Osman Müftüoğlu: Delta’yı hafife almayın

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü köşe yazısında Delta varyantına dikkat çekerek, "Hafife almayın daha öldürücü olabilir" şeklinde uyarılarda bulundu.

Son günlerde hepimizin kafasını karıştıran çok ama çok önemli bir soru var, o soru şu: Günlük kayıplarımız neden azalmıyor?

Ölüm sayıları neden bir türlü 100’lü rakamların altına inmek bilmiyor? Daha da kötüsü 200’lü rakamları bile aşıp 300’lere ulaşabiliyor. Sorunun yanıtı aslında belli: İpin ucunu bıraktık da ondan. Ne maske kaldı, ne fiziksel mesafe, ne de hijyen önlemleri. O eski şarkıda olduğu gibi “Kapıldık gidiyoruz bahtımızın rüzgârına!” bir durumla karşı karşıyayız. Öyle ki bu kötü gidişe benim gibi iyimserler, hatta Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca bile isyan ediyor ve soruyor: “NELER OLUYOR BİZE?”

Delta virüsü şiddetli midir? Delta virüsü nasıl bulaşır? Delta virüsünün belirtileri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERDelta virüsü şiddetli midir? Delta virüsü nasıl bulaşır? Delta virüsünün belirtileri nelerdir?

Aslında vaka sayılarındaki artıştan çok daha önemli bir nokta daha var, kayıplarımız beklenenden çok daha yüksek. Peki, neden? Yanıt için yine en güvenli kapılardan birini çaldım, Dr. Mehmet Ceyhan Hoca’yı aradım.

MEHMET CEYHAN UYARIYOR
DELTA DAHA DA ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR

DR. Ceyhan’la yaptığım son görüşmede aldığım yanıt özetle şu oldu: “Hesaplamalarımıza göre, salgının birinci ve ikinci dalgalarında ölüm oranı binde 9 civarındaydı. Üçüncü dalgada ise bu rakam binde 6’ya kadar indi. Şimdi yaşadığımız dördüncü dalgada, yani Delta varyantının hâkim olduğu bu son dalgada ise ölüm oranı maalesef yüzde 1.1’e kadar yükselmiş durumda. Benzer veriler, diğer ülkelerden de geliyor. Amerika, İngiltere ve Hindistan’dan yapılan açıklamalarda da Delta varyantının Alfa varyantına oranla daha yüksek oranda ölüme yol açabileceği söyleniyor.”

ÖZETLE DR. CEYHAN DİYOR Kİ:

Dördüncü dalganın başlangıcında hepimiz Delta varyantının daha bulaşıcı ama daha az öldürücü olduğunu düşünüyorduk. Yanılmış olabiliriz. Dikkatli olmak ve ipin ucunu bırakmamak zorundayız.

İYİ BİLGİ
PROPOLİSİN KAFEİK ASİD GÜCÜ DE ÖNEMLİ

KAFEİK asid propolisin içindeki önemli bileşenlerden biri. Özellikle “KAFEİK FENİL ESTER” olarak bilinen (CAPE) moleküler yapı yönünden propolis oldukça güçlü ve zengin bir doğal ilaç. CAPE’ye gelince... CAPE kazanımımız arttıkça daha önce bu sayfada bahsettiğim mucize protein AMPK (Adenozin Monofosfat ile aktive olan Protein Kinaz), daha çok üretiliyor. Neticede de hücresel enerji gücümüz, özellikle kronik hastalıklar ve kanserle mücadele yeteneğimiz artıyor. Bu yeni ve çok önemli bir bilgi. Bal ve bal ürünleri ve tabii ki öncelikle de propolis FENOLİK BİLEŞİKLER’den zengin yapısı nedeniyle de muazzam bir antioksidan güç kaynağı, kanser ve kronik hastalık kalkanıdır.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0