Ayak parmak bozukluğu ve ayak baş parmağındaki kemik çıkıntısı nedir?

Bilim literatüründe 'halluks valgusun' olarak bilinen ayak parmak bozukluğu ya da parmak şekil bozukluğu hastalığı ciddi olmazsa bile kişinin hayatını olumsuz etkiler. Bazen yürümeyi bile zorlaştıran bu hastalığa dair merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki ayak parmak bozukluğu ve ayak baş parmağındaki kemik çıkıntısı nedir? Ayak parmak bozukluğu tedavi edilir mi?

Ayak parmağında şekil bozukluğu genellikle ilk parmaktaki kemik çıktısı olarak bilinir. Ancak yaygın olmazsa da tüm parmaklarda genetiksel ya da çevresel olarak bozukluk yaşanabilir. Kişinin yaşamını zorlaştıran bu bozukluk, zamanında ameliyat edilmediğinde daha da kötüleşebilir. İleri bir zamanda da uzuv kaybına neden olur. Hastalığın gelişiminde düz tabanlık hastalığı, ailevi yatkınlık, yaşanılan bir ayak travması ya da doğru olmayan bir ayakkabı seçimi de zemin hazırlar. İnsan vücudunda sürekli kullanılan bir uzuv olduğundan yaşadığı herhangi olumsuz bir durumda günlük yaşam aksaklığı yaşanır. Ayak parmak bozuklukları ya da kemik çıkıntısı ayakkabı giyilmesini bile zorlaştırır. Estetiksel bir durum da olan bu bozukluk cerrahi operasyonla düzeltilebilir. Bozukluk düzeltilse bile ileri zamanlarda kemik çıkıntısının tekrardan nüksetme olasılığı yüksektir. Bu yüzden bu hastaların özel ayakkabılar seçmeleri gerekir. 

AYAK KEMİĞİ ÇIKINTISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bilim adı halluks valgus hastalığı genetiksel ve çevresel faktörlerden kaynaklı ortaya çıkar. Dar ve yüksek topuk ayakkabıların yanı sıra spor ayakkabıları bile bu hastalığa sebep olabilir. Aynı zamanda ayak içe basma hastalığının da bu hastalığa neden olabilir. Eklemler gevşedikçe şiddeti artan bu rahatsızlık zamanla dize kadar ağırlara neden olur. İlerledikçe de yürüme bozukluğu gibi ciddi sorunlara sebebiyet verir. Gözle görülebilir bir hastalık ancak bazen yavaş yavaş ilerlediğinden hemen fark edilmez.Tomografi sonuçları ile tespit edilen çıkıntının şiddeti ise ultrasonla bakarak anlaşılır. 

AYAK PARMAK BOZUKLUĞU TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Şiddetine göre tedavi yöntemi de değişir. İlk evlerininde olan kemik çıkıntısı için ortopedik  bir alet kullanılır. Bu alet gece yatarken parmağa takılır. Uzmanlar genellikle bu hastalar için ayak numarasından bir beden büyük içeriğinde ortopedik taban olan ayakkabılar tercih etmelerini öneriyor. Bu uygulamalar eklemleri sıkılaştırarak gevşemesi be büyümesini engellemenin yanı sıra yerine doğru oturmasını da destekler. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen geçmeyen çıkıntı için uzmanlar ameliyata başvurur. Ameliyat sonra dikkat edilmediğinde nüksedebilir.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mahmut Kalender, ayak parmak bozukluğu, düz tabanlık gibi kişinin günlük yaşantısında ciddi sağlık sorunlarına neden olan sağlık sorunları için yapılan cerrahi yöntemlerden bahsetti:

BİR YORUM YAPIN 3

Mustafa 4 yıl önce

Ben almanyada ameliyat oldum eskiden az agrim vardi simdi daha beter oldum agriniz yoksa ameliyat olmayin tavsiyem

Toplam 1 beğeni

Sivaslı 4 yıl önce

Bu hastalığın ilaçsıç zahmetsiz tek tedavisi ''Namaz Kılmak''tır. Tecrübe ile sabittir.

Toplam 9 beğeni

Duygu 3 yıl önce

Ben yıllardir namaz kilan biriyim,ağrilarim iyice arttı,belkide namaz daha kötü olmasina engel oldu

Toplam 0 Beğeni