Kitap bağımlılığı (Tsundoku) sendromu neden olur? Kitap bağımlılığı sendromunun belirtileri...

Her şeyin aşırısı hastalıklara neden olur. Bunlardan biri de nadiren görülen psikolojik rahatsızlıklardan biri olan tsundoku yani kitap bağımlılığı sendromudur. Kitap bağımlığı sendromu çok ciddi bir rahatsızlıktır. Uzmanlar beraberinde de farklı hastalıkları getiren kitap bağımlılığı konusunda uyarıda bulundu. Peki Kitap bağımlılığı (Tsundoku) sendromu nedir?

Dünya'da 5 kişiden ikisinde görülen bu rahatsızlık hakkında çoğu kişi ne yazık ki bilgi sahibi değildir. Tsundoku sendromu, yığınla kitap alıp ve okumaya çalışan kişilere denir. Dışarıya çıktıklarında kendilerini kitap fuarlarında ya da kitap evlerinde bulur. Bu kişiler ayrıca kitap kokusuna da bağımlı hale gelmişlerdir. Evlerinin her köşesinde kitap görmeyi isteyen bu hastalar kronik bir bağımlılığa sahip olduklarının uzun süre farkına varmazlar. Uzmanlar bu durumun çok ciddi boyutlarının intihara kadar götüreceğini belirtiyor. Tsundoku sendromu genellikle kadınlarda görülür. Kitapları okumayan ancak biriktiren bu hastalar zamanla sosyal ortamlardan uzaklaşır. Kitaplarını koklamayı ve saatlerce sadece onlara bakmayı tercih eder. Bu hastaların başlarda bibliomania ya da obsesif kompulsif bozukluğa sahip oldukları düşünülür. Ancak ilerleyen belirtiler de hasta kendini ele verir. Çünkü diğer hastalıklar aynı zamanda zihinsel bozukluktur. Hasta kitap almadığı sürece kendini mutsuz hisseder. Hastalık ilk kez Japonya'da fark edildi. 

kitap biriktiren hasta kitap okumaz

kitap biriktiren hasta kitap okumaz

KİTAP BAĞIMLILIĞI (TSUNDOKU) SENDROMU NEDEN OLUR? 

Hastalığın ilgi ve beğenilme arzusu olanlarda ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Bu hastalar çevresine kitap okuduklarını ve bilgili olduklarına dair bir algı oluşturmak isterler. Bu da onları hızla kitap istiflemeye itekler. Aşırı duygusal bir bunalım yaşamış, anne ya da babasından birini çocuk yaşta kaybetmiş kişiler bu psikolojik sorunu yaşar. Bunun yanı sıra çok sevdiği insan tarafından terk edilen kişide de görülür. Hasta bir şeylerle ilgilendiğini ve hayatının akışının normal olduğunu ispatlamaya çalışır. Bazı hastalar kahve içmeye bazıları çay ya da bazıları yazı yazmaya bağımlı hale gelir. 

kitap biriktiren hastalar kitap kokusuna da bağlı hale gelirler

kitap biriktiren hastalar kitap kokusuna da bağlı hale gelirler

KİTAP BAĞIMLILIĞI SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

- Tsundoku sendromu yaşayan kişi elektronik ortamda yazı okumaktan nefret eder. Bu durum hastalığın en yaygın belirtisidir.

- Hastalar kitaplarını hiç kimseyle paylaşmazlar.

- Yapılan bazı araştırmalarda bu hastaların bazıları yeme, içme ve kıyafet gibi ihtiyaçları yerine kitap almayı tercih ettikleri gözlemlenmiştir.

- Her yeni çıkan kitabı aynı gün alma isteği de yaygın olan bir diğer belirtileri arasında yer alır. 

hasta sadece kitap biriktirir

hasta sadece kitap biriktirir

- Yapılan bir diğer araştırmada ise kitap kokusu almadan uyumadııkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca bazı hastalarda beynin mutluluk hormonunda bozukluk olduğu tespit edilmiştir. 

- Kitabı almadıklarında saldırganlık göstermektedir. 

- Bu hastaların yüzde 70'i teknoloji çağından nefret eder. Onlar için mum, kitap çay ya da kahve gibi otantik durumlar vazgeçilmez detaylardır.

kitap bağımlılığı uzun süre fark edilmeyen bir hastalıktır

kitap bağımlılığı uzun süre fark edilmeyen bir hastalıktır

TSUNDOKU TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Dünyada en çok Çin, Japonya ve Kore ülkelerinde yaygın olan bu hastalık için özel terapi odaları kurulmuştur. Bağımlılık tedavisi ile aynı uygulamaların yapıldığı bu rahatsızlık ciddi boyutlarda olmadığı sürece ilaç tedavisi uygulanmaz. Uzman genellikle hastanın bu durumun psikolojik olduğunu ve kendi kendisini dizginlemesi gerektiğini söyler.

BİR YORUM YAPIN 0