Sumakla ne yapılır? Her derde deva sumakla yapılan enfes yemek tarifleri

Son günlerde sosyal medya üzerinden yayınlanan bir video sonrasında sumak oldukça dillerden dile dolaşan bir besin haline geldi. Hal böyle iken faydalarıyla meşhur olan sumakla yapılan enfes tarifleri sizlerin beğenisine sunuyoruz. Her derde deva sumakla yapılan enfes yemek tarifleri bugünkü yazımızda.

Sumak, meyvesinin kurutulup öğütülmesiyle elde edilen baharat ekşi olarak da kullanılabiliyor. Kokuyu azaltan ve sağlık için çeşitli faydaları bulunan sumak ile ilgili yapılan araştırmalarda limon gibi sumağın da antioksidan özelliği olduğu kanısına varılmış. Bu yüzden vücudu hastalıklardan virüslerden koruyarak faydalı etkiler sağlıyor. Bazı yörelerde sofralarda bolca kullanılan sumak ülkemizde en çok salata ve et yemeklerinin içerisine ekleniyor. Yemeklere farklı bir aroma veren bu baharat uzmanların önerisine göre mutlaka herkes tarafından tüketilmelidir. Salatalarda tatlı ekşi tat vermesi için kullanılan sumak Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alıyor. Daha önce sumak baharatını hiç kullanmamışlar için hangi yemeklerin içerisine sumak eklenebilir konusunda sizlere rehber oluyoruz. Dilerseniz sumak baharatının ekşisini de yapabilirsiniz. Bunun içinde linke tıklayabilirsiniz: SUMAK EKŞİSİ NASIL YAPILIR?

Sumak ekşisi nedir? Evde sumak ekşisi nasıl yapılır? İLİŞKİLİ HABERSumak ekşisi nedir? Evde sumak ekşisi nasıl yapılır?

SUMAK İLE YAPILAN YEMEK TARİFLERİ

1-Çilekli Sumaklı Smoothie

MALZEMELER

1 kase doğranmış çilek
1 adet muz
1 avuç frambuaz
2 çorba kaşığı bal
Arzu edilen kadar toz sumak

YAPILIŞI

Malzemelerin hepsini blendırdan geçirin. Arzu ederseniz buz da ekleyebilirsiniz.

Toz sumak ekleyip servis edin.

2- Sumaklı Kısır Tarifi

MALZEMELER

1,5 su bardağı ince bulgur
1,5 su bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
5 dal taze soğan
1/4 demet taze nane
1/4 demet maydanoz
1 adet domates (iç kısmı çıkarılmış)

Sos İçin;

1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sumak
1/2 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI

Kısırı yapacağınız geniş kaba bulguru alın ve üzerine kaynar suyu dökün. Üzerini streç film veya bir bez ile örtün.

Sumağı bir kasenin içine alın ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su dökün. Bulgurlar şişene kadar sumak da ekşisini suya bırakacaktır.

Bulgurlar şiştikten sonra tane tane olmaları için güzelce karıştırın.
Üzerine salçaları ve yağı ekleyin. Güzelce yoğurun.

Başka bir kapta sos malzemelerini karıştırın. Sumağın beklemiş suyunu kullanın.-Sosu bulgurlu karışıma ekleyin ve güzelce karıştırın. Tadına bakarak baharatları damak tadınıza göre arttırabilirsiniz.

Yeşillikleri güzelce yıkayıp, kuruladıktan sonra ince bir şekilde doğrayın ve kaba ekleyin. Domatesi de minik minik doğrayarak ekleyin.

Hepsini bir spatula ile karıştırın. Servise hazır...

3-Sumaklı Soğan Salatası

Özellikle ciğer, et sote ya da döner gibi yemeklerin yanına çok yakışan sumaklı soğan salatası aslında tam bir antioksidan. Uzmanlarında önerdiği sumaklı soğan salatasını sizler de evinizde lezzetli bir şekilde hazırlamak istiyorsanız mutlaka hazırladığımız tarifi deneyebilirsiniz. Tarif için tıklayın: SUMAKLI SOĞAN SALATASI

Sumaklı soğan salatası nasıl yapılır? En kolay sumaklı soğan salatasıİLİŞKİLİ HABERSumaklı soğan salatası nasıl yapılır? En kolay sumaklı soğan salatası

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0