Trüf mantarının faydaları nelerdir? Trüf mantarı yağı nasıl elde edilir ve faydası var mı?

Görüntüsünden ötürü tüketilmedi pek tercih edilmeyen ancak tam bir vitamin ve mineral deposu olan trüf mantarı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Görüntü olarak siyah kömüre benzeyen trüf mantarının aynı zamanda yağı da çıkartılıp kullanılır. Aynı zamanda trüf mantarı tam bir protein kaynağıdır. Peki türf mantarının faydaları nelerdir? Trüf mantarı yağı nasıl elde edilir ve faydası var mı?

Meşe ağaçlarının olduğu bölgelerde bulunan trüf mantarı, kokusu olan bir mantar türüdür. Dünyanın bütün bölgelerinde bulunur. Ancak en sık rastlandığı bölge Akdeniz'dir. Görüntü olarak kömüre benzetilen trüf mantarına bazı yörelerde kara elmas denir. İtalya mutfağının vazgeçilmez lezzetidir. Çok sert bir yapısı olduğundan pişirildiğinde sulanmaz. Bilin 70 türü olan trüf mantarı meşe ağaçlarının dibinde yetiştiğinden onlara ait asitleri de taşımaktadır. Yer altında kaldığından bu mantarı uzmanların ya da mantardan iyi anlayan kişilerin toplaması daha uygundur. Ortalama ceviz büyüklüğünde olan bu mantarlar, en güzel tadı tazeyken verir. Fransa'daki köylülerin geçim kaynağı olan trüfleri almak için insanlar adeta birbirleriyle yarışırlar. Yüzyıllar boyunca alternatif tıpta da kullanılan trüf mantarının bir diğer özelliği de yağının çıkartılıp kullanılmasıdır. 

En pahalı mantar olan: Dolaman mantarının faydaları nelerdir? Dolaman mantarı nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABEREn pahalı mantar olan: Dolaman mantarının faydaları nelerdir? Dolaman mantarı nasıl tüketilir?

trüf mantarı nasıl tüketilir

trüf mantarı nasıl tüketilir

TRÜF MANTARI YAĞI NASIL ELDE EDİLİR VE FAYDASI VAR MI?

En pahalı ancak en vitamin ve mineral içeren besinlerden biri olan trüf mantarı sıkılarak yağı da çıkartılır. Genellikle pizza ve makarna hamurlarına eklenir. Hem lezzetini hem de faydasını artırır. Yemeklerde kullanılması tercih edilen trüf mantarı yağının yoğun aroması vardır. Kaliteli bir protein kaynağı olan trüf mantarı, yüzyıllardan beridir tüketilir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan trüf mantarı, hücrelerin zarara uğramasını önler. Uzun süreli tokluk sağladığı için uzmanlar diyet yapanlara tavsiye eder.

trüf mantarı yüksek oranda protein içerir

trüf mantarı yüksek oranda protein içerir

Kara mantar hastalığı neden olur? Kara mantar hastalığının belirtileri nelerdir? İLİŞKİLİ HABERKara mantar hastalığı neden olur? Kara mantar hastalığının belirtileri nelerdir?

TRÜF MANTARININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Kırmızı etten daha fazla protein barındıran trüf mantarı kemik ve kas gelişimine katkı sağlar. Özellikle darbe alan kemiklerin iyileşmesini hızlandırmak için uzmanlar trüf mantarı tüketimini tavsiye eder. 
     
  • Trüf mantarı özellikle ileri yaşlarda görülme ihtimali olan omurilik rahatsızlıklarını gidermek için fayda sağlar.
     
  • Eski zamanlarda trüf mantarı, kötü kolesterol seviyesini düşürmek için de kullanılır.
     
  • Kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Özellikle yağı kişinin uzun süre tok tutmasını sağlar. 
     
  • Metabolizmayı düzenler. Bağırsak florasını korur. Kabızlık gibi sindirim sorunlarının yaşanma riskini azaltır.
     
  • İçerdiği yağ tıpkı zeytinyağı gibi faydalıdır. Antioksidan içeren trüf mantarı yağı cilt hücrelerini yeniler. Bu yüzden yaşlanmayı geciktirir.
     
  • Kan basıncını azaltarak yüksek tansiyon ve felç riskini indirger.
     
  • İçerdiği protein böbreklerin fonksiyonlarını da artırır.
     
  • Vücudun ihtiyacı olan enerjinin yüzde 30'unu rahatlıkla karşılar. 

Mantarın faydaları nelerdir? Tüketilebilen mantarlar! Mantar hangi hastalıklara...İLİŞKİLİ HABERMantarın faydaları nelerdir? Tüketilebilen mantarlar! Mantar hangi hastalıklara...

TRÜF MANTARI NASIL TÜKETİLİR?

En çok mutfakta kullanılan trüf mantarı; salata ve sos yapımında kullanılır. Bunu yanı sıra makarnaya aperatif olarak eklenir. Kendine has kokusu ve aroması vardır. Sağlıklı tüketim yolları olan trüf mantarı aynı zamanda fırına kaşar ya da başemal sos ile beraber verilerek de tüketilebilir. Kırmızı etin marinesine de eklenir. Bunun yanı sıra yağı çıkartılır. Bu yağda aynı şekilde yemeklerde kullanılır. Yüksek bir protein olan yağı, özellikle protein eksikliği yaşayan kişilerin tüketilmesi tavsiye edilir. 

trüf mantarı besin değerleri

trüf mantarı besin değerleri

BİR YORUM YAPIN 6

ali 4 yıl önce

yahu zaten yediğimiz klasik şeylerdeki besin değerlerinin aynısı bunda bar uzaydanmı geldi neyi tedavi ediyor hiç bir şeyi? yediğimiz her şeyde potasyum karbonhidrat var protein zaten tavukta daha çok var dikkat edin 100 gr ımda karbonhidrat gr olarak var kalori çok aslında trüf mantarı faydadan çok zararlıki? devamlı yiyen yüksek ihtimal karaciğer yağlanması yaşar ve kilo alır çok çok ekmek ye işte aynı trüf mantarı... trüf yerine günde bir kez havuç yiyin ve limon tüketin bir tane normal gıdalarınıza devam edin işlemmiş gidalardan ve içeceklerden uzak durun oldu bitti

Toplam 1 beğeni

katibb 4 yıl önce

bir öğünde 1500 TL yersem dert olur valla şifa değil.

Toplam 2 beğeni

vedat 4 yıl önce

ben yemesemde olur toplayıp satayım

Toplam 5 beğeni

Adem BAYIR 4 yıl önce

K.G.300Avro civarı nerede 1500 lira :)

Toplam 1 beğeni

Asım 4 yıl önce

Her şeyi yemek zorunda olduğumuzu sanmıyorum. Çok ciddi, süründürücü bir hastalığa şifa ise yenir, ya da paran çoksa, toplayana iş çıksın, para kazansın diye sofraya koyarsın.

Toplam 3 beğeni

misafir 4 yıl önce

kg mı 1500 tl faydalı olsa neolur allahaşkına. iş olsun diye yazmayın işe yarayacak şeyler yazın ;)

Toplam 2 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun