Psikiyatrist Dr. Alişan Burak Yaşar'dan tam kapanma önerisi: Sevdiklerinizle görüntülü görüşün

Pandemi süreci psikolojik olarak da bir çok yıpranmanın baş göstermesine neden oldu. Psikiyatrist Doktor Alişan Burak Yaşar, bu durumu azaltmak için günde en az 10-15 dakika kadar sevdiklerimizle görüşmemizi öneriyor.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında 29 Nisan'da başlayan tam kapanma süreci 17 Mayıs'a kadar devam edecek. Tam kapanma süreci ve pandeminin ilk baş gösterdiği dönemden bu yana ruhsal olarak yorgunluk ve depresyon, yalnızlık gibi durumlarla karşı karşıya kalan insanların sayısı da oldukça fazla durumda. Bu duruma dikkat çeken İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Psikiyatrist Dr. Alişan Burak Yaşar DHA'ya yaptığı açıklamada, 'Pandemi nedeniyle flörtleşme, sosyal ilişkiler ve buluşmalar açısından çok zor bir dönemdeyiz. Önceden kişi kendini kötü hissettiğinde komşusuna giderdi, arkadaşlarıyla buluşurdu. Parkta yürüyüş yapılırdı. Tam kapanmadan önce insanlar, virüs bulaşır korkusu ile sosyal ilişkilerini sınırlandırdı. Önemli bir beslenme alanından mahrumuz, iyi ve kötü diyemeyiz çünkü buna mecburuz. Ama bu durumun ruhsal açısından yaralar açacağını fark etmeliyiz.' diye konuştu.

'SEVDİKLERİMİZLE GÜNDE 10-15 DAKİKA GÖRÜNTÜLÜ KONUŞALIM'

Bu süreçte yan yana gelemesek de görüntülü olarak bile olsa sevdiklerimizle görüşmemiz gerektiğini belirten Yaşar, 'Sabah ve akşam sevdiklerimizle mümkünse 10-15 dakika görüntülü konuşalım. Birçok kişi evden çalışıyor, internetle ilişkimiz fazlasıyla arttı. İnsanlar, önceden iş yerinde veya sosyal ortamlarda tanışırdı. Şimdi ise sosyal gibi gözüken sanal ortamdaki toplantılarda, uygulamalarda karşılaşıyorlar. Pandemi öncesine göre sosyal iyileşme olanaklarımız çok değişti. Ama bugüne özgü sosyal imkânlar inşa edebiliriz.' ifadelerini kullandı.

Yaşar, 'İnsan ilişkiyle iyileşir, bunun için kaynağa ihtiyacımız var. O nedenle sosyal medyadaki kaynakları kullanıyoruz. Aslında bu birçok açığı da kapatabilir çünkü eskiden pazarda karşılaşırdık, şimdi maske var gözleri görüyoruz, mimiklerimiz yok. Ya da düğün, dernek, spor karşılaşmalarında, sanat etkinliklerinde görüşürdük. İnsan insanı iyileştirir, bu temas aranıyorsa, önemlidir.' dedi.

'PANDEMİDE BİTSE DE DEĞİŞİM KAÇINILMAZ'

Pandeminin sosyal hayata bıraktığı etkinin, bu süreç bitse dahi devam edeceğine vurgu yapan Yaşar,  'İnsan hiçbir zaman bir önceki haline tam olarak dönmez. Dolayısıyla pandemide öğrendiklerimiz ve etkilendiklerimiz risk tamamen ortadan kalksa da bizde önemli değişim yaratmış olacak. Ruhsal pandeminin de olduğunu DSÖ de açıklamıştı. Depresyon, travma, tükenmişlik problemi yaşayan insan sayısı epeyce yükseldi.

Psikiyatrist Doktor Alişan Burak Yaşar

Psikiyatrist Doktor Alişan Burak Yaşar

Biz de sağlık çalışanları üzerine bir araştırma yapmıştık. Uykusuzluk ve umutsuzlukla ilgili önemli zorlanmaları olduğunu tespit ettik. Zaten bir travma var, çaresiz hissettiğimiz anlar yaşadık. İnsan ilişkileri, dayanışma gibi baş etme mekanizmalarını kullanamıyoruz. İnsanın zorluklar karşısında en önemli gücü dayanışmadır. İnsan tek başına hayatta kalamaz. Bir arada olmaktan çok zorlanıyoruz.' açıklamasında bulundu.

Uzman isimden kritik uyarı! Yaz ayları çok zor geçebilir

İLİŞKİLİ HABER

Uzman isimden kritik uyarı! Yaz ayları çok zor geçebilir
D3 ve K2 vitaminlerinin aynı anda alınmasının vücuda etkileri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

D3 ve K2 vitaminlerinin aynı anda alınmasının vücuda etkileri nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 5

mustafa 2 yıl önce

islamiyet, flört diye bir şeyi kabul ediyor mu?

tataroğlu 2 yıl önce

flört ne anlıyamadım da

yaklaşma 2 yıl önce

Zinaya yaklaşmayın!

Birisi 2 yıl önce

Dalga geçiyorlar insanlarla...

bekir iskender 2 yıl önce

flörtleşme ne demek.. mart kedilerinden mi bahsediyor..