La nina kışı sona eriyor! Ocak ayında sıcaklıkların artması bekleniyor

Pasifik ülkelerinden gelen La nina kışı etkisini azaltıyor. Türkiye'de sıcakların artması bekleniyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, ocak ayında yağışların azalacağını söyledi. İşte haberin detayları...

Geçtiğimiz aylarda Türkiye'yi de etkisi altına alan La nina kışı için meteorolojiden vatandaşlara peş peşe uyarılar gelmişti. İngiltere Meteoroloji Ofisi, özellikle Pasifik ülkelerinde görülen La nina kışının sona erdiğini duyurdu. Öte yandan ocak ayı için geçtiğimiz yıla göre daha sıcak olacağını bildirdi. Bu tahminlerin Türkiye için de geçerli olduğu söylendi. Son 30 yılın en sıcak ocak ayı olacağının altını çizen Meteoroloji Mühendisi Adil Tek de küresel sıcaklıklardaki artışın sürdüğüne dikkat çekti. Şubat ve mart aylarında da sıcaklıkların tahminlerin üzerinde olması bekleniyor.

la nina kışı sona eriyor

la nina kışı sona eriyor

SICAKLIKLAR ORTALAMANIN ÜZERİNDE SEYREDECEK

Tek sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyredeceğini söyleyerek, şunları aktardı:

"Bu biraz daha ılıman bir kış olacağını bize söylüyor. Nisan, mayıs, haziran ayı yani yılın ilk yarısını değerlendirdiğimizde sıcaklıklar hep ortalamalar üzerinde seyredecek gibi görünüyor. Bu tabii bütün günler sıcak olacak anlamına gelmiyor. Arada serin günlerde olacak ama genel ortalamaları baz aldığımızda üzerine çıkmış oluyor. Yani sıcak günlerin sayısı, soğuk günlerin sayısından biraz daha fazla olacak görünüyor."

Sıcak hava dalgası Türkiyeyi de vuracak

Sıcak hava dalgası Türkiyeyi de vuracak

SICAK HAVA DALGASI TÜRKİYE'DE DE GÖRÜLECEK

Sıcak hava dalgasının Türkiye'de de görüleceğini belirten Tek, "La Nina Ekvatoryal bölgede deniz suyu yüzeyi sıcaklığının ortalamanın altına düşmesi, El Nino da deniz suyu sıcaklığının ortalamanın üzerine çıkması demek." diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bize direkt etkisi yok ama ikincil etkiler görünüyor. Yani oradaki gelişmelerden bizde ne olabileceğine dair fikir veriyor. Küresel bazda bir işaret aslında. Ondan dolayı yaz aylarında Türkiye’de sıcak hava dalgalarının sayısının artması söz konusu. Örneğin, haziran ayında ‘Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası sıcaklıkları şu kadar arttırdı’ gibi haberlerin sıklığı artacak. Geçtiğimiz yaz bir tane yapıldıysa bu yaz belki iki tane, üç tane yapılacak. Bu sıcak hava dalgalarının süreleri belki üç gün, belki bir hafta olacak."

İstanbula kar ne zaman yağacak

İstanbula kar ne zaman yağacak

İSTANBUL'A KAR NE ZAMAN YAĞACAK?

Adil Tek, İstanbul'a ne zaman kar yağacağı sorusuna ise, "Ocak ayında olmamıza rağmen İstanbul’da ne kara kış kendisini gösterdi, ne şiddetli yağmur ya da kar… Görünen o ki İstanbullular bir süre daha bu hasreti yaşayacak. Adil Tek özellikle ocak ayında sistem geçişlerinin çok az göründüğünü söylüyor. Kar yağışı için ise öngörüler, şubat ayını işaret ediyor. Yağış sistemleri kendi ortalamasına göre baktığımızda yok denecek kadar az. Ocak ayında yağışların az olacağını söyleyebiliriz, şubat ayında biraz yağış alabiliriz. Bunun içerisinde de kar yağışı olma olasılığı var. Yani İstanbul için kar yağışının şubatta görülme olasılığı daha yüksek. Özellikle kıyı bölgeleri için. Özetle kar beklentisi şubat ayına kaldı. Mart ayında ise yağışlar ortalamaların altında kalıyor." dedi.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 2

ibrahim 1 yıl önce

2006 DAN BERİ model takibi yapmaktayım ...2012 YE KADAR KUTUP SOĞUKLARI GENELDE KIRIM TARAFLARINA asılı kalırdı...O vesileyle arada ülkemizede lodos geri dönüşleriyle sık sık soğuk hava basardı....Şimdi ise bir kış ayının nerdeyse 7 8 gününde soğuklar moskovaya bile ulaşamıyor... ya üzerinde hafif bir soğuma yada hemen kuzeyine konumlanıp moskovayı tamamen sıcak tarafta bırakıyor.... La ninaya gelince okyanuslar yavaş ısınıcağı için etkisi baharı bulur. Ayrıca la ninadan daha önemli olan basınçsal konumlarımızdır...EL nino senelerinde bile basınç durumlarının lehimize dönmesiyle soğuk kışlar yaşadık.....Bu ayda 27 sinden itibaren şubat 10 kadar soğuk tarafta kalabiliriz....

abdulbaki 1 yıl önce

Allah C.C merhamet edin,Allahın ipine sarılın, dürüst olun,faiz yemeyin yedirmeyin Kuranın mesajları açık, doğru olun,iyi olun,zarar vermeyin,fasih insanlardan olun diyor peki biz ne yapıyoruz sahih Hadisi şerif açık; yeryüzündekilere merhamet edin ki göktekilerde siz merhamet etsin diyor peki kimler bu yeryüzündekiler çevreye, ağaca,kuşa,mazluma bakın canlı ve hatta manevi zuhur veya canlı ayırmamış Hazreti Peygamver S.A.V merhamet edin diyor göktekilerde size etsin diyor göktekiler kimler Allah C.C emri dahilinde meleklere görevler vermiştir mesela Hazreti Mikailde onlardan bir melektir. İklim olaylarını organize eder peki soralım biz birbirmize ağaca kuşa toprağa merhamet ediyor muyuz