Van nerede? Van'da gezilecek yerler nerelerdir? Van'a nasıl gidilir?

Doğu Anadolu'nun en güzel kentlerinden biri olan Van, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Oksijen deposu atmosferi ve köklü tarihiyle göz kamaştıran bu şehir, özellikle kış mevsiminde seyahatseverler tarafından yoğun ilgi görüyor. Peki Van nerede? Van'da gezilecek yerler nerelerdir? Van'da nereye gidilir? İşte yanıtlar...

Yüzyıllardır pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye, köklü tarihi ve zengin kültürel dokusuyla dikkatleri üzerine çekiyor. Bir yanında masmavi berrak sulara diğer yanında yemyeşil orman denizlerine kucak açan bu topraklar, her mevsim benzersiz bir hale bürünüyor. Tüm kentlerinde farklı bir cevheri saklayan ülkemizde özellikle Van, kış turizminin odak noktası haline geldi. Dünya üzerinde yaşanan en eski kentlerden biri olan Van, geçmişin izlerini taşıyan tarihi yapıları ve göz kamaştıran manzaralarıyla seyahat severlerin en sık gittiği yerlerin başında geliyor. Gelin, bu muhteşem kenti adım adım birlikte keşfedelim.

Kastamonu nerede? KastamonuİLİŞKİLİ HABERKastamonu nerede? Kastamonu'ya nasıl gidilir? Kastamonu'da gezilecek yerler nerelerdir?

VAN NEREDE

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Van, geçmiş tarihlerden beri pek çok uygarlığın yaşam alanı haline gelmiştir. Kuzeyinde Ağrı, batısında Bitlis, güneyinde Hakkari ve doğusunda İran'ın yer aldığı bu eşsiz şehir aynı zamanda Anadolu'nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü'ne ev sahipliği yapmaktadır. 

Van

Van

VAN'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR? VAN'DA NEREYE GİDİLİR?

2 bin 700 yıllık tarihiyle muhteşem bir kültürel mirası içerisinde barındıran Van'da yapılan arkeolojik kazılar sonucu Kalkolitik, Tunç Çağı ve Demir Çağı'na ait pek çok ize rastlanmıştır. Her yönüyle tarih kokan bu şehre gittiğinizde görmeniz gereken yerler ise şu şekildedir:

  • Van Gölü
  • Van Kalesi
  • Van Kedi Evi
  • Akdamar Adası ve Kilisesi
  • Vanadokya Peri Bacaları

VAN GÖLÜ

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğine sahiptir. Bitlis ve Van illeri arasında yer alan bu gölün yüzölçümü 3713 km2'dir. Halk tarafından "Van Denizi" olarak da adlandırılan Van Gölü'nde toplamda 4 ada bulunmaktadır. Arpanak, Adır, Akdamar ve Kuşadası olarak isimlendirilen bu adalar 1990 yılında sit alanı ilan edilmiştir.

Van Gölü

Van Gölü

Su sporları için oldukça elverişli bir ortam sunan Van Gölü'ne geldiğinizde dalış yaparak gölün içerisindeki su altı peribacaları olarak adlandırılan dünyanın en büyük mikrobiyalitleri ve tarihi eserleri görebilirsiniz. 

Van Gölünden manzaralar

Van Gölünden manzaralar

Aynı zamanda su kayağı, kano gibi aktiviteler için de sıklıkla tercih edilen Van Gölü'nde kum gözlemciliği, dağ yürüyüşü ve piknik yapmanın da keyfine varabilirsiniz.

Van Gölünden kareler

Van Gölünden kareler

VAN KALESİ

Tarihin en önemli yansımalarından biri olan Van Kalesi, Urartu Kralı I.Sarduri tarafından M.Ö. 9. yüzyılın ortalarında yaptırılmıştır. Kent merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Van Kalesinin içerisinde Menua ve II.Sarduri kaya mezarları, Sardur Burcu, Analı Kız Açıkhava Tapınağı ve surlar yer almaktadır.

Van Kalesi

Van Kalesi

Sarp bir kayalık üzerine inşa edilen ve şehrin en önemli sembollerinden biri olarak görülen Van Kalesi'nin büyük bir bölümü günümüze ulaşmayı başarmıştır. 

Van Kalesinden kareler

Van Kalesinden kareler

VAN KEDİ EVİ

Bir gözü mavi bir gözü yeşil Van kedileri, Van'ın en önemli sembollerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. 1992 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından Van kedisinin genetik, morfolojik ve fizyolojik özelliklerini korumak amacıyla kurulan Van Kedi Evi, yıllardır yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Eğer kedilere meraklıysanız mutlaka Van'a geldiğinizde buraya uğramayı unutmayın.

Van Kedi Evi

Van Kedi Evi

AKDAMAR ADASI VE KİLİSESİ

Ahtamar ve Ağtamar isimleriyle de bilinen Akdamar Adası, Van Gölü'nün en büyük ikinci adası olarak karşımıza çıkıyor. Ada üzerinde yer alan Akdamar Kilisesi ise M.S. 915 yılında Kral I.Gagik tarafından mimar Manuel'e yaptırılmıştır. Ortaçağ Ermeni mimarisi özelliklerinin gözler önüne serildiği Akdamar Kilisesi'nin dış cephesinde hayvan ve bitki figürleri ilk bakışta dikkatleri üzerine çekmektedir.

Akdamar Adası

Akdamar Adası

Günümüzde ibadete açık olmayan kiliseyi Gevaş ilçesinden hareket eden feribotlarla ziyaret edebilirsiniz.

Akdamar Kilisesi

Akdamar Kilisesi

VANADOKYA PERİ BACALARI

Van'ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar Köyünde yer alan Vanadokya Peri Bacaları, oluşumu ile peribacalarını anımsatmaktadır. Volkanik yapılı Yiğit Dağı'ndan çıkan metaryalin su ve rüzgarla aşındırılmasıyla günümüzdeki görünümüne kavuşan bölgede toplamda 17 bin peribacası yer almaktadır. 

Vanadokya Peribacaları

Vanadokya Peribacaları

Doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan Vanadokya'ya gelerek fotoğraf çekilebilir ve bu doğa harikasını yakından görme şansını elde edebilirsiniz.

Vanadokya Peribacalarından kareler

Vanadokya Peribacalarından kareler

VAN'DA NE YENİR? VAN'IN NESİ MEŞHUR?

Arap ve İran mutfağının etkisinin yoğun olarak hissedildiği Van'a gittiğinizde birbirinden lezzetli yöresel yemekleri tadabilirsiniz. Özellikle Ispanaklı Borani, Murtuğa, Bulgur Aşı, Van Balığı ve Kurut Aşı Van'ın en sevilen yemekleri arasındadır. 

Ispanaklı Borani

Ispanaklı Borani

VAN'A NASIL GİDİLİR?

İstanbul'dan Van'a gitmek için ortalama 19 saat 30 dakika sürecek olan 1.817,1 kilometrelik bir yolu aşmanız gerekmektedir. Eğer hava yollarını kullanarak Van'a gitmeyi düşünürseniz minimum 1.440 TL'ye satın alacağınız uçak bileti ile ortalama 2 saat içerisinde Van'da olabilirsiniz.

  • Öte yandan; otobüs seferlerinden faydalanarak Van'a gitmek isterseniz yaklaşık 680,00 TL'ye satın alacağınız otobüs bileti ile 1 günü aşan bir sürede Van'a ulaşım sağlayabilirsiniz.

Van

Van

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

İlayda 7 ay önce

Gaz haşlanmış