildi. İbadet için camiye gelen vatandaşların kullanacağı ayakkabılığın ise hazır olduğu, ancak yerine yerleştirilmesi için caminin ibadete açılacağı günün beklendiği öğrenildi. 

Kariye camii halıları Ayasofya camisinin halılarıyla ayını

Kariye camii halıları Ayasofya camisinin halılarıyla ayını

AYASOFYA CAMİİ'NİN HALILARI İLE AYNI 

Caminin halıları ise, daha önce ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi için Manisa'da dokunan Ördekbaşı Yeşili halılar ile aynı olacak. Yaklaşık 400 metrekare olarak sipariş verilen halılar, serilmek üzere camiye getirildi. 

KARİYE CAMİİ NEREDE?

Kariye Camii İstanbul'da Karagümrük semtinde Edirnekapı mevkisinde bulunuyor. Kariye Müzesi veya eskiden Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi olarak bilinen Camii Bizans döneminde kilise, fetihten sonra ise cami olarak kullanılmış tarihi bir yapılar arasında yer alıyor. 

6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul’un fethinden sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek ‘Atik Ali Paşa Camii’ veya ‘Kariye Camii’ olarak anılmaya başladı.

AYASOFYA CAMİİ NEREDE, AYASOFYA CAMİSİNE NASIL GİDİLİR ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

KARİYE CAMİİ'İNE NASIL GİDİLİR?

Anadolu yakasından Kariye camisine gelmek isteyenler metro, metrobüs daha sonra Edirnekapı durağında inerek, Seyrantepe, Topkapı, Kadıköy, Levent, Beyazıt, Mecidiyeköy ve Taksim’den kalkan ve Edirnekapı’dan geçen İETT otobüslerine binerek Kariye Camii'ne ulaşabilirsiniz.

Kariye Camii tarihi

Kariye Camii tarihi

KARİYE CAMİİ HAKKINDA

Kariye Camii'nin mozaikleri ve freskleri 1948-1958 yılları arasında Amerikan Bizans Enstitüsü tarafından ortaya çıkarılmış. Kariye Caminin dış girişinde Hz. İsa’nın hayatını anlatan, iç girişte de Hz. Meryem’in hayatını anlatan mozaikler yer alıyor. Aynı zamanda Hristiyan teolojisinden önemli sahnelerini betimleyen freskler bulunuyor.

Hababam Sınıfı'nın Semra Öğretmen'ini görenler gözlerine inanamadı! Yıllar resmen acımadı

İLİŞKİLİ HABER

Hababam Sınıfı'nın Semra Öğretmen'ini görenler gözlerine inanamadı! Yıllar resmen acımadı
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0