Anne sütünü satılığa çıkardılar! Anne sütünün yan etkileri neler? Anne sütü nasıl artar?

Bebeğin gelişimini tamamlayan ve sağlığı için en önemli besin kaynağı olan anne sütünü internette satışa çıkardılar haberini duyanlar şok oldu. Uzmanlar kesinlikle annelerin bu konuda ebevynlerin satın almamasını ve sütünün artması için doktoruna danışması gerektiğini vurguladı.

Doğduğundan ilk 6 aya kadar bebeğim gelişiminde büyük rol oynayan anne sütü altın değeri taşıyor. Bazı annelerin doğumdan hemen sonra bol bol sütü gelirken bazılarının ise kısa sürede kesiliyor. Anneler de bu durumda ne yapacağını şaşırdı. Ülkemizde sıvı altın olarak adlandırılan anne sütü, pazarlanan bir ürün haline geldi. Ancak sağlık yetkilileri internetten satın alınan anne sütünün taşıyabileceği tehlikelerin, sağlayacağı yararlardan yüksek olabileceğine dikkat çekiyor. Anne sütü satışı dünya genelinde henüz kontrol altına alınmadığı gibi ülkemizde de şu an için pek yaygın değil. Yapılan araştırmalara göre ilk olarak Amerika’da, sosyal medya üzerinden ek gelir sağlayabilmek amacı ile sütü fazla bir kaç annenin sütlerini satması ve bu sütlerin yoğun talep görmesi üzerine çirkince pazara dönüştürüldü. Talepler genelde, sütü az anneler başta olmak üzere, kanser hastaları, formda kalmak isteyen yetişkinler ve spor yapan bireylerden geliyor. Böyle bir piyasadan yararlanılmasının sakıncalı olduğunu söyleyen İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Kadın Hastalıkları ve Doğum OP. DR. Meriç Çağrı Ağır, Yasemin.com mikrofonuna "satılık anne sütünün tehlikelerinden bahsederek, sütü az gelen annelerin nasıl beslenmesi gerektiği konusunda altın değerinde tavsiyelerde" bulundu. 

TIKLA OKU: ANNE SÜTÜNÜN KEŞFEDİLMEMİŞ FAYDALARI

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ NEDİR? SÜTÜ GELMEYEN ANNELERE TAVSİYELER NELER?

Doğum yaptıktan sonra göğüslerdeki süt kanalları açılmaya başlıyor. Bazılarında gecikmeli bazılarında ise hemen geliyor. Ancak anneler ilk günden itibaren 1 litre süt vermeyi hedefliyor. Bu durumda az olduklarını gördüklerinde "sütüm gelmiyor" şeklinde düşünerek üzülebiliyor. Anneler sütü gelmediği dönemlerde ek mama takviyesine başlayabiliyor. Anne sütü hem çok kıymetli hem de yorucu bir işlemdir. Bebek biberonun kolaylığını gördüğü zaman anne sütünü reddediyorlar. Bu konuda anneler ısrarcı, sabırlı ve ek mama takviyesine başvurmamalıdır. 

SÜT VEREN ANNE NASIL BESLENMELİ? NELERE DİKKAT ETMELİ?

Yediğimiz her şeyin bebeğe geçtiğini düşünmeliyiz. Genelikle büyüklerin söylediği "sütün çeker ye, sütün artsın her şeyi ye" gibi söylenmeleri desteklemiyorum. Doğru ve bilinçli bir şekilde beslenmek çok yemekten daha önemlidir. Sütün büyük bir çoğunluğu sudur. Emziren annelerin ciddi anlamda sıvı takviyesi alması gerekir.Sağlıklı ve doğru beslenirken; bu beslenmenin içerisine glisemik indeksi yüksek olan besinler girmemelidir. Mayalı yiyecekler sütün artmasına destek olur.

HER ANNE SÜTÜ HER BEBEĞE VERİLİR Mİ?

Her annenin sütü kendi bebeğine özeldir. Süt-annelik kavramı güvenilir komşu veya akrabalık gibi yakınlıklara özeldir. Bu adımda internetten alınan sütlerin içinde ne olduğu belli olmadığı için çok tehlikelidir. Buna örnek verecek olursak sütü veren annenin alkol veya uyuşturucu gibi maddeleri kullanmadığını bilmediğiniz için ciddi anlamda tehlike oluşturmaktadır. 

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

rahim 4 yıl önce

kanser hastaları eşek sütü içiyor anne sütüne en yakın süt diye bir çok hayvan hastalığı içeriyor bence eşek sütü yerine anne sütü alabilirler diye düşünüyorum şifa için olabilir. fakat bebekler için kardeşlik bağı oluştuğu için

Hatice 4 yıl önce

Çocuklar süt kardeşi olurlar birgün evlendiklerinde iğrenç birşey toplum nereye gidiyor Allah korusun kabul edilemez birşey durdurulması lazım

Toplam 6 beğeni