NASA duyurdu: 2020 Mavi Dolunay ne zaman çıkar? Mavi Ay nedir ve nasıl oluşur?

NASA, Ekim aylarının sonlarına doğru Mavi Dolunay'ın çıkacağı haberini verdi. Yıl içinde toplamda 12 defa oluşan Dolunay'dan biri olan Mavi Dolunay, nadir görülür. Geri sayımın başladığı bugünlerde mavi dolunay hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki 2020 Mavi Dolunay ne zaman çıkar? Mavi Ay nedir ve nasıl oluşur?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, mavi ay tutulması için önemli bir bilgi paylaştı. Her yıl 12 adet dolunay meydana gelirken, 2020 yılında 13 dolunay gerçekleşecek. Normalde her yıl 12 kez gözlemlenen dolunay, bu sene 13 kez gerçekleşecek ve bunlardan birisi mavi dolunay olacak. Bu fazladan dolunay mavi dolunay veya mavi ay olarak adlandırıldığı bildirildi.

NASA bu yıl 1 ve 31 Ekim’de iki dolunay gerçekleşeceğini ve 31 Ekim’deki dolunayın 'mavi dolunay veya mavi ay' olacağı kaydedildi. Mavi Ay, gök bilimcileri tarafından, bir takvim ayında yaşanan ikinci Dolunay olarak tanımlanan nadir bir doğa olayı olarak nitelendiriliyor. Peki, mavi dolunay nedir? İşte detaylar:

mavi dolunay ekim

mavi dolunay ekim

MAVİ DOLUNAY NEDİR? 

Dünya'da meydana gelen volkanik patlamalar ve orman yangınlarının sebep olduğu toz bulutlarının hareketi nedeniyle mavi ve tonlarında gözüken Dolunay, gökbilimciler tarafından Mavi Ay olarak tanımlanmıştır. Aslında Ay'ın rengi değişmemekte, ancak toz bulutları sebebiyle Ay mavi renkte görülmektedir.

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi, mavi ay ile ilgili şu açıklamaları yaptı;

'Mavi Ay' bir tanıma göre bir takvim yılı (Güneş takvimi) içerisinde gerçekleşen 13. dolunay evresine verilen geleneksel bir isimdir. Ay takvimlerinde, bir takvim ayı aynı evre ile başlar aynı evre ile biter. Ancak bizim de günlük olarak kullandığımız Güneş takvimlerinde bir ay bizim astronomide 'sinodik dönem' dediğimiz ve birbirini takip eden aynı iki evre arasında geçen süre (örneğin iki Dolunay arasındaki süre) ile tanımlanmaz.

Mavi Ay, ilk kez 1883 yılında belirgin bir şekilde görüldü ve kayıtlara geçti. Öte yandan mavi rengine en yakın Mavi Dolunay, 1991 yılında görüntülendi.

Mavi dolunay nedir

Mavi dolunay nedir

MAVİ AY NASIL İZLENİR?

Hava koşullarının uygun ve bulutsuz olmasıyla durumunda Mavi Ay çıplak gözle rahatlıkla izlenebilir. Mavi Ay gözlemi yapabilmek için en iyi yol teleskoptur.

Paralimpik sporcu Miray Aksakallı mücadelesiyle herkese örnek oluyor

İLİŞKİLİ HABER

Paralimpik sporcu Miray Aksakallı mücadelesiyle herkese örnek oluyor
Elektrikli ocak mı gazlı ocak mı tercih edilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Elektrikli ocak mı gazlı ocak mı tercih edilmeli?
Kapsül gardırop nedir? Kapsül gardıroplar nasıl kullanılır?

İLİŞKİLİ HABER

Kapsül gardırop nedir? Kapsül gardıroplar nasıl kullanılır?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0