Pandemi bize "Beyin Sisi" kavramını bıraktı!

Uzmanlar, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyle ilgili yeni bir tez ortaya attı. Halk Sağlığı Koleji'nde profesör olan Jeni Stolow'u, koronavirüs pandemisinin düşünme şeklimizi nasıl değiştirdiğini tartışıyor.

Koronavirüs pandemisi başladığından beri çoğumuz neredeyse sürekli baskı altındayız. Kendinizi bir işe konsantre olmakta zorlanırken, belirli bir kelimeyi veya anahtarlarınızı nerede bıraktığınızı hatırlamakta zorluk çekiyorsanız, “beyin sisi” olarak bilinen zihinsel sisi yaşıyor olabilirsiniz ve yalnız değilsiniz.

beyin sisi

beyin sisi

Sosyal ve davranışsal bilim insanı ve Halk Sağlığı Koleji'nde öğretim üyesi olan Jeni Stolow, “Tüm dünyanın yaşadığı bu bilişsel bozulma, çünkü stres gibi şeyler tarafından tetikleniyor” dedi. "Bazılarımız büyük stresli olaylar yaşadık, ama aynı zamanda sürekli olarak meydana gelen bu mikro stresörlere sahibiz." diye ekliyor.

Pandemi günlük hayatımızı kesintiye uğrattı ve bizi aylarca endişe ve belirsizliğe maruz bıraktı. Hepimiz başa çıkmak için değişiklikler yaptık ve bedenlerimiz de öyle.

Stolow, "Pandemik beyin aslında beyninizin yeni durumunuza elinden gelen en iyi şekilde uyum sağlamasıdır" diyor. "Maalesef, gerçekten dinamik olmaktan, etrafta dolaşmaktan ve insanlarla etkileşimden tamamen kapanmaya gittiğimiz için, kendini kayıtsız, yorgun veya depresif hissetmek olarak ortaya çıkıyor."

beyin sisi nedir

beyin sisi nedir

BİR ANDA ESKİYE DÖNMEK MÜMKÜN DEĞİL!

Yaygın semptomlar arasında unutkanlık ve odaklanma eksikliği de bulunuyor. Mesela yıllardır bindiğiniz otobüs numranızı unutmuş olabilirsiniz. Arkadaşlarınızın çalışma odasının numarasını da hatırlamamanız normal.

Her şey çok hızlı değiştiği için, beynimizin de aynı kolaylıkla pandemi öncesi durumuna geri dönmesini bekleyebiliriz. Ama bu o kadar basit değil !

"Hepimiz bunu nasıl yapacağımızı yeniden öğreniyoruz. İlk adım kendine karşı nazik olmak ve hüsrana uğramamaya çalışmak,” diyor, Stolow. "Vücudumuz kesinlikle inanılmaz uyum sağlama yeteneğine sahip, ancak sabırlı olmalısınız." diye de ekliyor.

Sonuç olarak Stolow "Herkesin olabildiğince çabuk normale dönmek istediğini anlıyorum ama size bunun o kadar da kolay olmayacağını söyleyebilirim" diyor.

Acun Ilıcalı eski kayınpederi Mustafa Subaşı'nı tek kalemde sildi!

İLİŞKİLİ HABER

Acun Ilıcalı eski kayınpederi Mustafa Subaşı'nı tek kalemde sildi!
Kardeşlerim dizisinin Şengül'ü Fadik Sevin Atasoy şaşırtan açıklama: İnsanları şizofren ettim!

İLİŞKİLİ HABER

Kardeşlerim dizisinin Şengül'ü Fadik Sevin Atasoy şaşırtan açıklama: İnsanları şizofren ettim!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0