Gelinim Mutfakta Karadeniz pidesi nasıl yapılır? Karadeniz pidesinin özellikleri nelerdir?

24 Ocak Çarşamba günü yayınlanan Gelinim Mutfakta 1308. bölüm yıldızı Karadeniz Pide oldu. 24 Ocak Çarşamba günü yayınlanan Gelinim Mutfakta yeni bölümde yapılan Karadeniz pidesi tarifi verildi. Peki Karadeniz pidesinin özelliği nedir ve nasıl yapılır?

Haftanın tam ortasında yayına giren Gelinim Mutfakta 1308. bölüm başladı. Gelinler bugün Karadeniz pidesinin en güzel tarifi için yarışacak. Genellikle uzun, tekne şeklinde olup, kenarları yüksek ve iç malzemesi bol olarak hazırlanan Karadeniz Pidesi Türkiye'deki düğünlerde, cenazelerde ve ev davetlerinde misafirleri ağırlamak için sıkça tüketilmektedir. Kıymalısından, pastırmalısına, kaşarlısından, ıspanaklısına bolca farklı haliyle Karadeniz pide çeşitleri, evde hazırlamaya oldukça müsait tarifler aslında.

En kolay Bafra pidesi nasıl yapılır? Bafra pidesi yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay Bafra pidesi nasıl yapılır? Bafra pidesi yapmanın püf noktaları

meşhur karadeniz karadeniz

meşhur karadeniz karadeniz

PEKİ KARADENİZ PİDESİNİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

  • Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan pide, Ordulu usta tarafından tatlandırıldı. Pekmezli, irmikli, muhallebili, kadayıflı, çikolatalı gibi çeşitleri bulunan pidenin namı ise ülke sınırlarını aştı.
  • Karadeniz'de yemek denince ilk akla gelen lezzetler arasında yer alan pide, kıymalı, kuşbaşılı, kaşarlı ve karışık gibi çeşitleriyle sofralara geliyor. Özellikle fırında çıktığı esnada üzerine sürülen tereyağı ile birlikte daha da lezzetlenen pide, birçok farklı çeşitleriyle tercih ediliyor.
  • Karadeniz pidesi, adı farklı olmakla birlikte Anadolu'da 15. yüzyıldan bu yana pişirilmektedir. Günümüzde halen Türkiye'de "pide ve lahmacun salonu" adı altında satışı yapılmaktadır.

En kolay kıymalı pide nasıl yapılır? Evde kıymalı pide yapımının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay kıymalı pide nasıl yapılır? Evde kıymalı pide yapımının püf noktaları

KARADENİZ PİDESİ TARİFİ:

MALZEMELER

Hamur için;

2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
Yarım çay kaşığı tuz

İç malzeme için;

500 gr kuzu kuşbaşı et
1 soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
Birkaç taze soğan sapı
Tuz
karabiber

Üzeri için;

1 yumurtanın sarısı
45 gr eritilmiş tereyağı
Birkaç maydanoz yaprağı

orjinal karadeniz pidesi

orjinal karadeniz pidesi

YAPILIŞI

Un, yumurta, sıvıyağ, kabartma tozu, su ve tuzu hamur yoğurma kabına alıp pürüzsüz bir hamur yoğurun.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın. Bezelerin üzerini bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.

Soğanı temizleyip kıyın. Sıvı yağı tavada kızdırın. Soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Kuşbaşı eti ilave edip 10- 15 dakika karıştırarak soteleyin.

Tuz ve karabiberle tatlandırıp karıştırın ve ocaktan alın. Taze soğan saplarını kıyıp ete ilave edin.

karadeniz pidesinin özellikleri

karadeniz pidesinin özellikleri


Hamur bezelerini un serpilmiş tezgahın üzerine alıp 1 santim kalınlığında oval şekilde açın. İç malzemeyi hamurların ortasına paylaştırın.

Hamurun kenarlarını ortaya doğru hafifçe kıvırın. Uçlarını yuvarlayıp kayık şekli verin.

4 yumurta sarısını bir kapta çırpın ve hamurların kenarlarına sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin.

Fırından çıkarıp üzerine tereyağı sürün. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip sıcak servis yapın.

Afiyet olsun...

Sivas'ın meşhur yemekleri nelerdir? Sivas yöresinin en meşhur yemek tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

Sivas'ın meşhur yemekleri nelerdir? Sivas yöresinin en meşhur yemek tarifleri
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0