Kızarık yanaklı bebeklerde dikkat! Tokatlanmış yanak sendromu ve belirtileri

5. hastalık olarak bilinen ''Tokatlanmış yanak sendromu'' çocukluk çağında görülen yaygın bir bulaşıcı hastalığıdır. Yanaklarda tokat yemiş gibi kızarıklık ve vücutta döküntülerle beliren beşinci hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. Bebeklik ve çocukluk dönemi hastalığı: Tokatlanmış yanak sendromu belirtileri ve tedavisi...

Tıp literatüründe 'Beşinci hastalık' olarak tanımlanıp halk arasında daha çok 'Tokatlanmış yanak sendromu' olarak geçen rahatsızlık çocukluk döneminde görülen hastalıklardan biridir. Kötü huylu olmayan, döküntülü, hafif aşamalı seyreden ve bulaşıcı bir özelliği bulunan beşinci hastalık, parvovirüsten kaynaklı ortaya çıkabilmektedir. Belirti olarak su çiçeğine benzer özellikler gösteren beşinci hastalıkta yani tokatlanmış yanak sendromunda ailelerin bilinçli olması önemli bir özellik taşır. Her hastalıkta olduğu gibi hangi belirtilerde ne yapılması gerektiğini bilmek o hastalığın daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. Peki (Beşinci hastalık) Tokatlanmış yanak sendromu hakkında bilinmesi gerekenler neler? İşte cevabı...

TOKATLANMIŞ YANAK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

Tokatlanmış yanak sendromu nedir

Tokatlanmış yanak sendromu nedir

- İsminden de anlaşılacağı gibi yanağa tokat atmış gibi net, yoğun ve düzenli kızarıklıklar,

- Yanaklardan kol ve bacaklara sıçrayan kızarıklar,

- Daha sonra el ve ayak parmaklarından itibaren kalça ve gövdede döküntüler,

- Ateşlenmeyle beraber kaşınma, yorgunluk ve halsizlik,

- Baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi belirtiler beşinci hastalığın en önemli göstergeleridir.

Yukarıda bahsedilen belirtilerin işareti olan beşinci hastalık alerjik, ürtikeryal döküntülerle ya da başka döküntülü hastalıklarla ayırt edilemeyebiliyor. Bulaşma riski fazla olan bu hastalık döküntüler belirmeden önce de bulaşabilir. Tükürük ile damlacık ile yayılıp nefes yoluyla taşınan bu rahatsızlıkta aileler dikkatli olmalıdır.

KIZARIKLIKLAR KALICI DEĞİL...

tokatlanmış yanak sendromu belirtileri

tokatlanmış yanak sendromu belirtileri

Hastalıkla beraber ortaya çıkan kızarıklıklar 2-3 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur ve genelde kaşıntılı olmaz. Baş kısmından başlayıp aşağıya doğru yayılan döküntüler en fazla 1 hafta sürüyor. Özellikle okul çağı dönemindeki çocuklarda görülen beşinci hastalık, bağışıklığı düşürüyor. Bu nedenle aile bireylerinin bilgili olması ve çocuğun gözlem altında olması önemlidir.

DÖKÜNTÜSÜZ DE BULAŞABİLİYOR...

tokatlanmış yanak sendorumu nasıl anlaşılır

tokatlanmış yanak sendorumu nasıl anlaşılır

Sadece döküntülerle ortaya çıkmayıp aynı zamanda hastalık, tükürük ve damlacık yoluyla da bulaşabiliyor. Döküntü sırasında suçiçeği ya da kızamık kadar yoğun bulaştırıcılık riski olmasa da her döküntülü hastalık gibi dikkatli olunmalıdır. 

ATEŞİN KONTROL ALTINDA OLMASI ÖNEMLİ!

Hastalığın genelde ön habercisi ateş olur. Özelikle beşinci hastalıkta döküntüyle birlikte ateş görülür ancak birkaç gün içerisinde hem döküntü hem ateş ortadan kalkar. Fakat daha sonra tekrar ateşlenme oluyorsa başka hastalıklarında habercisi olabileceği düşünülmeli.

TOKATLANMIŞ YANAK SENDROMU (BEŞİNCİ HASTALIK) NE KADAR SÜRER?

tokatlanmış yanak sendromu tedavisi

tokatlanmış yanak sendromu tedavisi

Belirtiler görüldükten 5-10 gün sonra rahatsızlık yavaş yavaş hafifler. Başlıca belirtisi yanaklarda kızarıklık olan rahatsızlık haftalar sonra bile banyodan, egzersizden, güneş ışığına maruz kaldıktan sonra yeniden görülebilir. Bu normal bir durumdur.

Ciddi bir rahatsızlık olmayan bu hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Çoğu zaman belirtilere yönelik tedavisi yapılır. Doktorun çocuğun döküntüleri fazla ve kaşınıyorsa bazı alerji ilaçları, ateşini düşürmek için parasetamoller verebilir. 

BİR YORUM YAPIN 0