İstanbul'da keşfedilen tarihi mozaiklerin sergileneceği Mozaik Müzesi'nde sona yaklaşıldı

Zeytinburnu'nda Kazlıçeşme Sanat olarak faaliyet gösteren tarihi yapının restorasyonunda keşfedilen Geç Roma-Erken Bizans dönemi mozaiklerinin sergileneceği Mozaik Müzesi yakında ziyaretçilerine kapılarını aralayacak. Peki Mozaik Müzesi ne zaman açılacak? Mozaik Müzesi özellikleri nedir? İşte yanıtlar...

Köklü tarihi ve zengin kültürüyle medeniyetlerin buluşma noktası haline gelen İstanbul, özellikle Bizans ve Osmanlı'nın kadim miraslarına ev sahipliği yapıyor. Güçlü imparatorluk ve devletlerin kendine has dokusunu yıllar geçmesine rağmen korumaya devam eden bu kentin keşfedilmemiş bazı güzellikleri de yeni yeni gün yüzüne çıkmaya başladı. Özellikle Bizans dönemine ait pek çok değerli eser, önemli araştırmalara konu olurken İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde Geç Roma-Erken Bizans dönemi mozaiklerine dair yapılan çalışmada sona yaklaşıldı. Mozaiklerin sergilenmesi için kazılarla aynı anda olacak şekilde inşası devam eden Mozaik Müzesi hakkında bilinmesi gereken detayları gelin birlikte öğrenelim.

İstanbul Oyuncak Müzesi nerede, nasıl gidilir? 2022 İstanbul Oyuncak Müzesi giriş ücretiİLİŞKİLİ HABERİstanbul Oyuncak Müzesi nerede, nasıl gidilir? 2022 İstanbul Oyuncak Müzesi giriş ücreti

İstanbul'un Zeytinburnu ilçesindeki Kazlıçeşme Sanat Binası'nın 2015 yılındaki restorasyon çalışmalarında zeminin 1.5 metre altında Geç Roma- Erken Bizans dönemine ait mozaikler keşfedilmişti. Hemen koruma altına alınan mozaikler sergilenmeye başlanmış ve İstanbul Arkeoloji Müzelere Müdürlüğü gözetiminde devam eden kazı çalışmalarında mozaiğin yapının dışına doğru devam ettiği ortaya çıkmıştı.

Mozaik Müzesi inşaatında sona gelindi

Mozaik Müzesi inşaatında sona gelindi

Bulunan mozaiklerin bina dışında da sergilenmesi için, kazılarla eş zamanlı olarak Zeytinburnu Belediyesi tarafından Mozaik Müzesi inşa edilmesi planlanmıştı. Çalışmalar son hız devam ederken müzenin çelik sistemleri ve taş duvar imalatları tamamlandı. İstanbul sur dışında bulunan en eski mozaiklere ev sahipliği yapmaya hazırlanan müze, M.S. 5. yüzyıl Geç Roma-Erken Bizans dönemi mimarisini günümüze taşımayı hedefliyor. 

Geç Roma- Erken Bizans dönemine ait mozaiklerin sergileneceği müze hakkında bilgiler

Geç Roma- Erken Bizans dönemine ait mozaiklerin sergileneceği müze hakkında bilgiler

"İSTANBUL'UN TARİHİNİ ETKİLEYECEK YENİ BİR BULGU"

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, tarihe ışık tutmayı hedefleyen müze hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 1984 yılından 2015'e kadar Zeytinburnu Belediye Başkanlığı binası olarak kullanılan tarihi yapının altında bulunan mozaiklerin 2018'den beri sergilendiğini vurgulayan Arısoy şöyle konuştu:

"2019 haziran ayında deneme kazısında mozaiğin devamını bulduk. Buradaki mozaikleri ziyarete açmak üzere restorasyon ve konservasyon çalışmalarını tamamlamış bulunuyoruz. Burayı güneşten, yağmurdan koruyacak bir müzeyle ziyarete açacağız. İçerisiyle beraber toplamda yaklaşık 186 metrekarelik bir mozaik keşfettik. Bu sur dışında bulduğumuz en büyük mozaik dokusu. O bakımdan sadece ilçenin değil İstanbul'un tarihini de etkileyecek yeni bir bulgu diyebiliriz"

Bizans mozaik örnekleri

Bizans mozaik örnekleri

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0