YASEMİN / 17.04.2021 15:16

Zeynep Kılıç Seyhun'dan geleneksel Tezhip sanatına dair muhteşem eserler!

Ülke Tv ekranlarında yer alan Kadın Hattatlar ve Müzehhibeler programına konuk olan Tezhip ustası Zeynep Kılıç Seyhun, Tezhip sanatının unutulmaya başlandığını ancak son 5 yıldır yeniden hatırlatılması için çalışmalar yapıldığını belirtti. Seyhun, zarif ancak oldukça zor olan bu sanata nasıl başladığını da anlattı.

TEZHİP'İN EN PARLAK DÖNEMİ!

Türk Devletler'inin hemen hemen her çağında medreselerde tezhip ustası yetiştirmek için alanlar açılmıştır. Bu sanatı yapan erkeklere 'müzehhip' kadınlara ise 'müzehhibe' adı verilir. Önceleri hat sanatıyle ortaya çıkan eserlerin etrafını süslemek için kullanılmıştır. Ancak özellikle Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim Çaldıran Muharebesinden sonra Tebriz'de Tezhip üstüne usta olan sanatçıları İstanbul'a getirip başlı başına bir sanat alanı oluşturmalarını istemiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde ise bu sanat en parlak dönemini yaşadı.

İstanbul Üniversitesi Çini İşlemeciliği mezunu olan Seyhun, bu köklü sanatla daha sonra karşılaştığını ifade etti. Seyhun, stajlık zamanında tanıştığı Tezhip sanatını daha sonra geliştirmek için çeşitli ustalardan dersler almıştır. İslam sanatı olan tezhip duyguları estetik bir çizimle gösteriyor. 

SIRADAKİ VİDEO

Son eklenen videolar daha fazla

popüler videolar daha fazla