Adet öncesi sendrom nedir? Adet sancısını geçirme yolları! Adet sancısına iyi gelen besinler...

Rahimin temizlenmesi için kadınların ergenlik döneminden itibaren yaşadıkları adet, zor bir süreçtir. Bu süreçte yaşanılan sancı kadınların yaşam kalitesini de oldukça düşürür. Hormonal bozukluğun yanı sıra ağrılı ve stresli geçen bu süreci sizler için araştırdık. Peki adet öncesi sendrom nedir? Adet sancısına iyi gelen besinler nelerdir? İşte tüm soruların yanıtı...

Regl sürecine birkaç gün kala kadınların geneli susuzluk, iştah değişikliği, vücutta ödem, yorgunluk ve cilt problemleri gibi sağlık sorunları yaşar. Bunlara ek olarak bağırsak problemleri, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi semptomlarda görülür. Bazı kadınlar güçlü bağışıklık ve ağrı eşikleri sayesinde bu durumları çok hafif atlatır. Ancak bazıları ağlama krizleri, öfke nöbetleri ve sosyal topluluklardan uzakta kalmak ister. Bu belirtiler yüksek fonksiyonlarda görülmesine adet öncesi sendrom denir. Adet öncesi sendromu olması için bir kadının en az üç adet sürekli bu semptomları yaşaması gerekir. Çünkü uzun süreli tekrarlayan semptomlar farklı hastalıkların da ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Bu yüzden regl zamanları ve yaşadıklarını not etmek en iyi tanı konulur. Bunun yanı sıra her kadın adet döneminde aşırı ağrı ve stresi olur. Çünkü vücut komplikasyonunda şiddetli değişim meydana gelir. Bu da ruhsal durumu oldukça olumsuz etkiler. Ağrıların şiddetini azaltmak için kadınlar evde bazı doğal yöntemler uygular. Bunlardan en yaygını da sıcak su torbasıdır. 

ADET SENDROMU

ADET SENDROMU

ADET SANCISI NASIL GEÇER?

- Doğada östrojen hormonunu artıran en sağlıklı besin melisa çayıdır. Çünkü adet döneminde bozulan hormonal sistem farklı sağlık sorunlarına neden olur. Bu yüzden östrojen yani kadın hormonunu denge de tutmak oldukça fayda sağlar. 

- Bu dönemde birden bire zayıflayan vücut hücreleri kemik ve kas ağrılarına neden olur. Bunun için özellikle uzmanlar bu devirde kemik ve kasları güçlendiren besinler tüketilmesini önerir. Şeker kamışı pekmezi bu bakımından fayda sağlayacak besinlerin başında gelir. 

- Stres ve yorgunluk yaşayan kadınlar için ise fesleğen önerilir. Fesleğen aynı zamanda adet dönemindeki sancıların şiddetini de azaltır. Kuru fesleğeni 10 dakika kaynatıp içeriğine bir iki damla limon sıkıp bir bardak tüketebilirsiniz. 

ADET SANCISINA İYİ GELEN BESİNLER...

BİTTER ÇİKOLATA

Değişen hormonlarda en fazla mutluluk hormonunun azalması kadınları olumsuz etkiler. Ancak bu süreçte magnezyum bakımından zengin olan bitter çikolata bol bol tüketilmelidir. Bu besin hem kan oranını düzenler hem de içerdiği serotonin maddesi beyin fonksiyonlarını hareketlendirerek stres ve depresyonu azaltır. 

Bitter çikolata

Bitter çikolata

YOĞURT

Regl öncesi ve sonrası sürekli şişkinlik hisseden kadınların bu süreci atlatmasındaki en doğal besinlerden biride yoğurttur. Özellikle bu süreçte vücut ciddi oranda kalsiyum kaybeder.Yoğurt içerdiği kalsiyum maddesi sayesinde bu olumsuzluğun yaşanmasını önler. Yanı sıra sindirimi kolaylaştırarak vücudun ödem toplamasını ve şişkinlik yaşamasını önler. 

Yoğurt

Yoğurt

SOĞAN VE SARIMSAK

Sarımsak ve soğan içerdikleri yüksek oranda antioksidan sayesinde vücudun serbest radikallerle çoğalmasını önler. Kadınların adet sancılarını azaltmak için bol bol bu iki besini tüketmesi uzmanlar tarafından önerilir. İdrar yolu ile vücudu temizlediklerinden herhangi bir rahatsızlığın yaşanma oranı azaltılır.

Soğan ve sarımsak

Soğan ve sarımsak

ZENCEFİL

Yapılan bazı araştırmalarda zencefilin kadınların ilk üç gün şiddetli geçen regl sancılarını azaltığı tespit edilmiştir. İçerdiği kurkumin maddesi sayesinde antioksidan etkisi göstererek vücudun temizlenmesini destekler. Beyinde regl öncesi artan sinir sinyallerini düzenler. Sinirlilik ve asabiyet hallerinin yaşanmasını engeller.

zencefil

zencefil

YEŞİL SEBZE

Hemen hemen tüm yeşil sebzeler A, C, B6 ve E vitaminleri içerir. Bu özellikleri sayesinde vücudun acı eşiğini yükselterek yaşanan sancılar ağrılar ve ruhsal rahatsızlıkların riski azaltılır. 

Yeşillik

Yeşillik

ADET ÖNCESİ YAŞANAN SENDROM NASIL ÖNLENİR?

Uzmanlar bu dönemin ağır psikolojik rahatsızlıklara dönmemesi için; düzenli yürüyüş ve spor egzersizlerini öneriyor. Bunun yanı sıra normal yaşam fonksiyonlarını bozmadan her gün aynı saatte uyanmak ve aynı saatte uyumak gerekir. Tüm bu durumlar dışında da regl öncesi ve sırasındaki ağır sancıları azaltmak için belirli besinleri tüketilmelidir. Aynı zamanda yağ, tuz, şeker ve karbonhidratlı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Özellikle kış aylarında kadınların bol bol yeşil sebze tüketilmesi daha sağlıklı bir süreç yaşanmasına neden olacaktır. 

adet öncesi sendrom

adet öncesi sendrom

BİR YORUM YAPIN 0