İlk müslüman hemşire Rufeyde Bint Sa'd kimdir? Yaşamı ve İslam Tarihi'nde önemi

İslam Tarihi'nde önemli bir yeri olan ilk müslüman hemşire Rufeyde Bint Sa'd, yaşamı ve yaptıklarıyla dünya üzerinde önemli bir isim haline gelmiştir. Alim kadınlar arasında da yer alan Rufeyde Bint Sa'd hakkında merak edilenleri haberimizde derledik.

İslam Tarihi'nde yaşamları ve yaptıkları işlerle adlarını iz bırakan isimler arasına yazdıran birçok kadın bulunuyor. Bu kadınlar arasında Rufeyde Bint Sa'd da bulunuyor. Rufeyde Bint Sa'd, ilk Müslüman hemşiredir ve cahiliye döneminde kız çocuklarının o döneme ait aletlerle ölümüne engel olmuştur. O aynı zamanda eğitim görmüş hemşirelerin idareciliğini yaptıkları ilk sahra hastanesini de kuran kişidir. Rufeyde'nin hayatında en önemli etkenlerden birisi babasıdır. Baba Sa'd, insanları tedavi ederek yaşam geçimini sağlamaktaydı. Mesleğine olan sevgisini, kızına da aşılamıştı. Babası Rufeyde'ye şu sözleri o'na miras hatta vasiyet kalmıştır:

Hastane çadırı

Hastane çadırı

'Kızım! Bütün hayatımı sana vakfettim. İlmimi ve tecrübemi sana verdim. Seni benden sonra, Eslem oğullarının yaralılarını tedavi eden ve acılarını hafifleten bir hemşire olmaya hazırladım.'

Hz. Peygamber döneminde kadınların meslekleriİLİŞKİLİ HABERHz. Peygamber döneminde kadınların meslekleri

RUFEYDE BİNT SA'D YAŞAMI VE İSLAM TARİHİ'NDE ÖNEMİ

- İslamiyet'in ilk asırlarında yaşayan Rufeyde, dünyanın ilk üniversitesini de kuran kişidir.

- Sosyal ve ilmi hayatın içerisinde yer alan Rufeyde, savaşlarda da hemşirelik yapmıştır.

- Aynı zamanda hadis ve fıkıhlarda da aktif olarak görev almıştır.

Hemşire

Hemşire

- Savaş sırasında sergilediği büyük cesaretiyle bilinen Rufeyde, sağlık alanında birçok yenilik getirmiştir.

- Rufeyde'nin Peygamber Efendimiz (SAV.) 'in mescidi içerisinde bulunan bir çadırda yaralıları tedavi ettiği de söylenir.

BİR YORUM YAPIN 0