Çocuklara Namaz ile Kuran nasıl öğretilir? Kurana ve namaza alıştırmak için...

Peygamber Efendimiz(SAV)'in ''Namaz dinin direğidir, kim onu terk ederse dinini yıkmıştır." Acluni, Keşful Hafa, II/31" hadisinde buyurduğu namaz ile ''Sizin en hayırlınız, Kur'anı öğrenen ve öğretendir.'' (Tirmizi, Fedailü'l- Kuran,15) hadisindeki Kuran ibadetlerini çocuğunuza erkenden öğretmeniz önemlidir. Peki namaz ve kuran eğitimi çocuklara nasıl verilmeli? İşte çocuklara namaz ile Kuran'ı öğretmenin yolları...

Muhafazakar aileler, çocuklarının ilerleyen dönemlerde farz olan ibadetlerini gerçekleştirirken zorluk çekmemeleri ve ahirete erkenden hazırlık yapmaları için din eğitiminin temellerini erken dönemde atmak isteyebilir. Toplumun şuan ki haline baktığımızda 'Ağaç yaş iken eğilir' atasözünün kendisini en çok hissettirdiği alan din eğitimidir. Dinimize dair bazı ibadet ve kavramların geç öğretilmeye başlandığı (ergenlik dönemlerinde), artan nefs ya da çevre etkenleri ile bunu gerçekleştirmek pek kolay olmayabilir.

Çocuklara namaz ile Kuranı öğretmenin yolları

Çocuklara namaz ile Kuranı öğretmenin yolları

Çocuklara dua nasıl ezberletilir? Her çocuğun bilmesi gereken kısa ve kolay dualarİLİŞKİLİ HABERÇocuklara dua nasıl ezberletilir? Her çocuğun bilmesi gereken kısa ve kolay dualar

Çocuklara din eğitimi nasıl verilir

Çocuklara din eğitimi nasıl verilir

Bu nedenle algı ve öğrenmenin en güçlü olduğu 4 yaş döneminden itibaren çocuklara ibadet sevgisi aşılanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en temel ve en önemli nokta, ebeveynlerin çocuğun kapasitesine göre sorumluluk vermesidir. Örneğin; 6 yaşındaki bir çocuktan 5 vakit namaz kılmasını beklemek gibi....

Peygamber Efendimiz (SAV)'in ''Gözümün nuru'' olarak tanımladığı namaz, ahirette ilk hesaba çekileceğimiz konu olduğundan çocuklara küçük yaşta sevdirmek önemlidir.

ÇOCUKLARA NAMAZ NASIL ÖĞRETİLMELİDİR? 

çocuklara namaz nasıl öğretilir

çocuklara namaz nasıl öğretilir

İster okulda ister evde olsun çocukların bilgiyi en güzel alma şekli taklit yöntemidir. Çocuk için ayna vazifesi gören anne ve babalar, hangi davranışları nasıl sergilerse çocuk onu kendisine örnek alır ve uygular. Okul hayatında da din eğitiminde de bu böyledir. Bu nedenle anne ve baba namaz kılarak çocukları için ilk örneği oluşturmalıdır. Mümkünse görebilecekleri bir odada cemaat ya da bireysel olarak namaz kılınmalıdır.

Anne ve babasını gören çocuk böylelikle namazı kendinde içselleştirmeye başlayacaktır. Gördükten sonra duyma metodu ile namaz eğitimine devam edilmelidir. Sizin namaz kıldığınızı gören çocuğun içinde şekillenmeye başlayan namaz ibadeti, kapasitesine uygun bir şekilde anlatılmalıdır.

Çocukların seviyesine uygun namaz öğreten 11 kitapİLİŞKİLİ HABERÇocukların seviyesine uygun namaz öğreten 11 kitap

çocuklara namaz kılma alışkanlığı nasıl kazandırılır

çocuklara namaz kılma alışkanlığı nasıl kazandırılır

Çocuğa birden yüklenip sıkılmasına neden olmak yerine müsait olunan vakitlerde ara ara sohbet eder gibi namazdan bahsedebilirsiniz. Çocuğunuza namazı anlatırken yaşı küçükse namaz sevgisinden bahseden ve minik kıssalar şeklinde hikayeler okuyarak namaz sevgisini kazanmasını sağlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun yaşı büyükse (ilkokul çağına) erişmişse namaz kılmayı öğreten resimli ya da videolu kitapları satın alabilirsiniz. Namazdan önce tabii ki abdest almayı öğretmeniz gerekir.

Çocuğunuza namaz kılmayı öğrettikten sonra kendince uygun olmadığı bir vakitte (oyun zamanı vb.) namaz kılmasında ısrar etmeyin. Ne olursa olsun çocuğunuzun 'çocuk' olduğunu unutmayınız! Çocukların gözünde en eğlenceli bir zaman dilimi olan oyun esnasında namazda ısrarcı olmanız, namaza karşı soğukluk hissi getirebilir.

''Namaz kıldırayım derken, çocuğunuzu dinden soğutmamaya özen gösteriniz.''

Namaz kılmayan çocuğa ne yapılmalı

Namaz kılmayan çocuğa ne yapılmalı

Çocuğunuza namaz sevgisini aşılamak için “Ey Rabbim, beni ve soyumdan gelenleri namaz kılanlardan eyle…” şeklinde dua edebilirsiniz. Namaz kılmayı alışkanlık haline getirmiş olan çocuğunuza namazın mükafatlarından bahsedebilir ve ibadetin pekişmesi için evde ailecek cemaat yapabilirsiniz.

Çocuklara kuran eğitimi nasıl verilir

Çocuklara kuran eğitimi nasıl verilir

ÇOCUKLARA KURAN-I KERİM NASIL ÖĞRETİLİR?

0-6 yaş dönemi çocuklar için öğrenme becerilerinin en açık olduğu ve en hızlı geliştiği süreçtir. Dolayısıyla çocuğa bir şeyleri öğretmek için okul zamanının beklenmesi şart değildir. Küçük yaşlarda edinilen temel beceriler, çocukların ilerleyen zamanlarında o eylemi kolaylıkla gerçekleştirme imkanını sunuyor.

Çocuklara kuranı kerim nasıl öğretilir

Çocuklara kuranı kerim nasıl öğretilir

Dolayısıyla, çocuğuna dini bir eğitim aşılamak isteyen anne ve babalar, küçük yaşlardan itibaren yaş seviyelerine uygun şekilde faaliyetlere başlamalıdır. Mesela; çocuğun dünyasında önemli bir yeri olan 'oyun' yoluyla Kuran-ı Kerim öğretmek ile işe başlayabilirsiniz. Bu uygulama çocuğunuzu hem eğlendirecek hem de öğrenmesini kolaylaştıracaktır.

SEVDİREREK ÖĞRETEN KURAN-I KERİM TOMBALASI

Kuranı Kerim tombalası

Kuranı Kerim tombalası

MALZEMELER: Renkli karton, Makas, Yapıştırıcı, İsteğe bağlı çeşitli süsler

YAPILIŞI: Çeşitli renklerden oluşan kartonları kart şeklinde kesin ve üzerine Kuran-ı Kerimin harflerini yazın. Ardından kartları zemin üzerine tablo gibi birleştirin ve etrafını süsleyin. Eğer isterseniz bu kartların çıktılarını internetten bulabilirsiniz...

Parfüm sıkmak orucu bozar mı? Diyanet bilgisi ile oruçluyken deodorant ve parfüm sıkmak...

İLİŞKİLİ HABER

Parfüm sıkmak orucu bozar mı? Diyanet bilgisi ile oruçluyken deodorant ve parfüm sıkmak...

BİR YORUM YAPIN 0