İlk kadın doktor Safiye Ali kimdir?

Türk tarihinin ilk kadın doktoru Safiye Ali, kadın olduğu için Darülfünuna kabul edilmez. Çareyi Almanya’da okumakta bulan Safiye Ali, tıp doktoru olduktan sonra Türkiye’ye dönerek ilk kadın doktorumuz olur ve pek çok başarılı işe imza atar.

İstanbul’da 1891 yılında gözlerini dünyaya açan Safiye Ali, altı kişilik bir ailenin en küçük üyesiydi. Zeki bir kız çocuğu olan Ali, lise çağına geldiğinde Amerikan Kız Koleji'nde eğitim almaya başlar. Bu yıllarda doktor olmaya karar verir ve bu kararı doğrultusunda Darülfünun Tıp Fakültesine başvuru yapar.

Ancak o yıllarda Tıp Fakültesi kadın öğrenci kabul etmemektedir. Ancak doktor olma konusunda ısrarcı olan Safiye Ali, yaşadığı maddi zorluklara rağmen Almanya’ya Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne eğitim görmeye gider.

KADIN OLDUĞU İÇİN MUAYENESİNE KİMSE GELMEDİ 

Buradaki eğitimini başarı ile tamamlayan Safiye Ali, diplomasını alarak yurda dönüş yapar. Artık bir doktor olmuştur ve muayenesini açmaya sıra gelmiştir. Ancak onu bu konuda da zorluklar bekliyordur. Eşi ile birlikte Cağaloğlu’nda açtığı muayeneye kadın olduğu için ilk zamanlar kimse gelmemiştir. Gelen hastalarda yine kadın olması sebebi ile düşük ücret ödemek istemiştir.

Safiye Ali beş yıl boyunca doktorluk yaptıktan sonra Amerikan Koleji bünyesinden açılan ilk kız tıp okulunda dersler verdi. Sağlık hizmetleri sunan Süt Damlası Bakım Evi'ni yönetti. Hasta ve zayıf çocukların tedavi edilmeleri amacıyla Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi Küçük Çocuklar Muayenesini kurdu.

Dönemin şartları el verdiğince doktorluk mesleğini sürdüren, kadın ve çocuk sağlığı ile ilgili önemli çalışmalara imza atan Safiye Ali, kendisine kanser teşhisi konulmasının ardından Almanya’ya gitti. Bir süre hastalık ile mücadele eden Safiye Ali, 5 Temmuz 1952 yılından hayata gözlerini yumdu.

Kahraman Türk kadınları

İLİŞKİLİ HABER

Kahraman Türk kadınları

BİR YORUM YAPIN 131

Temha 2 yıl önce

Zorluklar insanları büyük makamlara iletmektedir safiye Ali de zorlukları başarmayı niteliklerle sınırları aşmıştır hellal olsun vallah

ceylin 5 yıl önce

benimde safiye diye bir teyzem var ve bu bilgi en azından iyidi

Gülistan 5 yıl önce

Kim tanıtmışsa onu iyi tanıyor

Toplam 1 beğeni

Ateş 5 yıl önce

Ezberleme ödevim var. Safiye Ali yi ezberlemem gerekiyordu. Kısa öz ve net olmuş ezberlemem kısa sürdü teşekkürler

Toplam 2 beğeni

Nuray 5 yıl önce

Çooooook güzel

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun