Gece uyurken deprem olursa ne yapılır? Uyurken deprem olursa nasıl korunulur?

Birçok kişiyi endişelendiren "Gece uyurken deprem olursa ne yapmalıyım?" sorusu Kahramanmaraş'taki 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası gündemden düşmüyor. Uyku esnasında depreme yakalanan vatandaşların dikkat etmesi gereken tüm kuralları adım adım sizler için açıkladık...

Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük bir yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, tüm Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Binlerce kişinin enkaz altında kalarak ağır bir şekilde yaralandığı ve yaşamını yitirdiği deprem felaketiyle beraber 'depremden korunma yöntemleri' arama motorlarında en çok araştırılan başlık oldu. Özellikle gece uyurken deprem olma ihtimaline karşı önlem almak isteyen vatandaşlar "Gece uyurken deprem olursa ne yapmalıyım?" sorusuna yanıt arıyor. İşte gece uykudayken deprem meydana gelirse yapılması gerekenler...

AFAD acil çağrı uygulaması nedir? AFAD acil çağrı uygulaması ne işe yarar?İLİŞKİLİ HABERAFAD acil çağrı uygulaması nedir? AFAD acil çağrı uygulaması ne işe yarar?

GECE UYURKEN DEPREM OLURSA NE YAPILMALI? UYURKEN DEPREM OLURSA NASIL KORUNMALI?

Eğer gece saatlerinde uyurken depreme yakalanırsanız ilk olarak sakinleşmeye çalışın ve ardından deprem esnasında yapılması gereken kuralları uygulamaya koyulun. Eğer yataktan kalkamayacak durumdaysanız şiltenin altına girin ve başınızı yastık ile korumaya çalışın. Burada dikkat etmeniz gereken şey yataktayken üzerinize düşebilecek ağır bir avize gibi eşyanın bulunmaması. 

Deprem

Deprem

Eğer yataktan çıkabilecek zamanınız varsa yatağın yanına ya da sağlam bir eşyanın yanına geçerek çök-kapan-tutun hayat çemberini yaparak kendinizi korumaya çalışın. Deprem esnasında hareket etmekten, evden çıkmaktan ve asansör kullanmaktan mutlaka uzak durmalısınız. 

Gece uyurken deprem olursa yapılması gerekenler

Gece uyurken deprem olursa yapılması gerekenler

Başınızı iki elinizin arasına alarak bir koruyu ile gelecek darbelere karşı kendinizi korumanız bu noktada hayati önem taşıyor. Yastık, kitap gibi bir malzeme bu koruyuculuğu sağlayabilir. 

Depremden korunma şekilleri

Depremden korunma şekilleri

Öte yandan sabitlenmiş eşyaların yanında saklanmak da oldukça mantıklıdır.

Depremden korunmak için yapılması gerekenler

Depremden korunmak için yapılması gerekenler

Ancak sabitlenmemiş dolap, raf ve pencere gibi eşyalardan uzak durmalısınız. Ayrıca balkona çıkmamalısınız. 

DEPREMDE HAYAT KURTARAN DAVRANIŞLAR:

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Gece horlamayı geçiren yöntemler neler? Horlamayı geçiren 1 bardak çay yöntemi

İLİŞKİLİ HABER

Gece horlamayı geçiren yöntemler neler? Horlamayı geçiren 1 bardak çay yöntemi

ETİKETLER

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0