En kolay firik pilavı nasıl yapılır? Firik pilavının püf noktaları ve faydaları

Geçmişi M.Ö 2000 yıllarına, Ortadoğuya dayanan ve savaş sırasında keşfedilen firik pilavı hem doyurucu hem de besleyici özelliğiyle adeta bayılacaksınız. İlk bakışta bulgur pilavına benzeyen firik pilavını mutlaka sizler de özellikle patlıcanlı yemeklerin yanında pişirmelisiniz. Peki firik pilavı nasıl yapılır? Firik pilavının içerisinde neler var? Öğrenmek için yazımıza göz atmalısınız.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Firik, freekeh veya farik, lezzetini oluşturmak için kavrulmuş ve ovalanmış yeşil durum buğdayından yapılmış bir tahıl ürünüdür. Levantine ve Kuzey Afrika mutfaklarından gelen bu tahıl, buğdayının doğduğu doğu Akdeniz Havzası ülkelerinin birçoğunda popüler kalan antik bir yemektir. Firik bulguru klasik bulgur kadar fazla bilinmese de iyi bir pilav yapmak için leziz bir tercihtir. Hoş bir tada sahip olan faydalı bir gıdadır. Yapım süreci biraz zahmetli olan bu ürün ile yöresel pilav tarifleri yapılmaktadır. Bir kere bu pilavı tadanlar mutlaka tekrar yemek isteyecektir. Genellikle pilav olarak sofralara gelen firik, daha önce denemeyenlerin hoşuna gidiyor. Elde edilen firik isimli gıdanın en fazla kullanıldığı alan firik pilavı yapımıdır. Firik pilavında ürünün aromasını tam anlamıyla hissedebilirsiniz. Tarifteki tuz, tereyağı ve domates salçası gibi unsurlar da yemeğe ayrı bir tat katmaktadır. Kendine has aroması ve Gaziantep'te mutlaka her sofrada bulunan Firik pilavının en kolay tarifi bugünkü yazımızda.

FİRİK PİLAVI TARİFİ:

MALZEMELER

1 su bardağı firik bulgur
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tereyağ veya margarin
2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 adet ince yeşil biber
2 su bardağı su

firik pilavı nasıl yapılır

firik pilavı nasıl yapılır

YAPILIŞI

Tencereye yağı koyup, rendelenmiş soğan ve sarımsaklarla beraber kavurun.

2- 3 dakika sonra salça ve tuzu ilave edip karıştırmaya devam edin.

En son firik ve mercimekleri kavurup suyunu ekleyin.

Güzelce kaynayan firik pilavının suyunu çekene kadar pişirin.

Pişen pilavı demlenince servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

PEKİ FİRİKİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Sinir sisteminin daha hızlı ve daha kolay çalışmasını sağlar. Böylelikle yemek sonrasında rahatsızlık hissedilmemektedir.
  • B vitamini yönünden zengin olması gelişimi destekler. Bebeklere ve çocuklara firik ile yapılan tarifleri yedirebilirsiniz.


  • Mineral açısından faydalı olması ve kaynarken suyu emmesi nedeniyle besin değeri her zaman yüksek kalır.
  • Diyabet tedavisi için ideal özelliklere sahip bir üründür.
  • Demir oranının yüksek olması besin değerini arttırıcı bir özelliğidir.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0