YASEMİN / 03.03.2021 19:22

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan duygulandıran Müslüm Gürses anısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından merhum sanatçı Müslüm Gürses ile ilgili anısını anlattığı bir video paylaştı. Çavuşoğlu, sosyal medya hesabında yer verdiği uçakta çekilmiş o anlara, 'Seni özlüyoruz! Mekanın cennet olsun Müslüm Baba!' notunu ekledi.

MÜSLÜM GÜRSES'İN HAYATI

7 Mayıs 1953'te Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinin Fıstıközü Köyü'nde dünyaya geldi. 3 yaşındayken Adana'ya göç etti. İlkokul sonrasında eğitim hayatını sonlandırdı. Sanatçı o dönemi, 'Adana'ya geldik. Küçük bir evde oturuyorduk. O zaman Adana tabii ki çok sıcaktı. Herkes damda yatıyordu. Biz de tabii damda yatıyoruz, sıcak olması münasebetiyle. Kendimizce (şarkı) okuyorduk. Komşular, "Sesin güzel. Bir tane daha, bir tane daha oku." derdi. O sıralar, Mustafa diye bir kunduracı arkadaşımız vardı. Halk eğitim merkezine gidiyordu, bağlama çalıyordu. Halk eğitim merkezinin güzelliğinden bahsetti. 'Ben de gidebilir miyim?' dedim. Gelebilirsin dedi. Gittim, orada gayet güzel, müzik adına, insanları eğitiyorlar. 4 ya da 5. sınıftaydım. Bir müddet gittik. Orada piştik. Neyin ne olduğunu gördük. Değerli hocalarımız vardı.' sözleriyle anlatmıştı.  Annesinin desteğiyle 1967'de Adana'da bir çay bahçesinde düzenlenen bir ses yarışmasına katılan sanatçı, birinci oldu ve halk eğitim merkezinde dersler aldı. Bir süre çay bahçesinde türküler söyleyen Gürses ilk plağını 1968'de çıkardı.

Adana'da bir gazinado assolist olan Sadık Altınmeşe'nin rahatsızlanmasının ardından o'nun yerine sahneye çıkmaya başladı. 1967'den itibaren her cumartesi TRT - Çukurova Radyosu'nda, canlı olarak türküler okudu. İlk plağı "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" adlı 45'liği ile adım adım yükselmeye başladı. 29 Mayıs 1969'da babasının annesini öldürmüsü sonucu hayatının en büyük sarsıntılarından birini yaşadı. Bir iddiaya göre aynı gün babası, Gürses'in kız kardeşi Zeyno Akbaş'ı da öldürmüştü. Bu olayı hiçbir zaman konuşmak istemeyen sanatçı, annesinin vefatının ardından geldiği İstanbul'da, "Giyin Kuşan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ve "Gitme Gel Gel/Haram Aşk" adlı iki 45'lik plak doldurdu.

Bestesi kendisine ait olan 'Sevda Yüklü Kervanlar' adlı şarkısıyla 300 bin basım elde etti ve dönemin rekorunu kırdı. Askerliğini Ankara Mamak'ta yaptı. Sanatçı Burhan Bayar'ın bestelerini sıklıkla okudu. 1978'de trafik kazası geçirdi, bu kazada öldü sanılarak morga konuldu fakat yaşadığı son anda fark edildi. Alnından ciddi derecede yara alan sanatçıya koruyucu plaka takıldı. Bu kazada koku duyusunu kaybetti, ciddi biçimde duyu kaybı aldı.

1990'lı yıllarda kinci büyük çıkışını yakaladı. David Bowie, Bjork, Bob Dylan ve Leonard Cohen'in de aralarında olduğu birçok yabancı müzisyenin bestelerini, Mungan'ın yazdığı Türkçe sözlerle yorumladı. Birçok hit olmuş Pop ve Rock müziği eserlerini kendine özgü tarzıyla yeniden yorumladı ve yeniden hit haline getirdi. Yeşilçam'da 38 filmde başrol oynadı. Eşi sinema oyuncusu Muhterem Nur, hayattaki en büyük destekçisi oldu

Müslüm Gürses, eşiyle ilgili yaptığı bir açıklamada, 'Her insana bel bağlamam ama Muhterem Hanım, bu dünyanın insanı değil. Ben bugün bir yerlere gelmişsem bunda yüzde 90 Muhterem Hanım'ın payı vardır." ifadelerini kullanırken, Muhterem Nur ise "Ondan önce yaşamıyordum. Mutlu olmayı, huzuru anladım. Eğer bir gün gözlerim görmez, ayaklarım tutmaz, kollarım da yukarıya kalkıp ona yardım etmezse, o zaman Müslüm'ü yalnız bırakırım.' ifadelerine yer vermişti.

44 yıllık kariyerinde 78 albüme imza attı. Arabesk'in 3 büyük sesinden biri kabul edildi. 15 Kasım 2012'de geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı. 4 aylık tedavi sonrasında Mart 2013'te hayatını kaybetti. Daima mütevazi olan sanatçının yaşamı 2018 yılında sinemaseverlere sunuldu. Sanatçıyı, Timuçin Esen oynadı.

SIRADAKİ VİDEO
  • Hasan 04.03.2021 08:18 /

    Allah için seviyoruz seni Sayın Bakanım.

  • Efendi 03.03.2021 22:43 /

    Adam gibi adam Mevlüt Çavuşoğlu Allah yolunu açık etsin, benim için örnek kişilik

Son eklenen videolar daha fazla

popüler videolar daha fazla