Çıtır çıtır lokma tatlısı nasıl yapılır? En kolay İzmir lokma tarifi

Sokak lezzetlerinin vazgeçilmezlerin arasında yer alan lokma tatlısının evde pratik yapımını sizler için araştırdık.Aynı zamanda son günlerde trend olan çikolatalı lokma ile de misafirlerinize ve ailenize geleneksel lezzeti yeni bir sunum tarzı ile ikram edebilirsiniz. İşte evde pratik lokma tatlısı yapımı...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Yedikçe yediren ve kaç tane yediğinizi bile hesaplayamadığınız, içerisinden şerbeti akan enfes tatlılar arasında yer alan lokma tatlısının pratik tarifini merak edenlere müjdeli bir haberimiz var. Son zamanlara trend olan hatta lokmacıların önünde kuyruklara neden olan gelenekselliği yeni tatlarda harmanlayan çikolatalı lokma ile sizde etrafınızdaki insanları hem şaşırtabilir hem de mucize bir etki bırakabilirsiniz. 13. yüzyıldan Osmanlı saraylarından gelen lokma tarifi ile sokağa kadar yayılan lokmanın asıl merkezi İzmir olduğunu biliyor muydunuz? Şerbetli ve tuzlu olarak tüketilen lokma için gereken malzemeler az ve yapımı da kolaydır. Lokmanın bilinen iki çeşidi vardır. Saray lokması, ortası delik olacak şekilde yapılanı ve İzmir lokması ise küçük küre olacak şekilde yapılanıdır. İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası olarak anılan lokma, özel günlerde sokaklarda ücretsiz olarak yapılıp dağıtılmaktadır. Gelin birlikte lokmanın iki farklı yapımını öğrenelim...

En kolay tulumba tatlısı nasıl yapılır? Tulumba tatlısının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay tulumba tatlısı nasıl yapılır? Tulumba tatlısının püf noktaları

PRATİK LOKMA TATLISI TARİFİ:

MALZEMELER

3,5 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker

Kızartmak için;

2,5 su bardağı ayçiçek yağı

Şerbeti için;

2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

Çikolata sosu;

3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı şeker
2 paket vanilya
Bir yemek kaşığı margarin


lokma tatlısı

lokma tatlısı

Sütlü lokma tatlısı nasıl yapılır? En güzel sütlü lokmaİLİŞKİLİ HABERSütlü lokma tatlısı nasıl yapılır? En güzel sütlü lokma

YAPILIŞI

3,5 su bardağı unu bir kabın içerisinde ortasını havuz şeklinde açarak yerleştirin. Ardından hamur için malzemeleri yani maya, toz şeker ve ılık suyu ilave ederek yoğurmaya başlayın.

Hamurun üzerini kapatarak 1 saat boyunca bekletin. Bu sırada da şerbeti hazırlayıp soğuması için bir kenara bırakabilirsiniz. Dinlenen ve iyice mayalanan hamuru sıkma torbasına yerleştirin.

Mutfak makası yardımıyla hamurdan yuvarlak parçalar keserek kızgın yağın içerisinde kızartın.

çikolatalı lokma

çikolatalı lokma

Daha sonra şerbetin içine atarak 10 dakika kadar bekletin.

Ardından çikolata sosu için bir tencereye margarini atın eridikten sonra un, şeker, ve kakaoyu ekleyip karıştırınız o sırada sütü yavaş yavaş dökerek karıştırmaya devam edin.

Daha sonra vanilyayı ekleyin kıvamı tutana kadar karıştırın.

Piştikten sonra lokmaların üzerine döküp tüketin.

Churros nedir, Churros nasıl yapılır? En kolay Churros tarifiİLİŞKİLİ HABERChurros nedir, Churros nasıl yapılır? En kolay Churros tarifi

  • İZMİR LOKMA TARİFİ

Tarihi Osmanlı'ya dayanan lokma tatlısı, İzmir ilimizde meşhur hale geldi. İzmir sokaklarının her köşesinde mis gibi kokan ve çıtır çıtır tadıyla adeta kendine hayran bırakan İzmir lokması, onlarca yıldır vazgeçilmeyen bir lezzet. Şehrin hemen hemen her noktasında lokma yapılıyor. Hatta hayır niyetine dağıtıldığı da oluyor. Önceleri elle yapılan ve ortasına delik açılarak şekil verilen lokma, makinelerin devreye girmesiyle şekil değiştirdi. Yapımı pratik olan İzmir lokmasını evde yağmak isteyenlere özel tarifini veriyoruz.

İZMİR LOKMA TARİFİ:

MALZEMELER

Hamuru için;

4 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı kuru maya;
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

2,5 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için;

2,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
5-6 damla limon suyu

YAPILIŞI

Tarife şerbeti hazırlayarak başlayabilirsiniz. Derin bir tencereye su ve şekeri koyun güzelce karıştırın. Kaynayınca limon suyunu sıkıp ılıması için kenara alın.

Daha sonra maya, ılık su, ve toz şekeri karıştırın. Şeker eridiğinde unu azar azar ekleyin. Bu sırada yoğurun.

Cıvık bir hamur olacaktır. Elde ettiğiniz hamuru streç filmle kaplayın. Oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Kızartma işlemine geçebilirsiniz. bir tavanın içerisine sıvı yağı alın, iyice kızdırın. 

Mayalanan hamurdan elinizle orta büyüklükte bir parça alın. Orta kısmına delik açıp hızlıca kızgın yağın içerisine atın. Hamurunuz cıvık olacağı için bu işlemi çok hızlı ve dikkatli yapmanız gerekecektir.

İyice kızarttıktan sonra yağdan alıp, oda sıcaklığında bekletilen şerbetin içerisine atın.

İyice şerbeti çeken tatlıyı dinlendirmeden tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

gulay 2 yıl önce

cok iyi

Fatma 4 yıl önce

Merhaba sos tarifinizde kakao miktarını belirtmemişsiniz ne kadar eklecek, vanilya konacakmı

Toplam 2 beğeni