Coğrafi işaretli "Geyve ayvası"nın hasadı başladı

Sakarya'nın Geyve ilçesinde 13 bin dekar alanda üretilen ve lezzetiyle ünlenen "Geyve ayvası", 100 bin ton olarak beklenen rekoltesiyle üreticinin yüzünü güldürüyor.

Sakarya'nın Geyve ilçesinde üretilen ayva, ilçenin en önemli tarımsal üretim kalemi. Ağaçlardan titizlikle toplanan ayvalar, kalitesine göre ayrılarak iç piyasa ve ihracat için paketleniyor. Geçen yıl haziran ayında coğrafi işarete kavuşan ve "sarı elmas" olarak da tabir edilen Geyve ayvası, Rusya başta olmak üzere Almanya, Romanya, Hollanda, Gürcistan ve Irak gibi ülkelere ihraç ediliyor. Bu yıl yaklaşık 13 bin dekar alanda üretilen ayvadan 100 bin ton rekolte bekleniyor.

Geyve ayvasının en çok tercih edilmesinde; sulu, sert ve tadındaki şeker, asit oranındaki denge etkili oluyor. Türkiye'deki ayva üretiminin yüzde 60'ını karşılayan ve ağaç başına 100 kilogram ürün elde edilen ilçede, hasat bir ay boyunca devam edecek.

 

"TOPRAĞIMIZ, HAVAMIZ, SUYUMUZ AYVAYA OLDUKÇA MÜSAİT"

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, ilçeyle özdeşleşen ayvada bu yıl rekoltenin daha yüksek beklendiğini kaydetti. Atıl alanların da tarıma kazandırılmasıyla her geçen yıl ayva dikim alanlarının genişletildiğine işaret eden Kaya, şunları ifade etti:

"Toprağımız, havamız, suyumuz ayvaya oldukça müsait olduğundan neredeyse bahçelerimizin yarıdan fazlası ayva bahçesi haline gelmeye başladı. Bu da her geçen gün rekoltenin artmasını sağlıyor." 

Kaya, ayvanın sadece elle toplanabildiğini dile getirerek, meyvenin dalından koparılmasının ardından bahçede işçiler tarafından kalitesine göre ayrılıp kasalara yerleştirildiğini, buradan da soğuk hava depolarına kaldırılıp belli bir süre muhafaza edildikten sonra pazara sunulacağını anlattı.

Ayvanın raf ömrünün uzun olduğuna, şeftali ya da elma gibi hassas bir meyve olmadığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Ayvada diğer meyvelerde olmayan bir özellik var. Ayvada ikinci çiçek açma dönemi var. Dondan ayazdan etkilense bile üçüncü çiçek açabiliyor. Ayva hiçbir şekilde boş sezon geçirmiyor. Şeftalide elmada boş bir yıl geçebilir. Ayvada böyle bir sıkıntı yok. 2-3 sefer çiçek açabiliyor. İlk çiçek yansa bile ikinci ve üçüncü çiçek arkasından gelerek ağaçtaki rekolteyi doldurabiliyor."

 

BİR YORUM YAPIN 0