Montessori Eğitimi çocuklara nasıl uygulanır? Montessori nedir, faydaları neler?

Dünyaca bilinen çocuk eğitimi modelleri arasında öne çıkmış bireyselleştirme odaklı bir eğitim metodu olan Montessori eğitimi ile çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz! Montessori eğitim modeli nedir? Çocuklara Montessori eğitimi nasıl uygulanır? Montessori etkinlikleri ve oyuncakları neler? Montessori materyalleri ile nasıl eğitim verilir? İşte popüler Montessori eğitim modeli hakkında bilinmesi gereken bilgiler...

Çocukların yaşarken ve yaparken öğrenmeyi esas aldığı bir eğitim modeli olan 'Montessori yöntemi', ilk olarak İtalyan uzman Maria Montessori tarafından geliştirilmiştir. Erken çocukluk döneminden itibaren ergenlik çağına kadar çocukların özellikleri ve geliştirilmesinin ihtiyaç duyulan alanları iyileştirmeye yönelik bir eğitim modeli olan Montessori, her çocuğun kabiliyetlerine göre üzerine bir şeyler koyarak gelişmesini sağlar. Direkt olarak çocuk merkezli bir eğitim modeli olan Montessoride yaş dönemine uygun olarak materyaller tercih edilir. Her şeyin yerli yerinde düzenli olarak tasarlandığı materyallerde çocuğun kapasitesince sorumluluklar verilir. Bu sorumlulukları tek başına gerçekleştirirken yanlışıyla doğrusuyla çocuk kendini geliştirmiş olur. Yanlış uygulamalarda kendi kendini düzeltip araştırma duygusunun pekişmesi sağlanacaktır. Montessori eğitimi çocuklara nasıl uygulanır? Montessori eğitiminin faydaları neler? Çocuğun gelişiminde Montesssori eğitiminin rolü nedir? Montessori oyuncakları neler? Çocuk eğitiminde Montesssori modeline yaklaşım...

MONTESSORİ EĞİTİMİNİN FAYDALARI NELER? MONTESSORİNİN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE KATKILARI

Montesssori eğitimi nedir

Montesssori eğitimi nedir

ÇOCUKLARIN DUYULARINI GELİŞTİREN 29 EĞİTİCİ MATERYALLER

İtalya'nın ilk kadın doktoru unvanına sahip olması ile bilinen Pedagog Maria Montessori, her çocuğun kendi bireyselliğini öne çıkartan bir eğitim modeli tasarlamıştır. Çocuğun 'özgür' bir şekilde hareket edip, kabiliyetlerinin gelişmesine yardımcı olan Montessori eğitimi, her yaş grubunda farklı materyaller ile uygulanır. Montesori eğitiminin faydaları arasında geçen birincil madde, çocuk yanlış bir şey yaptığı zaman bu durumun kendi kendine farkına varması ve beraberinde doğrusunu bulmak için kendi çabası ile teknikler uğramasıdır. Genel anlamda sıralayacak olursak Montessori eğitiminin çocuğa kazandırdıkları şu şekildedir:

- Özgüven ve sorumluluk duygusunun gelişimi üzerinde oldukça büyük bir rol oynar.

- Araştırmacı ve merak duygusunu tetikleyerek hazıra konmayı önler.

- Çalışkan, üretken ve enerjik bir özelliğe sahip olurlar.

- Sorunlar karşısında çözüm üretici ve kriz yönetici seviyesine gelirler.

- Odaklanmayı sağlayarak dikkat eksikliğinin önüne geçer.

MONTESSORİ EĞİTİMİ NASIL UYGULANIR? ÇOCUK EĞTİMİNDE MONTESSORİ YÖNTEMİNE YAKLAŞIM

montessori eğitimi

montessori eğitimi

Çocukların yanında herhangi bir öğretmen olma zorunluluğu bulundurmayan bu eğitim metodu için yalnızca çocukları yönlendirecek birinin bulunması yeterlidir. Belirli bir program çerçevesi bulundurmayan bu eğitim sisteminde çocuklar, tamamen bağımsız olarak kendi alanları doğrultusunda ilerler.

Soyut kavramları kafalarında daha net oturtabilmek için onlara sunulacak olan somut materyaller bu konuda epey işlerine yarayacaktır. Bilhassa okul öncesi dönemdeki çocukların soyut kavramları öğrenmeleri açısından oldukça önemli bir metottur.

Etkinlik öncesinde hazırlanan materyaller, çocukların ilgisi ve merakına göre sunulur. Çocuk dilediği materyali seçip onunla oynar. Bu süre zarfında yetişkin asla ödül-ceza yöntemini uygulamaz.

Bu eğitim metodunu diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden birisi de öğretmen masası, sınıf düzeni ve oturma sıralarının bulunmamasıdır. Faaliyetin gerçekleşeceği mekan temiz, düzenli, motive edici ve çocuğun fiziksel anlamda da özgür hareket edebileceği şekilde düzenlenir.

MONTESSORİ MATERYALLERİ VE ETKİNLİKLERİ NELER? GELİŞİM DESTEKLEYİCİ MONTESSORİ ETKİNLİKLERİ

Montessori etkinlikleri

Montessori etkinlikleri

Çocukların ince kaba motor becerilerini, koordinasyon ve konsantrasyon becerilerini gelişmek için 14. aydan sonra yaptırabileceğiniz günlük çalışmaları sizler için düzenledik...

1- BONCUKLU KOORDİNASYON MATERYALİ

El göz koordinasyonunun ve ince motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.

2- TOP YUVARLAMA SES AĞACI

Üst kısımdan bırakılan top yuvarlanarak aşağıya doğru kayar. Bu da çocukların el-göz koordinasyonunu, odaklanma becerilerini ve neden sonuç kavramlarının gelişmesini sağlar. Ses ağacı ise çocuğun işitme duyusunu harekete geçirir.

3- ELLE KABA NESNE AKTARMA

Çocukların kolaylıkla elinde tutabileceği nesneleri eline vererek başka bir kaba aktarmasını isteyebilirsiniz. Sevdiği nesnelerle bu uygulamayı yapmak çalışma süresini uzatacaktır.

Montessori etkinlikleri

Montessori etkinlikleri

4- ELLE ŞİŞEYE NESNE AKTARMA

Ucu dar olmayan bir şişeye aktarma yaparak çocukların el göz koordinasyonları, ince motor, dikkat ve konsantrasyon becerileri daha fazla gelişir. 

5- YUVARLAĞI YATAY GEÇİŞTEN GEÇİRME

Bu uygulama sonrasında dikkat becerileri ve el-göz koordinasyonu gelişecektir.

6- KABA MOTOR UYGULAMALARI

Yastık üzerinde zıplama, yapraklarda koşuşturmaca, kumda yürüme ve merdiven inip çıkma gibi uygulamalardır.

7- KİLİTLEME- KİLİT AÇMA

Kilit, pencere kapı kolu açıp kapama gibi çalışmalarla çocukların parmak kasları gelişir.

8- SU DÖKME

Suyu seven çocukların daha çok oynamak isteyecekleri bu çalışma sayesinde çocukların konsantrasyonları gelişir.

BİR YORUM YAPIN 0