Emboli nedir ve neden olur? Embolinin belirtileri nelerdir? Emboli nasıl tedavi edilir

Kemik kırılmasından sonra hasar alan damarların aniden etkisiz hale gelmesi ile ortaya çıkan ve nadir yaşanan hastalıklardan biri olan embolinin ne olduğunu biliyor musunuz? Peki embolinin belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? İşte emboliye dair bilinmesi gerekenler bu yazımızda...

Emboli, kan yoluyla taşınarak damarların tıkanmasına neden olur. Genellikle bacak ve kollarda görülen bu rahatsızlık çok şiddetli bir şekilde ağrı, sancı ve tıkanıklığın meydana geldiği bölgede renk solgunluğuna yol açar. Teşhisin ve erken tedavinin çok önemli olduğu emboli, doku kanlanması olan bölgeye mekanik müdahale edilmediği taktirde o bölgedeki organın kesilmesine kadar ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Beyin ve akciğerde de görülen emboliler, ölüm ve felce kadar götürmektedir.

emboli nedir beyindeki emboli neye sebep olur

emboli nedir beyindeki emboli neye sebep olur

EMBOLİ NEDİR?

Vücuttaki arter damarlar ani darbe alması sonucu kullanılmaz hale gelir. Bu da kan birikmesine ve damar içerisinde pıhtılaşmaya neden olur. Kandaki oksijen de böylece dengesiz bir hal alır. İlerleyen süreçte zamanla organlar oksijensizlikten deforme olur. Bu durum vücudun bütün bölümleri olan beyin, akciğer ve karaciğerin hasara uğraması sonucu da yaşanılabilir. Genellikle travmatik yaralanmalardan bir kaç gün sonra kendini gösterir. Bazı bilim dallarında yağ embolisi sendromu da denir. 

emboli belirtileri nelerdir

emboli belirtileri nelerdir

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bu hastalık da diğer hastalıklara benzer belirtiler gösterir. Yorgunluk, baş ağrısı, mide kramplarının yanı sıra kemik ve eklem ağrılarında artış yaşanır. Vücutta oksijen almadığından yüksek ateşle durum daha ciddi hale gelir. Bu da vücuttaki dengesizliğine ve beynin en son kendini iptal etmesine kadar gider. Uzmanlar genellikle bu durumu 40 yaş ve üstü kişilerin sıklıkla yaşadığını vurgular. Nedeni ise vücudun yaşlanma belirtilerine karşı kendini savunamamasından kaynaklanıyor.

emboli

emboli

TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Erken teşhis oldukça önemlidir. Aksi halde kişi komaya girer. Kanın pıhtılaşması için ilaç tedavisine başlanılır. Vücut uzun sür hareketsiz kalarak damarların eski seyrine dönmesi sağlanır. Bazı uzmanlar oksijen yetersizliğinden dolayı beynin hasar alasını engellemek için bile hastanın yoğun bakıma alır

İnsan vücudunda emboli belitisi

İnsan vücudunda emboli belitisi

Yalı Çapkını dizisi kıyafetleri ve fiyatları!

İLİŞKİLİ HABER

Yalı Çapkını dizisi kıyafetleri ve fiyatları!

BİR YORUM YAPIN 0