TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz: Yeni süreç salgında sona gelindi olarak algılanmamalı

TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, yeni başlayan Kademeli Normalleşme Süreci hakkında konuştu. Yılmaz, yeni sürecin salgında sona gelindi olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, ülke genelinde başlayan Kademeli Normalleşme Süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Sürecin, salgında sona gelindiği gibi algılanmaması gerektiği vurgusu yapıldı. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, tüm illerin en düşük risk grubu olarak kabul edilen mavi renge dönüşse dahi, 'maske, mesafe, hijyen ve aşı' uygulamalarından taviz verilmemesi gerektiğini hatırlattı. Değerlendirmelerde bulunan Yılmaz'ın açıklaması şu şekilde:

'Aksine pandemi ile mücadele konusunda alınan önlemlerin uygulanması konusunda daha da özenli olmak gerekiyor. Çünkü pandemi bitmiş değil. Mutant virüsten söz ediliyor. Risk bölgelerine göre yeni normalleşme adımları belirlenip, yeni normalleşme süreci başlamış olsa da; ülkemizde günlük vaka sayısının yaklaşık 12 bin gibi yüksek bir seviyede olduğu ve mutant virüslerın hızla yayıldığı, bu mutant virüslerın bulaşma potansiyelinin daha fazla olduğu biliniyor. Elbette öncelikle eğitim olmak üzere, tüm sosyal yaşam etkinlikleri yaşamın olmazsa olmaz ve karşılanması gerekli sosyal gereksinimleri. Ancak sosyal yaşantımızda kontrollü olmak, maske, sosyal mesafe ve temizlik önlemlerine her zamankinden daha fazla dikkat ederek bölgemizde olgu sayısını artırmamak da bizlerin elinde. Pandemi kurallarından taviz vermezsek kendimizi, çevremizdekileri, sevdiklerimizi koruyarak bulunduğumuz bölgede risk oranlarını artırmadan sosyal yaşamı sürdürebiliriz.'

KAPALI MEKANLARDA MESAFE EN AZ 2 METRE OLMALI

Yaşanan sürecin geçici olduğunu söyleyen Yılmaz, sosyalleşirken dikkat edilmesi gereken kuralları, 'Sosyal yaşamın gerektirdiği ve getirdiği bu uygulamalar tamamen normale dönüş olarak algılanmadığı sürece çok gerekli ve yerinde uygulamalar. Bu süreçte mümkün olduğunca sosyal aktivitelerimizi açık havada, spor yaparak, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçınarak devam ettirmemiz gerekli. Hastalık belirtileri olduğunda mutlaka kişilerin kendini izole ederek bir sağlık kuruluşuna başvurması çok önemli. Restoran gibi kapalı ortamlara girilecekse kişiler arası mesafenin en az 2 metre olmasına dikkat etmeliyiz. Bu tür ortamlar çok iyi havalandırılmalı. Kullanılacak sos, çeşni gibi malzemeler tek kullanımlık olmalı. Kapalı mekanlarda kalma süresinin çok uzun tutulmamalı. Pandemi riski tamamen ortadan kalkınya kadar kongre, toplantı gibi geniş katılımlı tüm etkinlikler dijital ortamda yapılmalı.

Bu serbestlik sürecinin devam edebilmesi için birey olarak herkesin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Daha uzun bir süre pandemi gerçeği ile yüz yüze olacağımız gerçeği göz önünde bulundurulursa, kurallara daha da çok dikkat etmemiz gerektiği son derece aşikar. Bu pandemi süreci; tüm bireylerin ortak bir bilinç oluşturması, bir süre daha maske, mesafe ve temizlik kurallarına azami dikkat etmesi ve sırası geldikçe aşılanarak sonlandırılabilir.' açıklamasıyla hatırlattı.

BİR YORUM YAPIN 0